СКАНДАЛЪТ ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА: Министър на Радев опитва да укрие истината за държавните постове на децата на Стефан Янев в БЕХ и "Булгаргаз"

Акценти

СКАНДАЛЪТ ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА: Министър на Радев опитва да укрие истината за държавните постове на децата на Стефан Янев в БЕХ и "Булгаргаз"

76495
на 06.08.2021
СКАНДАЛЪТ ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА: Министър на Радев опитва да укрие истината за държавните постове на децата на Стефан Янев в БЕХ и Булгаргаз
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Служебният министър на енергетиката от кабинета на Румен Радев - Андрей Живков, бе привикан в парламента, заради скандала с назначените на топли държавни постове деца на премиера Стефан Янев. Както първо ПИК разкри, става дума за високоплатени позиции в Български енергиен холдинг и "Булгаргаз", които са най-богатите държавни компании. Именно там още по времето на първия кабинет на Румен Радев са били уредени, и то без конкурс, синът и дъщерята на сегашния служебен премиер на президента. По това време Стефан Янев е вицепремиер и министър на отбраната и от тази позиция отново е имал лостовете да влияе на държавните компании, за да уреди децата си. Всичко това е остър конфликт на интереси и тепърва случаят ще бъде разследван, след като предизвика огромен скандал. 

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

По казуса на парламентарен контрол днес обяснения бе привикан да дава енергийният министър, след като депутатът Димитър Янев подаде въпроси към председателката Ива Митева по съответния ред. Те са подобни на тези, които ПИК отправи по Закона за достъп до обществена информация до Министерски съвет, БЕХ и "Булгаргаз". 

Вместо да отговори обаче, министърът на Румен Радев укри информацията, отлагайки отговора си за след седмица. Така на практика се опитва съвсем да избяга от разкриване на истината и да спаси премиера Янев, надявайки се, че след седмица вече няма да е министър и да се налага да бъде препитван в НС.

По закон обаче отлагането може да се прави само веднъж, така че най-късно другия петък на Живков ще му се наложи все пак да говори по скандала пред депутатите и евентуален нов кабинет на ИТН няма да го спаси, защото няма как да встъпи в длъжност толкова бързо. Отговорите по ЗДОИ до ПИК също няма как да бъдат укрити от Министерски съвет и държавните компании. 

Скандалът по казуса освен това тепърва ще се разгаря, защото компетентните органи също трябва да се сезират и да проверят наличието на конфликт на интереси. Още повече, че в момента Янев е премиер и прави чутовни всички в държавните компании, включително и в посочените и е много вероятно да взима решения за уволненията на база вътрешна информация, която получава от назначените си там деца.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Пеевски ги подпука: Имало е голямо разкешване от коалицията на пудела - мръсна престъпна сглобка! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Пеевски ги подпука: Имало е голямо разкешване от коалицията на пудела - мръсна престъпна сглобка! (ВИДЕО)
ново
Днес: 49
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК