Вход
София
Времето в София -4 o C

СИЛНА ВЯРА: Свети Агатоник бил християнин от знатен род и платил с главата си за това

СИЛНА ВЯРА: Свети Агатоник бил християнин от знатен род и платил с главата си за това

на 22.08.2019
8281
0
СИЛНА ВЯРА: Свети Агатоник бил християнин от знатен род и платил с главата си за това
22.08.2019
0
8281

Св. мчк Агатоник и дружината му - някой си Евтолмий бил пратен в малоазийската област Понт да преследва християните. В град Карпин той убил Зотик с учениците му. А като се върнал в Никодимия, той уловил Агатоник, който бил от знатен род и още други християни, в числото на които били Теопрепий, Акиндин, Зенон и Севериан и ги завел в Тракия, гдето тогава император бил Галерий.

СИЛНА ВЯРА: Този светец направил нещо немислимо в името на Христос

СИЛНА ВЯРА: Този светец направил нещо немислимо в името на Христос

1. Св. мъченик Якинт († началото на II в.) -...

на 03.07.2019

По пътя в местността Потам убил Зенон, Теопрепий и Акиндин, понеже вече не могли да вървят от нанесените им по-преди рани и от изтощение. Близо до Халкидон убил и Севериан. Агатоник и останалите били доведени в Силиврия. Подложени на изтезания, те били обезглавени по заповед на Галерий.

Мощите на св. Агатоник още във времето на император Констанций били пренесени в Цариград и поставени в храма, посветен на негово име, а главата му останала в Силиврия.

Христовият мъченик Агатоник живял в Никомидия  при царуването на император Максимиан . Той отвръщал елините от поклонение на идолите и ги привеждал към Христа. Бил задържан за мъчения от комита Евтолмий. Когато този комит, изпратен от императора в понтийската област, за да измъчва християните, след като плувал с кораб, пристигнал на едно място, наречено Карпин, намерил там свети Зотик и неговите ученици, които изповядвали Христа. Евтолмий осъдил учениците му на кръстна смърт, а свети Зотик взел със себе си.

Сподели:
свързани новини
СИЛНА ВЯРА: Обезглавили свети Евсигний по заповед на император Юлиан Апостат СИЛНА ВЯРА: Обезглавили свети Евсигний по заповед на император Юлиан Апостат
1. Свети Евсигний бил родом от Антиохия и бил войник...
на 05.08.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 6468
архив

Синът ми вчера ме пита: „Тате, какво е данък добавена стойност?”. Не ми се обясняваше и просто му отхапах 20% от сладоледа...

няма нови новини
Днес: 24
hot
най-четени новини в момента
сега
2021
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Превозвачите категорични пред Нанков: Протестите не са наши, не участваме в политически акции (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Любопитни суеверия, свързани с парите
x