СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗРАСТВА: Кирил Петков е лъгал умишлено - признава, че жертва поданство, за да стане министър

АВТОРСКИ НОВИНИ

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗРАСТВА: Кирил Петков е лъгал умишлено - признава, че жертва поданство, за да стане министър

252043
на 13.10.2021
СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗРАСТВА: Кирил Петков е лъгал умишлено - признава, че жертва поданство, за да стане министър
Автор:   ПИК

Кирил Петков лъгал умишлено, че е единствено български гражданин в декларация, подадена при президента Румен Радев. Това се вижда в документи, които Конституционният съд публикува на сайта си по делото за двойното гражданство на бившия служебен икономически министър, които ПИК показа вчера.

препоръчано

В собственоръчно попълнената от Петков декларация с дата 10 май, денят, в който държавният глава издаде Указа за назначаването на Петков като служебен икономически министър пише следното: “Български гражданин съм и нямам друго гражданство”, което не отговаря на истината.

Към този момент Петков няма документ, че е само и единствено български гражданин, както изисква Конституцията. И не е представил пред президента и българските власти сертификат за отказ от канадско гражданство.

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов посочва в писмо до КС, че Кирил Петков е с двойно гражданство към 14 септември 2021 г. Тоест 4 месеца след назначаването му за министър.

Самият Петков призна, че е престанал да е канадски гражданин чак от 20 август, т. е. няма никакво съмнение, че е попълнил декларацията, с ясното съзнание, че лъже и нарушава Конституцията.

От заявлението за отказ от канадско гражданство от 21 април става ясно, че Кирил Петков знае и заявява, че процедурата ще продължи до издаването на официален документ и дотогава той остава канадец с всички задължения и последствия от това. Във формуляра Петков декларира следното: “Аз разбирам важността на своя отказ от канадско гражданство, както и това, че ако той бъде одобрен, ще изгубя всички права и привилегии на канадски гражданин и вече няма да имам статут в Канада”.

“Ако той бъде одобрен” са ключовите думи. Юристи са категорични, че Петков е бил наясно, че едностранното му волеизявление не поражда нищо. Само одобрението е от значение, одобрението от оторизиран, компетентен, канадски държавен орган. Той си е давал сметка, че гражданство не се прекратява с волеизявление, а с одобрението на неговото заявление. “Бил е наясно с това, а ако твърди, че не е бил, значи е невменяем”, заяви бивш конституционен съдия, цитиран от "Труд"

Любопитен е и друг елемент от заявлението за отказ от гражданство на Кирил Петков, който показва, че президентът Румен Радев е започнал подготовка на служебното си правителство, почти веднага след изборите на 4 април. Като причина за отказа от канадско гражданство Петков посочва: “Аз желая да се откажа от канадското си гражданство, тъй като има вероятност да бъда назначен за министър”.

Факсимиле на декларацията на Кирил Петков, подадена при президента Румен Радев

Сподели:
Бомба x
Домашни средства срещу косопад Домашни средства срещу косопад
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов остро: Защо Радев ваксинира хората с флакони с изтекъл срок, а продаде читавите? От 2 години е безхаберен, а сега си прави пиар с коронавируса, за да влиза безплатно в телевизиите - незабавно да уволни Кацаров (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов остро: Защо Радев ваксинира хората с флакони с изтекъл срок, а продаде читавите? От 2 години е безхаберен, а сега си прави пиар с коронавируса, за да влиза безплатно в телевизиите - незабавно да уволни Кацаров (ВИДЕО)
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това