Вход
София
Времето в София 5 o C

СКАНДАЛ: Лозан Панов клевети България пред Еврокомисията - защитава само Иванчева

СКАНДАЛ: Лозан Панов клевети България пред Еврокомисията - защитава само Иванчева

на 09.05.2019
48923
29
СКАНДАЛ: Лозан Панов клевети България пред Еврокомисията - защитава само Иванчева
Автор: ПИК
09.05.2019
29
48923

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е водил целенасочена клеветническа кампания срещу българската държава в продължение на една година. Това се разбира от паметни бележки, документирали разговорите с експертите от Европейската комисия (ЕК), които посещават регулярно страната ни и се срещат с представители на съдебната власт, в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), пише Правен свят. На заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) този четвъртък кадровиците единодушно приеха документацията да бъде качена на сайта им.

Престъпното мълчание за Румен Радев, Елена Йончева и Лозан Панов ...

Престъпното мълчание за Румен Радев, Елена Йончева и Лозан Панов ...

Ето тази схемичка се върти в протестърските и...

на 09.05.2019

Публикувани са акценти от разговорите на евроекспертите от четири техни мисии, проведени в рамките на изминалата година – от март 2018 до март 2019 г. (Две от срещите се провеждат в периода, в който България е председател на Съвета на ЕС). Нито един от останалите представители на българската държава не си е позволил да отправя нападки срещу другите институции, срещу другите власти, нито срещу Европейската комисия, каквото прави и при четирите си срещи с експертите от Брюксел Лозан Панов. Прави впечатление, че изложеното от председателя на ВКС при срещите му с евронаблюдателите напълно се припокрива с публикации в медиите на издателите Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев, както и свързани с укриващия се от правосъдието фараон Цветан Василев издания.

Още при първата документирана среща, проведена в рамките на мисията на 20-21 март 2018 г. Панов отправя нападки към работата на новия състав на ВСС, който към онзи момент е бил на шест месеца след встъпването си. Председателят на ВКС е крайно недоволен, че няколко месеца по-рано Европейската комисия за първи път е излязла със сравнително положителен доклад за България в усилията й да реформира своето правосъдие. "Докладът на ЕК от м. ноември 2017 г. би трябвало да звучи положително, но той звучи малко шизофренично - казва се, че има недостатъци, а това, което е направено, е похвалено", коментирал Панов. Според него никога ЕК не се е представяла толкова откровено като съучастник на неговите опоненти. Българският е един от малкото народи, които вярват на ЕС, но с малко усилия това може да се промени и да доведе до евроскептицизъм, твърдял още Лозан Панов пред експертите на Комисията.

През март месец 2018 г. председателят на ВКС изрично подчертал още, че властите не извършват разследвания срещу представители на висшите етажи на властта, както и че нямало работещ механизъм за търсене на отговорност на тримата първи в съдебната система и най-вече на главния прокурор. Този акцент е важен, защото показва, че самият Лозан Панов изпада в шизофренно поведение буквално няколко месеца по-късно, а и днес, когато е първи противник на анонсираните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), посветени именно на търсенето на отговорност на председателите на ВКС и ВАС, както и на обвинител №1.

В рамките на следващата мисия на европейските експерти в София, проведена на 19-20 юни 2018 г., Лозан Панов изразява негативното си отношение към акцията на Специализираната прокуратура и новосъздадената Антикорупционна комисия по разкриването на корупционното престъпление и задържането с белязани пари на отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, Биляна Петрова и на посредника Петко Дюлгеров. И това се оказва само началото, защото Панов занимава мисията на ЕК с делото срещу триото от Младост и при следващите им посещения у нас.

През юни месец миналата година Лозан Панов остро критикува работата на специализираните органи на съдебната власт, като в паметните бележки се посочва, че председателят на ВКС е коментирал делото за приватизацията на остатъчния държавен дял от ЕВН, по което подсъдими са издателят Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и  Трайчо Трайков. Обект на коментари са били разследванията срещу определената от бившия френски посланик като "гнила ябълка" съдийка Румяна Ченалова, както и срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров и делото срещу бившия шеф на НДК Мирослав Боршош. Общото между повечето от посочените дела е, че подсъдимите и обвиняемите по тях имат едни и същи адвокати, които в редица интервюта и статии, публикувани в издания, които са собственост или са свързани с Иво Прокопиев, демонстрират пълно сходство на позиции с председателя на ВКС.

При срещата си с представителите на ЕК, проведена при мисията им на 4-5 октомври, Лозан Панов става още по-краен в коментарите си по адрес на българската държава и официалните й власти. Председателят на ВКС е крайно недоволен, че ЕК се занимавала единствено с проблемите на Полша, Унгария и Румъния. Той визира стартираните процедури и предупреждения за такива срещу трите държави, свързани с правосъдието. В тази връзка председателят на ВКС детайлно изброил факти за оказван му "политически натиск, тормоз и терор". Панов вероятно е визирал казуса с установеното при пълна данъчна ревизия несъответствие в доходите му в размер на повече от 100 000 лв., както и висящото към онзи момент дело за наложената му от Сметната палата глоба в размер на 1000 лв. за отказа му да разкрие имуществото си през 2017 г.

В един момент Панов, за чийто имидж работят десетки журналисти, ангажирани в сайтове на подсъдими и обвиняеми лица, коментира, че му се налагало да работи в много по-тежки условия от тези на съдиите в Полша. Освен това, "обществото в България реагира по-различно, зрелостта му е по-различна", коментирал още председателят на ВКС. В случая изглежда Лозан Панов изразява недоволство от собствения си народ, който отказал да излезе на масов протест в негова защита и на подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

При всичките си срещи с експертите от Брюксел председателят на ВКС също така коментирал и законодателната работа на парламента, която остро критикувал, било то заради промени в съдебния закон, в АПК, ГПК или НПК. При последната среща например, Панов е посочил, че у нас е налице "законодателен разврат, с който се нарушават фундаментални принципи на правото".

При срещата на Лозан Панов с мисията на ЕК, проведена в рамките на визитата им у нас на 12 и 13 март тази година, "съдия  №1" захвърля всички задръжки и благоприличие, каквито изисква заеманият от него пост, и буквално започва да клевети всички институции в държавата и отделни публични личности. Председателят на ВКС се оплакал, че нямало възможност да изразява мнение за "случващите се безобразия", което звучи повече от цинично, най-малкото, защото само в рамките на последната половин година Панов участва в две конференции, на които направи политически изказвания, а и интервютата, които даде за обслужващи го медии, звучаха изцяло политически.

От цитираните акценти от срещата се разбира, че Панов е недоволен от работата на парламента, правителството, ВСС, прокуратура, КПКОНПИ, съдиите, които не го подкрепят, а не на последно място се срамува и от собствения си народ. В тази връзка председателят на ВКС настоява пред представителите на ЕК да му бъде разрешено да прави и политически изказвания, без за това да му се търси отговорност. Според българското законодателство магистратите у нас не могат да изразяват политически пристрастия, нито да са част от политически партии. "Председателят на ВКС може да говори. Той не бива да е аполитичен, защото спазването на законите се превръща в политически въпрос", обяснил още Панов.

Оказва се също така, че пред мисията на ЕК у нас Панов лобирал само за една от съсловните организации на магистратите, а именно известната с политическите и задкулисни обвързаности с подсъдими лица – т.нар. "Съюз на съдиите в България". Председателят на ВКС коментирал пред еврочиновниците, че въведеното изискване за деклариране от съдиите на тяхното членство в неправителствени организации било нарушение на независимостта им. От паметните бележки не се разбира защо Панов не е коментирал и другите организации на съдиите, които развиват дейност у нас и за които важат същите законови изисквания.

И още един откровено лобистки акт, който Панов е извършил преди по-малко от два месеца. Пред служителите на ЕК председателят на ВКС се е застъпил за системата за измерване на натовареността на магистратите, прокарана от бившия кадровик Калин Калпакчиев, сега председател на ССБ. Така се оказва, че "съдия №1" е заблудил евроекспертите, защото от заседанията на Съдийската колегия на ВСС е ясно, че масово магистратите от цялата страна изразяват недоволство от работата на системата и твърдят, че тя не отразява реалната им натовареност.

И през месец март 2019 г., само месец преди произнасянето на присъдите срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, Лозан Панов отново е лобирал в полза на подсъдимите пред гостуващите експерти на Брюксел.

Оказва се, че има още една тема, с която Лозан Панов непрестанно занимава служителите на ЕК, отговорни за написването на Мониторинговите доклади за България – това е атаката срещу председателя на Софийския апелативен съд (САС) съдия Даниела Дончева. Оказва се, че "съдия №1" има тежка фиксация в административния ръководител на най-големия апелативен район, защото всеки път е занимавал представителите на Комисията с казуса, свързан с неподплатените от  доказателства нападки на съдия от Апелативния съд срещу Дончева. Нещо повече, Панов недоволствал, че след като Съдийската колегия на ВСС е отхвърлила искането му да образува дисциплинарка срещу председателя на САС, след което той обжалва това решение пред Върховния административен съд (ВАС), но било "лесно за прогнозиране" какъв ще е крайният резултат. В това си изказване председателя на ВКС на практика коментира по абсолютно недопустим начин висящ съдебен казус, което може да се разглежда и като директен натиск върху върховните съдии.

Макар в голямата си част твърденията на председателя на ВКС да са добре известни и да са били коментирани от него в рамките на множеството му медийни изяви, фактът, че той е занимавал официални представители на ЕК с превратните му тълкувания по определени действия на държавните институции, говори единствено, че "съдия №1" няма и най-елементарното намерение да се съобразява със задължителните норми на Етичния кодекс на българските магистрати.

Сподели:
Напиши коментар »
(29)
1
Само да попитам Импексовата курабия, Лозан Панов и Румен Пъпката? Как така, аз нямам нито една къща за гости построена с европари, а крадливата и лъжлива овшорна Импексова кучка Ел Йо има три! Само заради това, че не съм близала нечий сладолед ли, не можах да се вредя, или защото кучката Йо е близала сладоледа на правилните хора, като СС Момата, и на банкера беглец и затова е успяла, или пък защото е крадлива Цоцаалистка, а може би съвкупност от трите неща! Ако и аз стана Цоцоалистка, ще цокна ли поне една къща за гости като вашата кучка, или едно Импексче струвящо милиони като тебе !!
2
Колкото и да боли
3
А пък на милиончева КТБ и напазарува гора ,с няколко мандри три къщи за гости и офшорка !!!! По стара шумкарска традиция !
4
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
5
Панов , хелзински комитет разни сайтове родни ...ни клеветят пред Европа ..бивол например тази Ваня Григорова ..сега щяла да става евродепу...тутка ..и др. червени кхмери ..
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Само да попитам двете Импексови слуги на снимката, защо аз не можах да се сдобия със евтин апартамент, като поръчковия съдия Панов и защо никой не ми хвърли 70 000 евро във колата, като на лишестата Иванчева!!!
8
направо да пускат всички бандити ..очи , мучи ..баневи , маневи , иванчевци ,телефонни измамници , криминални престъпници , убийци на виктория от русе , ....еми кво ...то инак кой ще гласува за БСП - ту ..според радев държавата трябва да спре да работи , понеже така му се иска на ширбетЮ ..абе то бива бива ...ама т..о
9
човекът казва за продажнште съдии и прокурори, шефа на КОНПИ е с недоказани доходи и е още на длъжност, министър на правосъдието също, министър на земеделието в далавера с източване на европари, за айдука Манолев те си го знаят, за Цецо крадецо, за бедния и честен министър -председател който одавна трябваше да е в Бобов дол
10
Точно на време когато решават корумпираната фризьорка дали да се върне резонно в Сливен другаря Лизанчо Мано(а)ф най-големия продажен мръсник в съдебната власт ще се намеси бръснарката да си лежи в къщи! Трябва да бъде изритан на боклука тоя шебек човека на агнешките кратунки!
11
отговор на коментар
Лиляви и червени комуняци са като него!
12
Защитника на престъпниците в България е председател на ВКС и народа чака бандити и разбойници да бъдат съдени,СРАМ И ПОЗОР! На всичкото отгоре е и олигарх с няколко супер-луксозни апартаменти и вили купени за жълти стотинки!
13
Голяма част от бедите и неуапешния преход се дължат на тоя изрод и такива като него в съдебната система. Кой ги избира тези хора Никой. Абсолютни мафиоти,а ние правим избори и се надяваме на по добро. Такива като тоя нещастник убиват всичко.
14
Ужас. Този е толкова противен колкото Милиончева, Курнито и Рада Дълбоката. Да бъде арестуван?
15
Във вашия форум истината е клевета, а лъжата е единица мярка за справедливост. Няма как да очерните Лозан Панов, защото знаете, че сте платени идиоти. Вие сте еничарите на българската журналистика.
16
ТОЗИ ПАНОВ ЗНАЕ ТОЛКОВА НЕЩА И АКО СИ ОТВОРИ УСТАТА НА ОПГ ГЕРБ ЩЕ ИМ СЕ ВИДИ ТЕСЕН Е.С. КАКВО КАТО ГОВОРИ ИСТИНАТА.ЗАЩО НЯКОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ НЕЯ. ДЪРЖАВАТА УМА ЗА НА В КАЛ. А ОНЯ ЦЕЛИЯ В БЯЛО.АЙДЕ ДЕ КЪДЕ ГО ИМА ТОЗИ ФИЛМ.
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
18
19
ПИК вони та се не трае!!! Истински селски кенеф!!!
20
А мутренската кочина,държава ли е? От къде на къде Лозан Панов ще укрива криминални и държавни престъпници,които си мислят,че са хванали господ за шлифера.Постъпил е правилно,ако е верно написаното от мутренския сайт.
21
А ВИЕ ЗА ЧИЙ ИМИДЖ, РАБОТИТЕ???? ЗА ЕДИН ЧОВЕК ЗА КОЙТО АЗ НЕ БИХ СИ ЗАЛОЖИЛА ИМЕТО !!!!!СРАМ !!!!ПОЗОР!!!!
22
Като знае да каже,само че е един корумпиран съдия.Да каже поне един осъден от него бандит.Заради такива корумпирани съдии в България няма правосъдие.
23
...облечен с много власт ! След като не държат сметка на никого , не им е проблема да занимават и Европа , ако трябва и ООН със собствените си псиихични отклонения! Какво им пука , нали друг плаща сметката...
24
Явно ставаш и лягаш с мисълта за един ...Не мисля ,че омаразата трябва да бъде определяща ! И все пак погледни , за кого е статията!
25
Най заблудения съдия който не може да докаже откъде има 100 000 лв,.чак си измисли определение в своя защита.Който се дразни като му показват къщите и евтиния апартамент,но си връща подмолно като сочи другите ,който прави политически изказвания ,бойкотира работата на разследващите.И няма да са сами тези 100 000 лв. безотчетни,защото се вижда ,че заработва. системно . ВСС трябва по сериозно да обърне внимание на бръщолевенията му,реагира и опровергае пред ЕК заблудите на Панов,като разясни целите му.
26
ВРЕМЕ Е БОЙКО БОРИСОВ ДА ГИ СЛОЖИ НА ПАЧИ ЯЙЦА... 1КАТО ИЗКАРА МРЪСНИТЕ РИЗИ НА ПСИХО--ДЕСНИТЕ 2 ЗА КРАЖБИТЕ НА БСП ИМА ДОКУМЕНТАЦИЯ,3 КАТО СПЕЧЕЛИ УБЕДИТЕЛНО ИЗБОРИТЕ. 4 ДА ЗАПОЧНЕ С УВОЛНЕНИЯТА НА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ,КОЙТО СЕ ПОДИГРАВАТ НА ВЛАСТА ОТ КОЯТО ЯДАТ БЯЛ ХЛЯБ. ТЕЛЕВИЗИИ КАТО БТВ,НОВА И ЕВРОКОМ ДА НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАСАЖДАНЕ НА ОМРАЗА...
27
ЗАРАДИ ТАКИВА СЪДИИ КАТО ЛОЗАН ПАНОВ НЕ НИ ПРИЕМАТ В ШЕНГЕН... ОПРАВДАВАТ УБИЙЦИ,ГОВОРЯТ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ И МАКАР ЧЕ ИЗГЛЕЖДАТ НЕВЗРАЧНО СЕ МЪЧАТ ДА БЪДАТ ЛИЦА НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ... САМО ЧЕ СДС ИЛИ ДСБ УМРЯХА 2000год.
28
Всеки държавник ,политик ,който с думи или дела,осквернява своята държава и народ,той няма бъдеще.!Той не заслужава да се нарича българин !
29
До 28.За БОКО ТИКВАТА говориш, нали.....А за Лозан Панов само казвам: НАПРЕД, БЪЛГАРИЯ(без ГЕЙберастите) е с теб.Смачкай КРАДЛИВАТА и МИРИЗЛИВА ШАЙКА на ТИКВАТА и ПИПОНА.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
След като прокуратурата извади СРС с разговори на Румен Радев, смятате ли, че поведението му е укоримо и той трябва да бъде разследван?
Общо гласували: 3130
архив

Аксиома: При произволен брой чифтове мъжки чорапи, пуснати в пералнята, броят на извадените след прането чорапи винаги е нечетен.

няма нови новини
Днес: 263
hot
най-четени новини в момента
сега
3580
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Политологът Александър Владимиров с пълни разкрития за "Радев гейт" и политическия трус в държавата - гледайте НА ЖИВО!
x
Фейсбук ни дебне и извън мрежата
x