СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ! Наш адвокат с писмо до Европейския парламент: Мария Габриел скандално се меси в независимата съдебна власт

Акценти

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ! Наш адвокат с писмо до Европейския парламент: Мария Габриел скандално се меси в независимата съдебна власт

365784
на 12.05.2023
СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ! Наш адвокат с писмо до Европейския парламент: Мария Габриел скандално се меси в независимата съдебна власт
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Българският адвокат Росен Димитров изпрати сигнал до Европейския парламент, в който алармира, че еврокомисарката, сега кандидат за премиер, Мария Габриел остро се меси в независимата съдебна власт с искането си за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

препоръчано

Публикуваме писмото на адвокат Росен Димитров без редакторска намеса:

Уважаеми представители на Европейския парламент,

Обръщаме се към Вас по повод поредните политически опити за засягане на върховенството на правото в Република България, продиктувани от конюнктурни интереси, със спорни общественозначими цели, които крият опасност стабилните основи на съдебната власт в страната да бъдат сериозно разклатени.

Още в първите минути в качеството си на кандидат за министър председател на първата политическа сила в България - ГЕРБ-СДС, Мария Неделчева - Габриел илюстрира недопустима, предварително заявена намеса в независимата съдебна власт. Без да познава работата на Прокуратурата на Република България (ПРБ) и лично на главния прокурор Иван Гешев срещу незаконно и престъпно забогателите български олигарси, които видимо посягат да обхванат държавната власт в България вече в продължение на над 2 години, кандидатката за министър председател заяви, че иска оставката на главния прокурор, под предлог „уронване на престижа на съдебната власт“. Това тя определи като един от основните приоритет на един бъдещ кабинет, като не даде никаква конкретика какво разбира под цитираната формулировка „уронване на престижа на съдебната власт“.

На първо място, обръщаме внимание, че като гарант за опазването на върховенството на закона, независимостта на съдебната власт и на всеки отделен прокурор, съдия или следовател не може да бъде залог за съставянето на правителство при каквито и да било условия. Това е валидно с още по-голяма сила за главния прокурор на Република България, чиято дейност очевидно е засегнала сериозни интереси. Именно под ръководството на Иван Гешев Прокуратурата на Република България започна серия от разследвания срещу популярни в българското публично пространство като „недосегаеми олигарси“, обвини и изправи пред съда поредица организатори на престъпни групи, постигна запора на имущество и активи на обвиняеми и подсъдими за милиарди левове. Не на последно място по важност, прокуратурата, ръководена от настоящия главен прокурор, както и самият Иван Гешев в лично качество, на висок глас обявиха война на руските хибридни атаки срещу Република България и предприеха значителен брой разследвания срещу руски шпионски групи. В резултат десетки дипломати с руско гражданство, заподозрени в подкопаване на националния интерес на България в полза на Руската федерация, бяха изгонени от страната, а каналите и мрежите им за влияние пресечени.

Всяко едно от гореописаните твърдения е подкрепено с публична информация по всеки един конкретен казус.
На 01.05.2023г. срещу главния прокурор Иван Гешев се извърши неуспешен опит за убийство, след като бомба, приготвена да взриви автомобила му, не успя да реализира целта си. Вместо да получи защита от държавата за извършената в интерес на обществото дейност на прокуратурата, Иван Гешев отново се превърна в мишена за засегнатите от дейността на прокуратурата. С тъга и разочарование споделяме, че към опитите на подземния свят за отстраняването на главния прокурор, които нееднократно бяха осветени през последните месеци от самата прокуратура, се присъедини и българският политически елит. Имали сме повод да изразим становището си относно изнесените през последните месеци данни за подготовката на мащабен заговор с участието на обвиняеми, подсъдими, издирвани лица, журналисти, политици и олигарси за дискредитирането и отстраняването на висши полицаи, магистрати, в това чисто и на главния прокурор. В приложените линкове може да откриете повече информация за конкретните визирани случаи, които вярваме, че вече са станали достояние за вас:

https://prb.bg/en/news/63571-sofia-city-prosecutor%27s-office-is-conducting-an-investigation-for-an-organized-c

https://www.youtube.com/watch?v=riVeAPwXhRo

https://prb.bg/en/news/63979-sofia-city-prosecutor%E2%80%99s-office-initiated-pre-trial-proceedings-%20related-to-organi
https://www.youtube.com/watch?v=OJpEr-yT8V8
При така описаната криминогенна и политическа обстановка в България, кандидат-премиерът Мария Неделчева-Габриел се впусна в политически сделки за сметка на главния прокурор, при това в условията на висящо досъдебно производство за атентат срещу него. Тези действия на Вашия бивш колега в Европейския парламент и два мандата еврокомисар са единствено и само в услуга на партии и лица, за които се изнесоха данни, че са свързани с цитираната горе група, подготвяла заговор срещу българската съдебна система.

Отделно от това, според Конституцията на Република България българският министър-председател не разполага с правомощия да предлага или да инициира процедура по отстраняване на главния прокурор. Още по-малко подобно правомощие имат кандидатите за министър-председател, чиято номинация не е преминала през законоустановената процедура по утвърждаване в Народното събрание. Решение дали главният прокурор следва да бъде отстранен (същото е валидно и за председателите на двете върховни съдилища – Върховен касационен съд и Върховен административен съд) според българската Конституция може да вземе единствено и само политически независимият Висш съдебен съвет. В този смисъл заявките на Мария Габриел за осъществяване на натиск за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев от поста са абсолютно недопустими и в разрез с всички общоприети европейски ценности.

Така под фасада за съдебна реформа се извежда като приоритет оставката на главния прокурор без да се държи сметка за неговия професионален капацитет, постижения и позиции както пред европейските, така и пред международните партньори на България в сферата на разследването.

Истинските проблеми на българското правосъдие са съвсем други. Такива например са бавното и непредвидимо гражданско правосъдие, нееднаквото приложение на закона от съдилищата по сходни казуси, противоречивата съдебна практика, формализмът в наказателния процес, обърканото и колизионно търговско право, хаосът и неспособността на редица регулаторни органи да осъществяват дейността си и много други. В този смисъл, личностните атаки и превръщането на главния прокурор на Република България в изкупителна жертва за невъзможността на българските политици и партии да се справят с поредицата от кризи, които заливат страната ни, ние възприемаме като пряко посегателство срещу независимостта на съдебната власт и като сериозна заплаха за върховенството на правото в България.

Уважаеми представители на Европейския парламент, обръщаме се към Вас с молба за съдействие, в рамките на професионалната ви компетентност, за пресичане на опитите за своеобразен преврат срещу българската съдебна система. Призоваваме ви да изразите публично становище по така изложените от нас проблеми, както и да изразите подкрепа към българския главен прокурор Иван Гешев, който за пореден път е обект на грубо посегателство от политически представители заради ефекта от изпълнението на служебните му задължения. Мълчанието в ситуацията, в която политиците в България са на прага да жертват основополагащите демократични и европейски ценности, за да си спечелят власт и дивиденти, е равносилно на съгласие с тези опасни за цялото европейско семейство процеси!

С уважение,

Росен Димитров

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК