САМО В ПИК TV! Социологът Николай Николов с горещ анализ - ето кой печели от прегръдката на ГЕРБ с ППДБ (ВИДЕО)

Час Пик ГЛАВНА

САМО В ПИК TV! Социологът Николай Николов с горещ анализ - ето кой печели от прегръдката на ГЕРБ с ППДБ (ВИДЕО)

92201
на 24.05.2023
САМО В ПИК TV! Социологът Николай Николов с горещ анализ - ето кой печели от прегръдката на ГЕРБ с ППДБ (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Само преди 15 години имаше една такава "врътка". Тя не беше в България, "врътката" беше между Путин и Медведев. Само да припомня на някои хора, че Путин не винаги е бил президент, беше и министър-председател и после пак стана президент. Така,че имало е такива случаи, и ако се сравняваме с Русия, значи следваме техния челен пример. В Румъния само след два дни трябва да бъде извършена смяна в правителството, където също са направили такава врътка, но не се знае дали тя ще стане успешно. Така коментира политологът Николай Николов екзотичната договорка между ПП-ДБ и ГЕРБ - СДС за премиери на ротационен принцип в предаването на ПИК ТВ "Видеовръзка с Цветан Фиков".

препоръчано

По думите му е много странно как ще бъде обяснен този "брак по сметка" между двете големи коалиции на избирателите им и на хората. Според него заради тази екзотична идея ще има голямо разочарование в избирателите и на двете партии.

"Избирателите им може да не отидат да гласуват за други партии, но най-малкото няма да излязат изобщо да гласуват. Така активността може да падне още повече на следващите избори, които според мен ще бъдат още преди първата врътка. Прекрачиха се много червени линии и от двете страни - прекалено много. Един от въпросите е само министър-председателите ли ще са на ротация или целият министерски съвет - тоест до къде ще бъдат тези смени. Първо ще бъдат всички министри на ПП и ДБ, а след това ще са само на ГЕРБ или как точно ще се въртят, никой не го обяснява. Все пак министър-председателят си избира своите министри. Това някак не е обяснено на обществото", допълни Николов. 

Според политолога се оказва, че голяма част от представителите на ГЕРБ не са знаели за тази договорка и ще им се наложи да гласуват, като пред свършен факт. По думите му тези депутати са избирани от хората и са изпратени в парламента със съвсем други цели, а сега ще им се наложи да обясняват пред тях защо се стига до подобни неща.

"Това е стъпка за някакво правителство и все пак трябва да се приеме бюджет. Обаче ПП няма да се спрат до тук и страшно желаят да променят Конституцията и то в тази част, чрез която да прокарат "Истанбулската конвенция". Това им е най-голямата болка на една част от ПП и ДБ. Проблемът е, че с този брак по сметка и губейки свои избиратели, двете партии отварят широко вратата за възхода на "Възраждане". Те могат да ги спрат единствено, ако успеят да се задържат по-дълго на власт и да подобрят икономическата обстановка в България. Само тогава тази популистка партия няма да успее да се възползва от икономическите проблеми, но това ще е много трудно", категоричен е Николай Николов.

По думите му в обществото след изборите е имало консенсус, че ще е най-добре да има правителство между двете големи коалиции, само да не са служебните кабинети на Радев. Той отбеляза обаче, че хората не са си го представяли по този начин, които се прави сега, а по стария стандартен начин. Според него, по-големите щети от това управление ще са за ПП и ДБ защото тази коалиция няма постоянен и твърд електорат и нейният електорат е предимно анти ГЕРБ настроен. По думите му сега точно тези хора ще са разочаровани и разколебани от този брак по сметка между ПП и ГЕРБ.

"Другият проблем който идва, са местните избори. Там ще бъдат създадени такива коалиции по места от местните феодали, че никой дори не може да си ги представи. Не знам как това правителство ще успее да удържа всичките тези водовъртежи, които ще се получат около него. Целта на ПП е да направят местни структури и да вземат властта по места някъде, за да могат да се утвърдят, като партия и това което направиха като коалиция с ГЕРБ ще засегне най-много тях. ГЕРБ също ще бъдат засегнати, но в по-малка степен от ПП. Ако обаче не се справят икономически, отварят вратата на "Възраждане" да влязат с още по-голяма сила в парламента", допълни Николов.

По думите му големият проблем е, че все още не знаем формулата за тази ротация и дали в нея ще влизат и областните управители, които имат голямо влияние в организацията на местните избори. По думите му в тези девет месеца ПП едва ли ще се захванат с икономиката защото техният приоритет е съдебната реформа. Според него обаче тази съдебна реформа не касае особено хората и те са далече от нея и проблемите на прокуратурата. 

"Обикновеният човек иска да му е пълен хладилника на кратко казано. Не го интересува прокуратурата. Никой не представи формулата на тази ротация и ако това се представи в зала "гласувайте само и само да има правителство" и допълнително да се правят тези устройства, това е абсолютно недоглеждане и е малко странно", добави политологът.

По думите на Николов тази ротация не е модернизиране на политиката, а е опит да се избегне спиралата от избори поне за кратко. Според него обаче с този ход "Възраждане" ще се възползват максимално от грешките на първите две политически сили, а те ще ги допускат неминуемо. По думите му това общо участие от една страна може да доведе до взаимен контрол на двете политически сили във властта, но може да се изкриви и в съглашателство помежду им.

"Ако искат да се запазят за повече от година и половина и да успеят да направят да няма други парламентарни избори след година и половина, трябва доста сериозно да седнат и да поработят, което не ми се вижда много реално. Такава ротация се прави за първи път в България и не се знае дали ще издържи и девет месеца. Практиката с царя и ДПС и след това тройната коалиция и техните правителства ме безпокои и едва ли ще има контрол. По-скоро ще има съглашение между двете политически формации и не знам до къде ще стигнат. Това, че ПП и ДБ ще са първите девет месеца на власт поставя в по-добра позиция ГЕРБ, защото те могат да кажат във всеки един момент, че прекратяват това споразумение и вината за икономическите решения ще падне върху ПП, но това не означава, че ГЕРБ непременно ще спечелят едни следващи избори", заключи Николай Николов. 

Целия разговор гледайте във видеото:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за понеделник - Водолеите подвластни на емоциите, изкушения дебнат Рибите на всяка крачка САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за понеделник - Водолеите подвластни на емоциите, изкушения дебнат Рибите на всяка крачка
ПИК TV x
Журналистът Стефан Ташев разкрива мистериите около смъртта на Брат Галев пред ПИК TV: Най-вероятно Геле е бил през цялото време в България (ВИДЕО) Журналистът Стефан Ташев разкрива мистериите около смъртта на Брат Галев пред ПИК TV: Най-вероятно Геле е бил през цялото време в България (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК