Вход
София
Времето в София 27 o C

САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова: Разликата между ГЕРБ и БСП надхвърли очакванията ми, три партии влизат в ЕП (ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова: Разликата между ГЕРБ и БСП надхвърли очакванията ми, три партии влизат в ЕП (ОБНОВЕНА)

на 26.05.2019
178827
18
САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова: Разликата между ГЕРБ и БСП надхвърли очакванията ми, три партии влизат в ЕП (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
26.05.2019
18
178827

Директорката на Института на БАН за изследване на населението и човека проф. Антоанета Христова коментира специално пред ПИК TV хода на гласуването и данните от евровота. 

"Какво ще се случи, имаме още 5-6 часа до края на изборния ден, но наистина очакванията ми са надхвърлени по отношение на тази разлика", заяви проф. Христова.

"Аз още от началото на предизборната кампания правих хипотеза, че активните, твърдите избирателни ядра ще определят крайния резултат на този вот. Така че най-вероятно в ЕП ще влязат първите три партии", заяви Антоанета Христова.

"Кампанията беше много мръсна, беше извън всякаква представа за политическа култура, което отблъсна много избиратели от изборния ден и партиите. Важните теми на деня не бяха изговорени адекватно, така че да мотивират хората, които не са такива твърди фенове на политическите партии", коментира тя и допълни: "Компроматите още повече отблъснаха хората и на практика БСП се рамкира до възрастните хора над 65 г. с нисък доход и хора, които в своята неудовлетвореност не използват правото си на глас. Тези хора по принцип искат "да накажат всички". Историята на гласоподаването на тези хора е доказало, че те не са били активни при последните избори".

Проф. Христова отбеляза, че БСП са заложили на една негативна Фейсбук кампания и отбеляза: "БСП избра пиар стратегия, която беше на върха на ножа. Всичко беше - да водим битка до край, до последно, на живот и смърт. Моята убеденост е, че публиката не очаква такава битка, тя очаква партиите да се развиват. Това, което ми харесва в тези данни е, че все повече намаляват процентите на малките партии. Ние още не сме минали през този етап на развитие. Затова аз съм убедена, че това е здравословен процес, от който трябва да си направят изводите големите партии, за да се развиват".

Според Антоанета Христова една от големите грешки на БСП е, "че не можа да разкаже лявото".

"Политическите партии не стигнаха до младите хора. Те не знаят какво и защо трябва да се случи днес, не могат да разберат смисъла. Смятат, че техните проблеми не са изговорени от никого. Проблемът с темата за дигитализацията е, че те живеят в дигитализацията, те го живеят и то не е тяхната реалност. Те живеят с проблемите на реализацията, на работата, на бъдещето на младите специалисти", коментира тя.

"БСП избра стратегията на изключването. Всички, които са работили с тях - който не е с лидера, беше обявен за враг. ГЕРБ избра линията на включването. За мен козът да се прибави СДС към картината на ГЕРБ е изключително позитивен акт. СДС уплътни ГЕРБ. Ако ГЕРБ имаше структури, СДС имаше символ-знак от миналото. Затова тази комбинация е изключително полезна. Ако трябва да я сравня с другите политически партии, тази е най-уплътняваща, от нея има най-голяма полза. Уплътняването на образа не се случи с БСП", заяви проф. Христова.

"Проблемът с лидерството е много сериозен и проблемът с егоцентризма е много сериозен. По принцип десницата, а и българската народопсихология страда от това. Но вече се показа, че групата прави успеха. Според мен "Демократична България" взе от хора, които са доста критични към всички, но са проактивни, те никога не са гласували. Що се отнася до Румен Радев - той взе всякакъв вот. Докато към днешна дата десницата в момента се е оттеглила. Електоратът на БСП е много подобен на тези хора, които харесват Румен Радев. Наказателният вот, който той събра, вече е разхвърлен към много други партии", заяви политическият анализатор.

"Битката е много жестока. В преференциите всичко е на живот и смърт. И двете страни са свръхмотивирани. Което означава, че до края на деня ще знаем горе-долу и резултатите от преференциите", коментира проф. Христова. 

На въпрос дали се е избистрил лидерският въпрос в България, тя отговори: "ГЕРБ има много ясен лидер. Той хвана и кормилото - и по всякакъв начин показа как се прави предизборна кампания, че всичко е в ръцете му и лидерството е без въпрос. Проблем е с БСП. Ясен е лидерът, но от друга страна е много важно кой как заема позиция. И трябва да очакваме в тази посока да има движение. Според мен Корнелия Нинова има качества на лидер, няма да отрека нейното умение да се противопостави и да работи на принципа "въпреки". Това също е лидерски подход. Но е много важно дали лидерът е ефективен или деструктивен за общността си. За момента поне знакът срещу не е характеристика за конструктивност, а повече за деструктивност. Нинова ще се опита да удържи лидерската си позиция докрай и има вероятност това да доведе до вътрешни конфликти".

Запитана "кой загрява по тъча за мястото на Цветанов", тя отговори: "Всеки лидер трябва да готви своите наследници. Това съвсем не значи, към днешна дата има такава нужда. Борисов е на 60 и това е най-активната възраст за световните лидери. Пред него има голяма перспектива като политик и мисленето за негов наследник в момента не е актуално".

Вижте цялото изборно студио на ПИК TV във видеата на живо от 10-часовата програма:

Откриване и горещ коментар на Харалан Александров, проф. Антоанета Христова и Георги Харизанов:

Брифингът на ЦИК с актуални данни за активността и нарушенията: 

Ексклузивен коментар на Румяна Коларова, както и репортаж от гласуването на премиера Борисов:

Гореща дискусия с Антон Тодоров и Борислав Цеков:

Анализ на социолога Александър Владимиров:

Горещи коментари от проф. Стоян Денчев, доц. Татяна Буруджиева, дискусия между Недялко Недялков и Нидал Алгафари: 

Анализ в студиото на социолога Юлий Павлов: 

Първи коментари след края на изборния ден от Недялко Недялков, Илия Лазаров, Васил Тончев и горещи репортажи от централата на ГЕРБ и на БСП:

Политически анализ за загубата на БСП от Георги Анастасов:

Горещи мнения за изборния резултат от Атанас Мерджанов, Антоний Гълъбов, както и брифинги на ГЕРБ и ВМРО: 

Финални анализи в изборното студио от Георги Марков и Васил Тончев:

 

Сподели:
Напиши коментар »
(18)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
2
САМО В ПИК: ШОК! ЕКСПЛОЗИВНО! ГОРЕЩО! ЧУК ЧУК! БАНАНИ ПО ЛЕВЧЕ! ГРАНДИОЗНО! ГАЩИ ЗА 50 СТОТИНКИ! ПОКЪРТИТЕЛНА ДРАМА! БЕЗПЛАТНИ КОЗУНАЦИ! УЖАСЯВАЩИ НОВИНИ! ТРЯСССС! ПРАС! НЯМА ДА ПОВЯРВАТЕ! ПАРЕЩИ ГЕВРЕЦИ! ХОДЖА РАЗВАЛЯ МАГИИ! ГАДАТЕЛ ПРЕДРИЧА КРАЯ НА СВЕТА ЗА 1 ЯНУАРИ 1950Г.! КУБРАТ СЕ СРЕЩА С ГРИГОР! БОЙКО ЗАБРЕМЕНЯ! МИЛИЙОНЧЕВА! ЦЕСКИИИИ! УЕСЕКААА! ПЕЕВСКИ! ПЛЕВНЮ! ПЕЧАЛБА ЗА МИЛИОНИ! ТЪРКАЙТЕ БИЛЕТЧЕТА ДО ПРИПАДЪК! ЧУТОВНО! БЛАГАДАРЯ ВИ, ДОКТОР НЕНЧЕВ! ПРОМОЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА! СПРИ КОСОПАДА! ЕКСЛУЗИВНО! КРЕДИТ БЕЗ ЛИХВА! САМО ТУК И СЕГА! ВЗРИВООПАСНО! ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ! ДОКАРАХА КРЕНВИРШИТЕ!
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
преди време Корнелия Нинова като социалист по “ убеждения “ е казала че да си социалист това е болест и трябва да направиш саможертва и да намериш друг социалист за полов акт ...и допълва ...ВСИЧКИ ДРУГИ НЕ СТАВАТ ....атака....браво ..Кори ..ТИ откри НОВ ВИД човек ...и антисемитизма изплува върху тебе ...кажи си направо че искаш политически холохост..
5
Антоанета , царицата на менуета ! Бях де ....
6
И откъде накъде СДС? На последните избори имат 1 %.
7
според тебе всеки който е усмихнат непременно е от ГЕРБ...така ли бе зомбиран...ми вие от БСП като сте все намръщени и лоши , ще почнете да нападате нормални хора ...така ли бе зомбират ..правилно е написал номер 4 антисемити и зомбита от БСП ..ту ..
8
БСПту води с 16,99 пред гробарите
9
И после като излезе друго си заври пръста отзад.
10
всеки коментар,различен от пик е с нецензурно съдържание
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
АМИ КАКВО ДА МИ РАЗКАЖАТ ЛЯВОТО БКП-БСП, ПРЕЯЛИ ОТ МИЛИОНИ И МИЛИАРДИ ЧЕРВЕНИ -ЛЕВИ ДЪРТИ ШУМКАРИ И НАДМЕННИТЕ ИМ ОТРОЧЕТА ОКРАЛИ ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ НАРОДА. ПРЕЗ 1944 Г., ПОСЛЕ ПРЕЗ 1990 Г, КУФАРЮЕТА И ЗАДГРАНИЧНИТЕ ДЪРЖАВНИ ДРУЖЕСТВА С МИЛИОНИ ВАЛУТА В СМЕТКИТЕ, ПОСЛЕ ФАЛИРАНЕ НА ЦЯЛАТА ИНДУСТРИЯ И ТУРИЗЪМ, ПОСЛЕ 1997 ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА, ПОСЛЕ КТБ И....ПОСЛЕ,ПОСЛЕ ПОСТОЯННО. КЪДЕ ИМ Е ЛЯВОТО МОЖЕ БИ В ЛАКОМИЧТА, НАГЛОСТА И ПРЕЗРЕНИЕТО КЪМ СЪСИПАНИЯ НАРОД.
14
заради такива като този "сайт" сме на 111-то място по свобода на медиите.
15
Антоанета, царицата на минета (банкянския)
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
Каква професорка е тая от БАН, къде преподава и какво? Като гледам института БАН, където работи тя си един демограф, дето се прави на политически психолог. Но политическата и психология се свежда до менуети и анилингус на когото трябва. АЙДЕ У ЛЕВО
18
"Левите" от БСП се чувстват изшибани и за това пишат ГНЕВНО! Представяте ли си как парламентарната група на БСП в сряда ще влезе (ако се върнат) в Парламента!? Ще бъдат като НАКЪЛВАНИ МИСИРИ!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Бихте ли гласували за партия “Няма такава държава” на Слави Трифонов?
Общо гласували: 10571
архив

Учителят пише забележка на своя ученичка: "Марийка говори много!".
На другия ден момичето връща бележника на учителя си. Баща й е написал: "Да бяхте чули майка й!".

няма нови новини
Днес: 152
hot
най-четени новини в момента
сега
3416
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Шефът на "Лев Инс" и експерти с разкрития за кибертероризма и хакерските атаки (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
АСТРОЛОГ ПРЕДУПРЕЖДАВА: Днес е ден на борба и време да поемете риск
x