Поне 80 лв. излиза вечерята на четиричленно семейство
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Поне 80 лева излиза вечерята по морето за четиричленно семейство това лято. Сумата обаче скача над 100-150 лева, ако не се пести от алкохола и вместо цаца и сафрид се хапват по-скъпи риби.
Ако човек реши да изпие една малка ракия за 2,50 с шопска салата за 4,50 лв., порция пържена цаца за 5 лева и една наливна бира за 3 лева, сметката излиза точно 15 лева. Вместо цаца, може да хапнете пържен сафрид за 8 лева или попчета за 7 лева. Порция миди натюр в заведение по Дамбата в Балчик е 8,50 лв. Пържените картофки са по 3 лева.
В сравнение с миналата година цената на рибата в заведенията по Северното ни Черноморие не е поскъпнала, пише "Монитор". Рибената чорба също запазва цената си – 3,50 лв., порция карагьоз е 10 лв., леферът и калканът са по 30 лв.
За съжаление, в момента кръчмите не предлагат прясна риба, защото просто няма. Рибарите вадят по няколко килограма сафрид на ден, който не стига изобщо до заведенията. Сафридът, който се пържи, е внос. Цацата обаче, макар и замразена, е чудесна.
За разлика от рибата кебапчето и кюфтето бележат драстично поскъпване. Бройката е по 2 лева, докато миналата година цената беше по 1,50 лв., или с една трета отгоре.
Едно шишче е 4,50 лв. Наливната бира пък е поскъпнала с 50 ст. от миналата година, когато се пиеше за 2,50 лв.
Една пица, от която спокойно и доволно могат да се нахранят двама души, е на цени от 7 и 8 лв., според вида й.
Иначе по Южното Черноморие действа правилото - както за нощувките, така и за храната – колкото по на юг, толкова по-евтино. Не само по курортите, но и в Бургас кръчмите масово предлагат промоции, за да изкарат туристите по заведенията.
Заради това, че няма местен улов, цената на рибата в Бургас и на юг е почти същата като на север. Сафридът е 8-9 лева порцията. Такава е цената както в ресторантите, така и по почти всички крайбрежни заведения.
Така че едно семейство с две деца може да заложи на по порция дребен сафрид, но като добави и бирата, пак няма да свали под петдесетачка.


