Вход
София
Времето в София 27 o C

СКАНДАЛ: Министър Банов назначи Яра Бубнова от „Голямото плюскане” за български комисар на Венецианското биенале, докато "Антимафия" я разследва

СКАНДАЛ: Министър Банов назначи Яра Бубнова от „Голямото плюскане” за български комисар на Венецианското биенале, докато "Антимафия" я разследва

на 19.12.2018
59247
22
СКАНДАЛ: Министър Банов назначи Яра Бубнова от „Голямото плюскане” за български комисар на Венецианското биенале, докато "Антимафия" я разследва
Автор: ПИК
19.12.2018
22
59247

Скандалната и. д. директорка на Националната галерия Яра Бубнова, която се прочу покрай т. нар. „Голямо плюскане” на филета и салами в Двореца на откриването на изложбата на Ода Жон, пак се е уредила със сладък ангажимент.

Със заповед на министъра на културата Боил Банов тя е определена за комисар на българското участие на Венецианското биенале. То ще се състои в италианския град от 11 май до 24 ноември 2019 г. Бубнова ще бъде натоварена с административна дейност около организацията на българския павилион на Биеналето и разпореждането с финансови средства. Комисарят е посредникът между фондацията, управляваща Биеналето, и куратора на проекта, който ще бъде избран за българския павилион.

"Националният комисар следва да представлява публична институция. Националната галерия е единственият държавен културен институт с дейности в областта на визуалните изкуства. Във връзка с Решението на Министерския съвет и в съответствие с утвърдените процедури на организаторите на Биеналето, които изискват съгласуване с тях, за национален комисар е избран директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова", се казва в отговор на културното ведомство на въпрос на ПИК.

От министерството уточняват, че бюджетът за подготовка и реализация на националното участие в Биеналето през 2019 г. е в размер на 500 хиляди лева, включително за наем и организация на изложбата.

Срокът за подаване на проекти е до 29 декември 2018 г. Максималният размер на допустимото финансиране за дейности и услуги, свързани с реализация на проект на кандидатите, е 50 хил. лв. Могат да участват физически лица, самостоятелно или в екип.

В артгилдията вече се заформя лют скандал срещу решението комисар на Биеналето да е тъкмо Бубнова. Известно е, че през годините тя е  е лансирана от бившия агент на ДС Недко Солаков, а в момента е замесена в крещящ конфликт на интереси, тъй като оглавява Националната галерия и в същото време е шеф на частния Институт за съвременно изкуство /ИСИ/, припомнят хора от гилдията.

„Решението на министър Боил Банов е меко казано странно. След скандала „Голямото плюскане”, когато Националната галерия бе обърната на бардак, той не само не санкционира Бубнова, а се втурна да я защитава, въпреки възмущението на обществото. А сега за капак я възнаграждава с комисарския пост”, недоумяват в артистичните среди. 

„Излиза, че Яра Бубнова ще бъде комисар на художниците от нейния частен институт ИСИ. Ама няма да бъде комисар като директор на частен институт, а ще бъде комисар, представляващ държавата, на собствените си членове”, коментира художникът Петко Дурмана.

„За мен изборэт на Яра Бубнова е абсурден, защото ако тя наистина е в конфликт на интереси като директор на Националната галерия и в същото време на ИСИ, това означава, че ще бъде в конфликт на интереси и като комисар спрямо артистите, които биха били селектирани за Биеналето – продължи Дурмана. - Тя твърди в интервю, че комисарят е само формална позиция. Това изобщо не е така. На практика комисарят отговаря за абсолютно всичко. Самата Яра Бубнова изтъква, че тя като директор на институцията Национална галерия става автоматично комисар, защото може да се разпорежда само тя със средства. Моите притеснения са, че комисарят може да бъде много в помощ на определен кандидат, който е селектиран и да е пречка за друг селектиран кандидат. Кога е решено Яра Бубнова да бъде комисар и защо това е държано в тайна?!”.

Припомняме, че комисия "Антимафия" бе сезирана от ПИК да разследва предполагаем "културен октопод", формиран от шефката на Националната галерия Яра Бубнова и нейния наставник Недко Солаков по куп разследващи публикации на медията ни (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Историята се размириса тъкмо покрай т. нар. "голямо плюскане" в Националната галерия, което предизвика яростно възмущения в арт гилдията.

Повод за проверката са поредица статии на информационна агенция ПИК, разкриващи конфликт на интереси, съмнения за злоупотреба със служебно положение и държавни средства от страна на отговорни държавни служители.

Данните касаят директори в Националната художествена галерия и Софийска градска художествена галерия, както и престъпно нехайство (бездействие) на отговорните принципали - няколко ръководства на министерството на културата и Столична община, в продължение на дълъг период от време. Ще се разследва и дейността на бивши и настоящи министри на културата, както и на кметове.

В сигнала на ПИК подробно са описани връзките на цял кръг държавни служители с частни структури, неправителствени организации, общински комисии, финансови фондове, съпричастни към обществени поръчки и други механизми за разходване на държавни средства.

Специално внимание ще бъде обърнато на дейността на временната директорка на Националната галерия и директорка на "Квадрат 500" Ярослава Бубнова, която е едновременно шеф на държавен културен институт, както и на частен такъв - Институт за съвременно изкуство. 

Редакцията на ПИК бе залята от десетки сигнали на художници и галеристи, които излагат факти за невероятното срастване на тъй наречения "културен октопод" на Ярослава Бубнова и Недко Солаков (член на програма "Култура" към Столична община) с източниците за държавно финансиране на българското изкуство.  

 

 

 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(22)
1
GERB se samoubiwa za 100-ten pat
2
Срамота,тази дърта руска вещица да представлява BG.
3
Че и грозна на всичкото отгоре!!!! А пари за възрастните кога??????? Те ще имат ли на масата?????? През къра си са тръгнали всички!!!!
4
Якото плюскане от ГЕРБ няма край
5
Докога с такива„Управляващи”?Срам и позор за БЪЛГАРИЯ!!!
6
Тези двамата,минстърчето и комплесарката с големите очила,трябваше вече да сме ги забравили!Ама пусто дарение,всички искат да се облажат от тези 1.8 мл.
7
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
8
СЕГА ОСТАВА И ТАМ ДА ЗАВЪРТИ ЕДНА СОФРА СРЕД КУЛТУРТРЕГЕРИТЕ ОТ ЕВРОПА И ЩЕ Е ОТЛИЧНА РЕКЛАМА ЗА БЪЛГАРИЯ.
9
????????????????????????????? >> https://www.youtube.com/watch?v=EnzOlnzairQ
10
А ще има ли пърформанс със салами на българския павилион във Венеция?
11
банов, върви си . не чакай пърформарс да те махне.
12
Една яка метла и прокуроска проверки в културната администрация.Започва се от министъра и неговия антураж.Гарантирано ще излязат скандални факти....
13
Аз не мога да разбера ,Борисов наистина ли иска да падне от власт ,заради изцепките на такива маймуни ,като Банов и Бубнова ?! Отдавна трябваше да ги е уволнил ,за да не ни резилят , а той ги търпи ! Защо ?!
14
Да, явно министър Банов е знаел за плюскането. Затова нямаше реакция А сега тази Яра/Яга/ се издига за да но излага още пред света с благословията на приятеля/?/ си Банов! Борисов, къде си?
15
Че нали Борисов си назначава тези пълни нещастници за министри - кой от кой по-непригоден.Той нали е на голямата софра,дето си напълни гушата до спукване,естествено е да си затваря очите за подопечните му хрантутници.Такива ненаситни лапачи и гьонсурати се оказаха,но всички ги разбраха що за стока са.Вмирисана отвсякъде.
16
ДО КОГА и ЗАЩО на ключови места в България са набутани рускини??!! В АРХИТЕКТУРНИ ОТДЕЛИ, в НИНКН /Паметници на културата/, главни архитектки, занимават се с връщане/ по-точно ЗАГРАБВАНЕ и ДАЛАВЕРИ с ИМОТИ, промени на кадастрални карти и граници/, намърдани са в ключови места в Министерството на здравеопазването, Спешна мед. помощ. Навсякъде, където ИМАТ ДОСТЪП ДО ЛИЧНИ ДАННИ, КЛЮЧОВА ИНФОРМАЦИЯ за ИМОТИ, ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА, АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ и ЦЕННОСТИ, ДОКУМЕНТИ, ЛИЧНИ данни и най-вече ЗДРАВНА ИНФОРМАЦИЯ и пр. . ЗАЩООО?? КОЙ РЪКОВОДИ ТАЯ им ДЕЙНОСТ, АКТИВНОСТ И НАСОЧВАНЕ на "'ПЕТАТА КОЛОНА" на братушките в БЪЛГАРИЯ??? Пред КОГО се ОТЧИТАТ? Кой сърба ЩЕТИТЕ от дейността им? На чий гръб са далаверите им? КУЛТУРНО, ИМУЩЕСТВЕНО и ЗДРАВНО ЗАРОБВАНЕ? ЗАЩООО? И ДО КОГА???
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
18
Защо МК скри на сайта си няколко обяви за конкурси за директори на културните центрове в чужбина? За определени хора ли бяха тези "конкурси"? Гледах някои от тях - пълно падение!
19
Този министър(как е станал,само Господ знае)е един абсолютен глупак,който не знае къде се намира!Как е възможно Борисов да го трае,като вижда,че той е идиот!
20
Боже мой, в тая държава наистина е бъкано със слепи дебили! Не проумяхте ли, че това е сатанински ритуален канибализъм. Вместо целодневно да гледате порно, поровете малко из мрежата и вижте вековните оргии на черната аристокрация. Ако някои от дебелогъзите чревоугодници около масите не са били наясно поради слабоумие, то организаторите няма как да не са били в час. Боже пази България!
21
Тази ЯрОслава да не е роднина или близка на ЯрОслав Радев?
22
А спечелилият проект е на куратора Вера Млечевдка с художници Лазар Лютаков и Рада Букова
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Бихте ли гласували за партия “Няма такава държава” на Слави Трифонов?
Общо гласували: 10534
архив

Учителят пише забележка на своя ученичка: "Марийка говори много!".
На другия ден момичето връща бележника на учителя си. Баща й е написал: "Да бяхте чули майка й!".

няма нови новини
Днес: 138
hot
най-четени новини в момента
сега
2896
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Шефът на "Лев Инс" и експерти с разкрития за кибертероризма и хакерските атаки (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
АСТРОЛОГ ПРЕДУПРЕЖДАВА: Днес е ден на борба и време да поемете риск
x