Сеизмолог ни убеждава, че строителството у нас е по-качествено от това в Турция и Албания

Животът днес

Сеизмолог ни убеждава, че строителството у нас е по-качествено от това в Турция и Албания

9812
на 09.02.2023
Сеизмолог ни убеждава, че строителството у нас е по-качествено от това в Турция и Албания
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Строителството в България е по-качествено от това в Турция и Албания. С темата за „срока на годност" на сградите се спекулира. Това заяви по Нова нюз проф. Петър Павлов, ръководител на Национален център по сеизмично инженерство.

препоръчано

Той коментира основните проблеми, които намаляват сеизмичната устойчивост на сградите – проектиране, експлоатация, лоши материали и др.

Проф. Павлов обясни, че след земетресението във Вранча българските власти са предприели увеличаване на нормите за сигурност на сградите. През 1987 г. те отново са се повишили, допълни той.

“След 2010 г. сградите се изчисляват по Еврокод 8 (част от системата за оразмеряване на конструкции на сеизмични въздействия). Затова мога да кажа, че в България качеството на строителството е много по-високо от това в Турция и Албания“, заяви той.

"Въпросът за контрола на експлоатация на сградите е проблемен", поясни експертът.

Проф. Павлов успокои, че при евентуални трусове в България се очаква „сградите да реагират добре“.

Той е на мнение, че България има нужда от лабораторен комплекс, в който да се извършват експериментални изследвания на строителните системи и да се правят препоръки за укрепване и удължаване живота на зданията.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети
ПИК TV x
Политолог пред ПИК TV: Отвращението към изборите е заложено преди четири години, когато Радев излезе с вдигнат юмрук (ВИДЕО) Политолог пред ПИК TV: Отвращението към изборите е заложено преди четири години, когато Радев излезе с вдигнат юмрук (ВИДЕО)
ново
Днес: 25
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК