САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова с коментар за протестите срещу Румен Радев и горещо проучване за пандемията от коронавирус (ОБНОВЕНА)

Интервю

САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова с коментар за протестите срещу Румен Радев и горещо проучване за пандемията от коронавирус (ОБНОВЕНА)

176935
на 04.05.2020
САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова с коментар за протестите срещу Румен Радев и горещо проучване за пандемията от коронавирус (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Политическият психолог проф. Антоанета Христова изнася горещи данни от приключилото проучване на Института за изследване на населението и човека към БАН за стреса и справянето с него в условията на коронавирус в България през двата месеца на извънредно положение, които оставиха хората по домовете им.

препоръчано

Изследването е предизвикало огромен интерес в три държави, които започват проучванията си с неговата методология на територията на своите страни, възползвайки се от ръководството на българските учени.

Пред ПИК TV тя коментира и започналите постоянни протести срещу президента Румен Радев заради опитите му да яхне кризата за политическа изгода. 

"Всички много страшни предсказания, че хората ще изпаднат в депресивни състояния, не се състояха. Данните, които получихме от изследването в началото на март показаха, че ако в началото е имало стрес, че се променя спереотипът на живота, тези идникатори на стреса имат няколко причини, за да ги приемем. Дали са овладени, все още не може да се каже", каза проф. Христов.

По думите й, е имало дълъг период на адаптация от всеки човек по отделно.  "Леко се намаляват нивата на стрес", отчете още тя резултатите от контролното, второ изследване, което е пуснато в края на април.

"Ние сме се научили да живеем в ситуации с висока степен на неизвестност и несигурност, неспособност да планираме. В предишния период усещането беше, че няма достатъчно добър контрол върху процесите. Преливането ни изненада, то просто е нова ситуация, която е с голяма степен на неизвестност. Стресът тук е при големите фирми. Изнанадах се, че при второто изследване имаше по-малко стрес. Правителството много добре управлява информацията. Тези, които плачат, не са прави. По-добре повече, особено, когато работиш с граждани, които не спазват много правилата. В такава психология на граджаните е нормално да се представят едни повече дестопични мерки. Те не са деспотични и не се приемат от критиците", допълни тя.

Третото нещо, което е излязло от данните е, че българите са впрегнали личните си стратегии за справяне с напрежението. На първо място бил механизмът, който още повече се засилва, е наивният оптимизъм - с нашенското "Всичко ще мине". Втората стратегия е поведенческото справяне, каза проф. Христова. Основен профил на справяне с този е този на възрастните хора, които преживявали това, че нямат свободата от това, че са затворени и лишени от контакти с децата и близките си.

"Ние не сме избягали от това да си измисляме конспирации. Все повече се и обръщаме към Бога. Проверихме доколко ни липсват живите срещи и контактът с хората - много ни липсват. Технологиите не заместват това", допълни гостенката в студиото ни.

"Има процент който казва, че вкъщи работя много добре и тази дистанция ми импонира. Все повече ние откриваме значението на консервативния начин на живеене. Забелязва се даже една такава тенденция, че ти започваш да допускаш комуникацията. Забелязва се, че много хора не я допускат, защото, вероятно оценката за смислената комуникация, става по-точна", описа още от изследването проф. Христова.

Винаги очакванията са повече да се промени външното. Има осъзнаване на чистия въздух, че гледаме диви животни, нахлуват в пространствата. Това се харесва на хората, кара ги да се чувстват живи, допълни политическият психолог. 

"Намаляло е притеснението за заразяване. Самооценката, доколко се пазя, ако е била пет или шест пункта, вече с половинка падаме надолу, леко отпускаме мерките. Трябва да се държим още, не е време за отпускаме", предупреди проф. Христова.

Тя заяви, че одобрението към правителството и щаба е много високо, а затова са спомогнали предприетите мерки. Чувството на национална гордост обаче отново се е върнало в българите, което е положително в тази криза. 

"Ситуацията е кризисна. В ситуация на криза винаги си проличава лидерът. Той е знамето в ситуацията. Затова в кризисна ситуация лидерите, които са начело на държавите, обикновено вдигат рейтинг. Важно е колко, а Борисов го вдигна много. В същото време това е и голямо изпитание за опозицията - доколко си адекватен. Трябва да си запазиш образа, но трябва и да проявиш отговорна позиция. Ако поведението на БСП и президента Радев беше друго и бяха приели протегнатата от Борисов ръка, тези хора щяха да спечелят и леко да си вдигнат рейтинга", анализира поведението на БСП и президента Румен Радев.

Според нея, интересни са били крайните реакции през последните две седмици. Тези реакции са на злоба, от страна на БСП и "Да, България". Тя определи реакциите им като некореспондиращи с очакванията на хората. 

"Единственият отговор, който виждам е, че ги плаши рейтингът на ГЕРБ и лично на Борисов", отсече проф. Христова.

"Социална и финансова, това са двете нови писти. Борисов ще влезе с летящ старт", предрече тя развитието на изборите догодина - за парламент и президент.

"Опозицията - къде е грешката? Голямата грешка е, че примерно от пет неща, за които обвинява правителството, в две има зрънце истина, а три са директна лъжа или манипулация. Когато ти имаш две към три, когато са те хванали, доверието автоматично спада. Доверието винаги е било важно. Ключовата дума е да престанете да си мислите, когато манипулирате с полуистини. Мисля си, че все повече БСП се изправя пред задачата да реши проблема с лидерството си по-категорично. Лошото е, че никой не знае как ще го реши. Лява партия на тази държава е нужна", анализира проф. Антоанета Христова.

"Президент е нужен, съгласна съм. Трябва хубаво да прочетат функциите на президента, да видим една Германия... Не сме усвоили добрите практики. Има гледна точка, че трябва да се промени организацията на държавата. Зная, допускам, почти съм сигурна, че политическите партии се притесняват именно от това. Те не знаят как ще проконтролират процеса и взимането на решения от Велико Народно събрание", коментира още тя.

Тя отново се върна и на резултатите от проведеното изследване. От него става ясно, все повече хората си искат сигурността. "Опитът се трупа, това успокоява хората. Те започват да си мислят и живеят, че ситуацията се подрежда. Добрата новина, е свързана с ред и известност", допълни проф. Христова пред Ива Николова.

"Много бързо българите ни хвърлиха в глобализма, а ние сме консервативна нация", изтъкна тя. Според нея, проблемът на българите бил незнанието на чужди езици. Това се явявало проблем в чуждата среда, където те се превръщали в маргинали. Тя прогнозира, че голяма част от върналите се у нас българи,ще постоят малко време в чуждите държави и ще се приберат окончателно в България.

"Имаме много добри отношения с колеги от университета в Упсала. Там, в Швеция, няма подобен тип изследвания. В момента се получава така, че Международната социологическа асоциация призна това изследване. То се пуска в Германия, в Китай, Бразилия и Италия. Това са пет държави, ще можем да сравним реакцията на хората. И пак да кажем, ние сме в основата на целия този процес, който започва", похвали се проф. Христова съобщавайки чуждите държави, които провеждат и ще проведат свое изследване със същите въпроси.

"Лекари и учени - това са хората, към които в момента гледаме с надежда", завърши проф. Антоанета Христова.

"Управляващите изборите ще ги посрещнат с висок имунитет. Въпросът е да не ги прихванат други вирусчета. БСП ще се изправи, зависи как ще реши въпроса с лидерството си. Ако е Корнелия Нинова - атака, взимаме властта, бой до дупка. И така четири години. Тя ще бъде изправена пред сложна ситуация. Тя не владее да привлича силни експерти, няма да може да си подготви достатъчно конкурентни тези. Тя говори само към едни верни, останали обвързани с партията и едни много възрастни хора.

"Демократична България" са малко хора, но са тази група от българското общество, която се срамува да каже, че са леви. Срамуват се да го кажат. Неудобно им е, затова си правят партии. Там има и много малки лидерчета. Избирателите им са леви хора, те не идват отдясно. Трудно може да се припознае тази цветова амалгама.

Слави Трифонов е в спад на имиджа. Той може да излезе с няколко концерта на улицата, да събере млади хора, фенове на чалгата. За Мая Манолова не мога да кажа нищо. Тя има еднопланово присъствие. Не успява да върне образа си на омбудсман, това беше силният й образ. Тя остана в този негативния план, който пази и Корнелия Нинова. Това са имиджи на политически лица, които не носят нищо. 

В кризата не ги забелязвам "Обединени патриоти". ДПС показа, че е изключително адекватна в кризата. Те си намериха точната ниша, в която да допринесат за промяна и поправка на Закона за извънредното положение", направи политически анализ по-малко от година преди парламентарните избори у нас.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Хороскопът на Алена за петък: Трудности заради роднини за Близнаците, възможни измами за Лъвовете Хороскопът на Алена за петък: Трудности заради роднини за Близнаците, възможни измами за Лъвовете
ПИК TV x
Нидал Алгафари посочи пред ПИК TV коя ще е изненадата на изборите: ГЕРБ и ДПС ще могат сами да направят кабинет, но... (ВИДЕО) Нидал Алгафари посочи пред ПИК TV коя ще е изненадата на изборите: ГЕРБ и ДПС ще могат сами да направят кабинет, но... (ВИДЕО)
ново
Днес: 81
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК