Седем признака на проблемна комуникация във връзката ви

ШАРЕН СВЯТ

Седем признака на проблемна комуникация във връзката ви

2129
на 05.05.2021
Седем признака на проблемна комуникация във връзката ви
Автор:   ПИК

Умеете ли да общувате с партньора си? Правилната комуникация е изключително важна, тя е една от основите на здравословната връзка. Вижте 7 признака на проблемна комуникация.

препоръчано

Неправилните техники за комуникация могат значително да влошат отношенията между двама човека, предупреждава "Розали". Проблемната комуникация води до повтарящи се цикли, които внасят ненужно напрежение и болка във връзката. Как да разберете дали общувате добре с партньора си? 

Единият винаги иска да спечели

Ако единият от вас или пък и двамата спорите с идеята, че трябва да се наложите и да спечелите, това е признак на лоша комуникация. Фрази от сорта на “Аз винаги съм прав/а“ са рецепта за бедствие. Здравословната комуникация се фокусира върху съвместна нагласа, която дава място за изразяване на перспективите и на двамата човека. Дори да имате различни гледни точки, вие трябва да се изслушате и да се опитате да се разберете взаимно.

свързани новини

Обвинения

Ако в разговорите винаги са намесени обвинения, това е признак за лоша комуникация. Обвиненията и засрамването на партньора няма да доведат до нищо добро. Не забравяйте – вие сте екип с една обща цел – да бъдете щастливи заедно.

Критика

Обикновено, когато критикувате партньора си, той е направил нещо, с което ви е ядосал и наранил. Вместо да го критикувате обаче, споделете как се чувствате без да го нападате.

Липса на зрителен контакт

Езикът на тялото е изключително важен. Ако по време на важен разговор не поддържате зрителен контакт с половинката си, това е още един признак за неправилна комуникация. Зрителният контакт е ключов, защото чрез него потвърждавате, че наистина ви е грижа за другия човек. Гледането настрани, в телефона/телевизора, отдалечаването по време на разговор – всички тези неща сигнализират за неуважение, раздразнение, гняв или пренебрежение.

Други дейности

Когато между двама души има възникнал проблем, те трябва да отделят цялото си внимание към разговора за него. Практика в лошата комуникация е да се обсъждат неща, докато някой от партньорите върши други дейности едновременно.

Пасивна агресия и пасивност

Агресията със сигурност няма място в една здравословна комуникация. Пасивната агресия също. Сарказмът и шегите, използвани като оръжие, са пасивно-агресивни стратегии, които създават погрешна динамика. Пасивността – това да не изразяваш изобщо мнението си, също пречи на конструктивното общуване във връзката.

Прекъсване

Ако по време на разговор, единият от партньорите прекъсва другия, това кара втория да мисли, че мнението му е маловажно или неправилно. Ако прекъсването се е превърнало в хронично поведение, възникват разочарование и негодувание. Когато човек прекъсва, това означава, че той е съсредоточен единствено върху своите мисли и не желае да изслуша това, което има да му каже неговия партньор.

Сподели:
Бомба x
Любовен хороскоп за май Любовен хороскоп за май
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с... САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с...
ново
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това