Вход
София
Времето в София 21 o C

СКАНДАЛ В ПИК: Нова афера на "Дондуков" 2 в служебния кабинет на Румен Радев - секретарят Узунов забъркан в обществена поръчка за 20 милиона лева

СКАНДАЛ В ПИК: Нова афера на "Дондуков" 2 в служебния кабинет на Румен Радев - секретарят Узунов забъркан в обществена поръчка за 20 милиона лева

на 29.06.2020
164004
0
СКАНДАЛ В ПИК: Нова афера на "Дондуков" 2 в служебния кабинет на Румен Радев - секретарят Узунов забъркан в обществена поръчка за 20 милиона лева
Автор: ПИК
29.06.2020
0
164004

Държавата продължава да харчи безобразно пари за глупости заради обществена поръчка и избран изпълнител по времето на служебното правителство на президента Румен Радев и неговия сегашен съветник Пламен Узунов, установи проверка на ПИК.

През ноември 2016 година Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Министерство на вътрешните работи обявява обществена поръчка с предмет „Организиране на мероприятия за подготовка и обучение на населението за реакция при наводнения и последващи кризи” в рамките на проект „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения” финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.” с бюджет от 16 777 680,67 лева без ДДС, като офертите трябва да бъдат подадени до 20 януари 2017 г.

В изискванията на търга са заложени незаконосъобразни изисквания, като това членовете на екипа да бъдат магистри, изискване заради което отдавна се налагат финансови корекции. Само 2 месеца по-късно през март е избрана фирма „ДИКОН ГРУП“ ЕООД в консорциум с БЧК с цена от 16 732 983 лева и 20 079 579.60 лева със ДДС, почти колкото прогнозната. По това време служебен министър на МВР е Пламен Узунов, който е назначен от президента Румен Радев.

От протоколите на комисията не става ясно защо ДИКОН-БЧК е получил близо 100 точки и как за толкова кратък срок 11 души са прочели 6 оферти по 500 страници. Предвид методиката за оценка би следвало да има кратко описание и мотиви за присъждане на точките, което е направено бланкетно. Договорът е изменян 3 пъти, като не са много ясни мотивите, твърдят служители от МВР.

Променени са условията за освобождаване на гаранцията, което поставя в неравнопоставеност останалите участници, които са участвали в процедурата, променени са и срокове. Следва да се отбележи, че всички обстоятелства, които могат да се използват за промяна на условията на договора трябва да са изрично посочени в документацията на търга, твърдят юристи. Наследеният избор на изпълнител от времето на служебното правителство на Румен Радев приключва чак през 2021 година.

Право на отговор: 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 17676
архив

Ако в семейството жената винаги е права, а мъжа не е… и мъжа каже, че жена му е права… права ли е или не е?

няма нови новини
Днес: 172
hot
най-четени новини в момента
сега
3430
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов проговори за оставки и разкри как Христо Иванов тайно ходел при него (ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за четвъртък - ето с какво ще се сблъскат зодиите
x