САМО В ПИК TV! Проф. Румяна Коларова с парещ коментар за загубата на БСП: Проблемът там е лидерски, двама души носят вина - Корнелия Нинова и Румен Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ТЕМА

САМО В ПИК TV! Проф. Румяна Коларова с парещ коментар за загубата на БСП: Проблемът там е лидерски, двама души носят вина - Корнелия Нинова и Румен Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

121955
на 04.04.2021
САМО В ПИК TV! Проф. Румяна Коларова с парещ коментар за загубата на БСП: Проблемът там е лидерски, двама души носят вина - Корнелия Нинова и Румен Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Социологът проф. Румяна Коларова коментира в студиото на ПИК TV последните данни от вота днес, както и изборния ден и загубата на БСП. 

препоръчано

"Ясно е, че подобни неудачи на избори, българската общественост е узряла, че не става въпрос за целенасочени манипулации, видите ли, че БСП е дискриминирано. Явно е, че имаме лидерски проблем. Едновременно с това на това трябва да има адекватен отговор и какво се прави в подобна ситуация, да се създаде някакво чувство за приличие", коментира проф. Коларова очертаващата се загуба на БСП и лично на Корнелия Нинова.

"Тук става въпрос за загуба след един пълен мандат като най-голямата опозиционна партия. Бих срванила резултатите на БСП с раздробеното СДС през 2005 г.. В случая е пределно ясно, че не е виновна само Корнелия Нинова, тази ерозия се дължи и на президента Радев и неговите действия. Много похвално е да търсиш привличането на левите избиратели чрез нова формация", продължи тя.

Според проф. Коларова, Мая Манолова е откъснала голяма част от левите избиратели, недоволни от Корнелия Нинова.

"Има двама души, които носят персонална отговорност - това се президентът Радев и Корнелия Нинова", допълни тя.

"Тепърва ще се види какъв е резултатът на Слави Трифонов. Явно е, че той се представя добре според прогнозите. Тук искам да кажа нещо - предизборните прогнози са едно, екзитполовете и преброяването друго", заяви още проф. Румяна Коларова.

По думите й, пълна картина на изборите у нас, можело да се добие едва след направата на постелекторално изследване, защото само то може да даде адекватен отговор на това какво точно се е случило на вота. Тя призова социолозите и политолозите, както и журналистическата гилдия, да се обедят около тази идея.

"Мислех си, че този път ще трябва съставянето на правителството, ще следва холандския модел. Там се минава през три етапа. Първият се нарича разузнавателен етап. Има етап, който се нарича етап на сформиране. Чак третият етап, е етапът на формиране на правителството", коментира проф. Коларова пъстрият парламент и как би могло да се сформира ново правителство.

Тя изказа и надежда, че президентът Румен Радев ще се озове на висота и ще даде достатъчно време на първите три политическите сили да направят кабинет. Проф. Коларова припомни 2014 г., когато президентът тогава Росен Плевнелиев, е дал почти месец на парламентарно представените партии, да сформират кабинет. 

"Ролята на президента не е да пришпорва политиците към предсрочни избори, а да направи всичко възможно мандатът да бъде реализиран", завърши експертното си мнение проф. Румяна Коларова.

Сподели:
Бомба x
Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Новите депутати влизат в парламента за клетвата си, посрещнаха ги с протест (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Новите депутати влизат в парламента за клетвата си, посрещнаха ги с протест (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 60
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това