ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Родни изби донесоха 14 медала от конкурс в Париж, “Вила Ямбол“ с най-много отличия и единствения Голям златен медал
Винената серия Kabile на „Вила Ямбол“ спечели най-много медали за България от световния конкурс Vinalies Internationales, който се проведе в Париж преди дни. Една от най-старите изби в Южна България грабна 8 отличия от общо 14 за български вина, като абсолютен рекордьор сред медалистите е серията Kabile.
Златни медали получиха Kabile Розе 2021, Kаbile Мерло&Каберне Совиньон 2017, Kabile Резерва Сира 2015 г. както и виното от премиалната селекция на „Вила Ямбол“ Vineyards Selection Болярово, Каберне Совиньон 2015. Със сребро се окичиха Kabile Шардоне&Совиньон блан, Kabile Шардоне, и двете реколта 2021 и Vineyards Selection Тенево, Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо, 2016 г.
Но големият победител в портфолиото на „Вила Ямбол“ е Kabile Резерва от сорта Мерло 2015, който френските специалисти оцениха с Голям златен медал. Подобно отличие се присъжда само на продуктите с топ качество, оценени над 92 точки.
Любопитна подробност е, че вината от серията Kabile носят името на античния град Кабиле, който е разкрит от археолозите само на няколко километра от винарната. В названието на местността е заложен култът на древните траки към богинята Кибела – майка на възраждащата се природа и нейното плодородие. „И старите майстори знаят, че успехът на хубавото вино се основава на грижата за плодородната почва и добрата реколта, съчетани с висок професионализъм и инвестиции“ – споделят от „Вила Ямбол“. Сред популярните сортове, които избата отглежда, са и любимите на всички българи Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон и Мавруд.
С две отличия от Vinalies Internationales се прибра и избата от Съединение – New Bloom Winery. Овациите на журито спечели тяхното F2F розе и PIXELS Совиньон блан.
Конкурсът Vinalies Internationales се организира от Съюза на френските енолози и в тазгодишното му издание участваха близо 3000 вина от целия свят. Те бяха оценявани в рамките на четири дни от 130 винени експерти




