Вход
София
Времето в София 25 o C

СКАНДАЛНО РАЗКРИТИЕ: Комисия „Антимафия“ с куп нарушения при проверката за конфликт на интереси срещу Румен Радев! Зам.-шефът Славчев не събрал доказателства дали Десислава е била любовница на командира си (СНИМКИ)

СКАНДАЛНО РАЗКРИТИЕ: Комисия „Антимафия“ с куп нарушения при проверката за конфликт на интереси срещу Румен Радев! Зам.-шефът Славчев не събрал доказателства дали Десислава е била любовница на командира си (СНИМКИ)

на 08.08.2019
164547
35
СКАНДАЛНО РАЗКРИТИЕ: Комисия „Антимафия“ с куп нарушения при проверката за конфликт на интереси срещу Румен Радев! Зам.-шефът Славчев не събрал доказателства дали Десислава е била любовница на командира си (СНИМКИ)
Автор: ПИК
08.08.2019
35
164547

Румен Радев не е оневинен за конфликт на интереси след проверката на КПКОНПИ по сигнала, подаден от ПИК, че е назначил неправомерно на два щата настоящата си съпруга Десислава Радева, докато е бил командир на Военно-въздушните сили. Освен това разследващите от „Антимафия“ под ръководството на зам.-председателя Антон Славчев не са събрали никакви доказателства дали Радев и тогавашната му пиарка са живели заедно, нито са разпитали свидетели. По този начин скандално за претупали проверката и потулили конфликта на интереси.

Това разкриха пред ПИК трима независими топ юристи, анализирали решението на антикорупционната комисия.

Разследващите от „Антимафия“ съобщават в проверката си единствено, че давността за това деяние, както и за купуването на ведомствено жилище и паралелното ползване на второ, е отминала, поради което няма какво да разследват.

„Това по никакъв начин не означава, че няма конфликт на интереси и нарушение при назначаването й на два щата или при ползването на два ведомствени апартамента. Затова и такова нещо не пише в решението, а само отчитат изтеклата давност“, коментират адвокати.

Юристите обаче откриват и нещо доста по-сериозно, което кой знае защо е укрито в проверката на КОНПИ.

От две заповеди от април и май 2016 г., издадени от Румен Радев, публикувани и в решението на „Антимафия“, с които тогавашният шеф на ВВС е наредил да се изплати допълнително възнаграждение на Десислава, става ясно, че тригодишната давност не е изтекла. Тъй като сигналът на ПИК е подаден във въпросния срок, буди недоумение защо от комисията не са разследвали конфликт на интереси по тази точка.

 „За тези две заповеди разследващите е трябвало да извършат пълна и подробна проверка за конфликт на интереси, тъй като те попадат в срока и не са извън давност. Те обаче не са направили това, а се оправдават, че от събраните доказателства не се е установило да живеят на един и същ адрес. Доказателствата, които са изискали обаче са само документални и е ясно, че няма как в някакви бумаги да се съдържат данни дали Радев е живял по това време с Десислава. Никъде никой не се регистрира с кого живее.

Подобни доказателства могат да се съберат само с разпити, които обаче скандално не са направени. Не са разпитани нито те двамата, нито техни съседи, роднини или близки, нито наемодателката на жилището, което е обитавала Десислава, а след това ПИК публикува снимки, че от него влиза и излиза и на практика живее Румен Радев“, коментираха адвокатите.

Медията ни още през лятото на 2016 г. установи и показа в кадри, че Радев живее под наем в апартамент с Десислава, тогава все още Генчева. Снимките бяха направени дни след напускането на ВВС от страна на двамата. Скоро след това те са сключили и граждански брак, което ПИК също разкри, а по същото време самите те си признаха в интервю за столичен вестник, че са двойка и са заедно отдавна, запознали са децата си и прочие.

Защо тези свидетелства не са взети предвид от КОНПИ при разследване на конфликт на интереси е въпрос, на който според юристите зам.-шефът Антон Славчев и тримата му колеги, разписали решението, трябва да отговорят пред прокуратурата. Ако умишлено на са извършили пълната проверка и са работили в посока всячески да се постараят да потулят случая, въпросът следва да притесни силно държавното обвинение относно начина на работа на комисията по проверки, касаещи висши кадри като Румен Радев.

„За да е наличен конфликт на интереси са нужни три условия – длъжностно лице, което в случая с Радев е налице, да е извършил действие по служба, което също е факт с тези две заповеди, и да има частен интерес. От КОНПИ обаче не са направили нищо, за да установят наличието на частен интерес и само отчитат, че не са събрали данни за свързаност.

Как да ги установят обаче, като не са ги търсили?

В началото на решението, където са изброени доказателствата е видно, че няма нито един документ за изискано и събрано доказателство в посока на съвместно съжителство или лични отношения. Тоест, такива изобщо не са търсени“, разкриват още юристите, които разгледаха подробно казуса.

Според адвокатите казусът с конфликта на интерес от страна на Радев и Десислава е идентичен с този при проверката на апартамента, ползван от финансовия министър Владислав Горанов. При сравнение на двете решения веднага се вижда, че в случая с Горанов разследващите са изискали и събрани пълен набор от данни относно отношенията му с неговите кумове, което включва и доста свидетелски показания на абсолютно всички страни, включително съседи.

„Комисията е трябвало да снеме обяснения от съседите, от наемодателите и от роднини, за да се установи откога са живели заедно и дали е наличен и третият елемент – частен интерес на Румен Радев. Не може нещо, което е публична тайна и се признава от самите тях, да не е установено от разследващите.

Излиза, че те просто не са си свършили работата, както трябва, само и само да не установят конфликт на интереси на президента.

Къде се регистрира, че някой живее с еди кого си? Никъде. Единственият начин да се установи е със свидетелски показания, каквито не са взимани. Тоест, те се оправдават, че няма събрани доказателства, но как да има такива, като не са търсени изобщо?“, категорични са и тримата независими юристи, обследвали казуса.

По думите им решението на КОНПИ по процедура се изпраща в прокуратурата и именно там обвинението трябва да си свърши работата, да установи пропуските на антикорупционната комисия и да възрази срещу претупването на проверката. Дали това ще бъде направено предстои да стане ясно в едномесечен срок.

Паралелно в КПКОНПИ тече е проверка относно налично престъпление по служба срещу Румен Радев. Тя все още не е приключила и е доста по-сериозна, тъй като при престъпленията няма срок за давност, както е с конфликта на интереси.

„Настоящото решение на КОНПИ третира само част от данните в сигнала срещу Румен Радев – конфликта на интереси.

По-ключове е другата проверка – за наличие на престъпление в комисията за антикорупция. Там няма давностен срок и ако се установи такова, данните ще бъдат дадени на прокуратурата за стартиране на досъдебно производство.

Тъй като Румен Радев има имунитет, в момента такова срещу него няма как да се образува, а това може да стане след като изтече президентският му мандат“, разкриха още адвокатите. Те обаче отчитат, че ако и проверката за престъпление протече по същия начин, без да се направи необходимото за събиране на доказателства, и тази проверка ще бъде потулена и ще завърши в полза на Румен Радев.

Ето и решението на КПКОНПИ, от което са видни въпросните пропуски, описани от юристите, на вниманието на прокуратурата:

От първите три страници, на решението, в които се изброяват събраните доказателства става ясно, че разследващите изобщо не са търсили данни за наличие на лични отношения между Радев и Десислава, за каквито признаха самите те в интервю дни след като напуснаха ВВС и вече не бяха шеф и подчинената му пиарка

На страница 4 от решението е видно, че Радев е подписал две заповеди за допълнително възнаграждение на Десислава, тогава Генчева, които не са с изтекла давност за конфликт на интереси

На стр. 7 от решението от КОНПИ признават, че не са открили данни Радев и Десислава да живеят заедно - доказателства, които не са й търсили. Затова приемат, че те живеят заедно от датата на брака - нещо, което самите Радеви признаха, че се е случило по-рано и връзката им е от доста преди сватбата

Снимките на ПИК от лятото на 2016 г. показват, че Радев и Десислава живеят в един и същи апартамент заедно

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 10811
архив

Двама луди играят с фенерче. Единият го насочва към тавана и кара другия да се качи по лъча. Вторият отговаря:
- Не можеш да ме измамиш! Щом се кача горе, ще изключиш фенерчето, нали?

няма нови новини
Днес: 314
hot
най-четени новини в момента
сега
4051
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
НА ВНИМАНИЕТО НА РАДЕВ: Ето ги националните протести - чалга, анцузи и 20 души на селски вечеринки (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Всеки пети има проблеми с очите по време на изолацията
x