САМО В ПИК TV: Юристът д-р Цеков разкрива кога ще има кабинет: Процедурата може да завърши през май. ГЕРБ са първа сила с ясна и отчетлива преднина. Избирателите не искат безконтролна власт, но нямат доверие и на новопоявилите се (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ЧАС ПИК

САМО В ПИК TV: Юристът д-р Цеков разкрива кога ще има кабинет: Процедурата може да завърши през май. ГЕРБ са първа сила с ясна и отчетлива преднина. Избирателите не искат безконтролна власт, но нямат доверие и на новопоявилите се (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

138925
на 06.04.2021
САМО В ПИК TV: Юристът д-р Цеков разкрива кога ще има кабинет: Процедурата може да завърши през май. ГЕРБ са първа сила с ясна и отчетлива преднина. Избирателите не искат безконтролна власт, но нямат доверие и на новопоявилите се (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Юристът и шеф на Института за модерна политика Борислав Цеков разкрива сроковете, в които трябва да се конституира 45-ото Народно събрание и да бъде даден мандат за съставяне на правителство. Какви врътки замисля обитателя на президентството Румен Радев с връчването на мандатите за кабинет и какво ще цели, ако ги бави или ако бърза, както постъпи и с датата на отминалите парламентарни избори?

препоръчано

"Изборният резултат произведе един затлачен парламент. Това само показва колко разпарчетосана е картината на общественото доверие. Има такива различни групи в обществото. Силната идея, че идва голямата промяна, е силна преувеличена", коментира Цеков.

"Съдбата на такива формации е за един или два мандата, да се превърнат в и така нататък", каза още той за партията на Слави Трифонов.

"Това е характерно за този тип партия, тя е резултат не на политически мотивирани хора, това е един вот анти, което срещу всичко, емоционален вот", допълни той.

"Те са гласували, за да наругаят някого. В мига, в който такава партия, се докосне до властта, вотът се обръща срещу нея", продължи темата с партията на Слави Трифонов гостът в студиото ни.

"Те го употребяват това клише "слугите", те вече са слуги, вече не са в ролята на назидатели от студиото в кабелната телевизия. Досега мълчаха, но парламентът, всички обществени прожектори са насочени натам. Все някога нещо трябва да кажат", продължи темата Цеков.

"Радвам се много, като гражданин, че сега тази формация, получи доста по-висок резултат, защото колкото повече на светло бъдат изкарвани, толкова по-бързо ще отекат", сподели Цеков.

ГЕРБ са първа политическа сила с чувствителна, ясна и отчетлива преднина. Избирателите не искат безконтролна власт на ГЕРБ, ако четем резултатите, но нямат и доверие на новопоявилите се и на БСП, каза юристът.

"Огромен е провалът на БСП. Той не е ситуационен. Не и заради вътрешната опозиция на терен работеше за партията на Мая Манолова. Въобще не са това причините за провала. Който и да беше лидер на БСП, имат там един структурен проблем. Това е апаратното начало. Там са поколения, за които партията е начин на прехрана. Събирателен пример е Кристиян Вигенин. Какво е работил, къде е работил, кога е работил? Въпросът е до процеса. Това създава нагласа, че ти не работиш за общото благо, а да си запазиш мястото в партията. Затова виждаме тази отрицателна кадрова селекция, това, на тези избори, беше върхът, листите им бяха апаратни, безименни хора, които са твърдо червени", коментира Борислав Цеков ситуацията в БСП.

"По Конституция, в 30-дневен срок от датата на изборите, президентът трябва да свика първото заседание на Народното събрание. Трябва да се образуват парламентарните групи и да се избере ръководство. Кандидатът на най-голяма партия, президентът трябва да го покани, има консултации. Няма насрочване на консултациите. След това връчва проучвателен мандат, който му е посочен от тази най-голяма парламентарна кабинета. В 7-дневен срок се представя и на президента съставът на кабинета. Оттам насетне вече парламентът трябва да вземе или отхвърли три решения. Едното е да одобри кандидата за министър-председател, структурата на кабинета и съставът на правителството. Парламентът дава доверие, това е валидно, когато една партия няма собствено мнозинство", обясни чисто юридически Борислав Цеков какво предстои за сформирането на нов кабинет.

При първите две опции има гъвкавост. При третата възможност има две разлики - първата е, че президентът преценява на кой да връчи мандата и другата, че има фиксиран 7-дневен срок, защото очевидно, че държавата е на ръба на политическа криза и е предвидено от законодателя ясна рамка, за да се приключи с тази криза. Забележете - връчва се на групата, а не на кандидата за премиер. Ако и тогава този мандат не е реализиран, президентът разпуска парламента, с указ определя новите избори и назначава служебен кабинет, продължи Цеков.

"Президентските избори се насрочват от Народното събрание, значи трябва да имаме рабощето Народно събрание", подчерта той.

Реалистично е да се стигне до края на май, началото на юни, ако се разтяга максимално срокът, изтъкна Цеков.

"Като гледам какви хора, които нямат усещане за държавност... Румен Радев има интерес от нестабилност на парламентарната конфигурация. Ако има избори 2 в 1, би могъл да разчита на вот за близки до него партии, които са извън парламента", изрази опасение Борислав Цеков.

"Има много слухове, че политически, Слави Трифонов, не е независим. Сега е времето да видим дали това е така", върна се Цеков отново на темата за телевизонния водещ.

"Разгромът на БСП на тези избори прави ключов въпросът дали ще подкрепят Румен Радев. Сега полето им е доста ограничено и най-вероятно ще бъдат принудени да го подкрепят. Доста е сложно да тръгнеш към президентски избори от третата позиция. Преди възходът на "Има такъв народ" изглеждаше ясно, че Радев не може да бъде преизбран без БСП и ДПС. Сега идва "Има такъв народ". ГЕРБ не вярвам да не участват в президентските избори, нека да видим кандидатурата", продължи гостът ни темата с Румен Радев.

"Ситуацията не е точно като при Орешарски, защото ГЕРБ тогава имаше тънка разлика, сега е отчетлива", изтъкна юристът.

"Бившата коалиция "Обединени патриоти" допусна същата грешка на тези, които сега са в "Демократична България". Сега и те се явиха на три писти. Ако им съберем резултатите ще видим, че е около 6-7%. Факт е погрешното им действие, което ги извади от играта", хвърли поглед в патриотичното пространство Борислав Цеков.

"Трудно ми е да дам прогноза, трудно е, очевидно е, че ще има драматични преговори. Най-вероятно ще се състави едно управление, за да няма служебен кабинет до президентските избори. За Мая Манолова е доста опасно да се явят след няколко месеца на нов вот, защото вотът за тях е нестабилен, аморфен. Ще има разнородни мотивации да се търси решение в рамките на този парламент, ще се изисква смелост и компромиси", прогнозира Цеков.

"Прекрасно е да си наблюдател в тази ситуация и е безкрайно трудно да си участник", завърши Борислав Цеков.

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГИЯ: Въздържайте се от покупки - рискувате да пипнете венерическа болест, ако правите секс със случаен партньор АСТРОЛОГИЯ: Въздържайте се от покупки - рискувате да пипнете венерическа болест, ако правите секс със случаен партньор
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социалдемократът Георги Анастасов разбива мераците на Манолова и Капон да управляват държавата (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Социалдемократът Георги Анастасов разбива мераците на Манолова и Капон да управляват държавата (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 195
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това