Вход
София
Времето в София 2 o C

СЛАДКИ СПОМЕНИ! Ол инклузив по времето на Тато – 14 дни на море за 40 лв.

СЛАДКИ СПОМЕНИ! Ол инклузив по времето на Тато – 14 дни на море за 40 лв.

на 03.08.2017
46700
57
СЛАДКИ СПОМЕНИ! Ол инклузив по времето на Тато – 14 дни на море за 40 лв.
Автор: ПИК
03.08.2017
57
46700

От близо десет години не мога да си позволя да ходя на море – невъзможно е да спестя някой лев за почивка. Остават ми спомените от времето на социализма, когато почивахме на морето с евтини карти от по 40 лв. за човек. При това – цели 14 дни спане и ядене, както сега му казват - ол инклузив. Вярно – беше мизерно, но поне бе достъпно.

Веднъж летувахме в станцията на Министерството на леката промишленост в местността Трифон Зарезан до Златни пясъци. Мъжът ми се добра до карти за нея с невероятни връзки и хвърчахме от щастие, когато ги взехме. Как иначе – нали за първи път щяхме да заведем 2-годишната ни дъщеричка на море! Добрахме се с тежките куфари с влак и автобус до станцията, настаниха ни в нещо като едноетажно бунгало (всичките бяха залепени едно до друго и с общ двор пред тях). Вътре – пълна мизерия: радиоточка виси над вратата, вехти полубели чаршафи, крушките на лампите - изгорели, вратата не се затваря, комарникът скъсан, одеялата – войнишки. Но си имаше собствена тоалетна.

Животът в станцията протичаше по строг социалистически ред. Спи ти се, не спи ти се – в 7:30 ч. на закуска. Още в 11:30 ч. от плажа потегляха по стръмните стълби към столовата нагоре първите групи от деца и родители, мъкнещи на гръб чадъри и пояси. Те трябваше точно в 12:00 ч. вече да ядат. Втората група, към която бяхме причислени, ги чакахме да свършат с обяда по пейките навън, за да влезем и ние да хапнем. Масите – без покривки, вилиците и лъжиците не стигаха, чакаш да ти измият. Гозбите – типично заводски – чорба от нещо си, почти вода, манджите – тлъсти сослийки (късче мръвка с бол запръжка, да топиш на воля залъците) и 2 неугледни ябълки от двора на станцията. Вечерята – точно в 6:30 ч., защото персоналът искал рано да си ходи. Най-често яхния от зелен фасул и купичка от алпака с воднисто кисело мляко. Хляб и туршия от люти чушки – кой колкото му душа иска. Ама някой огладнее пак до вечерта, а магазин наблизо няма, негов си проблем. Всеки да се спасява поединично.

След обедната дрямка почиващите изпълзяваха от бунгалата. Жените изваждаха кълбетата от куфарите и почваха да плетат. Клюкарствайки зад гърба на всяка, която мине край тях. А пък половинките им от силния пол, боси, брадясали и неугледни, с часове удряха карти и табла по пейките и се наливаха с бира. Точно като плажните сцени във филма „Оркестър без име”.  Наоколо обикаляха  тумби от деца и крещяха, а от време на време някое отнасяше по един шамар.

Стефка Богданова

Сподели:
Напиши коментар »
(57)
1
Стига с тоя "тато", бе. Всички му викахме бай Тошо.
2
Жалба за комунизъм?!
3
КОЙ НЕ СКАЧА, Е КРЕТЕН, КОЙТО СКАЧА, Е С МЕН !!!! ТАКА ПЕЕШЕ ПО МИТИНГИТЕ ЧЕРЕН ВАНЬО !!! И С ПЕСНИ И ТАНЦИ, РАЗПРОДАДОХА НИ ДЪРЖАВАТА, ДОКАТО ВИЕ СКАЧАХТЕ, КАТО ПОДИВЕЛИ ОРАНГУТАНИ!!! СЕГА СА ВИ ВИНОВНИ, КОМУНИСТИ РУСНАЦИ, ДОРИ И МАРСИАНЦИТЕ!!! А, ТРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ, НЕ ВДЯНАХТЕ ПРОСТАТА ИСТИНА!!! ЧЕ ЕДНА ШЕПА НАГЛИ КРАДЦИ, ВИ ОБРАХА СОБСТВЕНОСТТА, ЗА ДА СТАНАТ ТЕ МИЛИАРДЕРИ, КАТО ВИ ПОСОЧИХА НЕСЪЩЕСТВУВАЩ ВРАГ!!!
4
Хем обяснява, че с много връзки са се добрали до станцията, хем било достъпно???!!! Мил и сантиментален разказ за една мизерия, изпразнен от съдържание и с противоречиви чувства - хем, хем... Аре, стига, де, празни приказки!
5
Стига с тоя - комунизъм. Спрете да се връщате нозад. Тогава заплатити бяха -- 70 , 80 , 100 - лева. Защо не кажете за Москвича Запорожеса и Ладата. Само тъпия комунизъм... да не изброявам други простотии и извращения......
6
Стига с тоя - комунизъм. Спрете да се връщате нозад. Тогава заплатити бяха -- 70 , 80 , 100 - лева. Защо не кажете за Москвича Запорожеса и Ладата. Само тъпия комунизъм... да не изброявам други простотии и извращения......
7
Е имаше капанчета с прясна цаца и попчета сега докарани от рибарските корабчета.Гигантски опашки,обаче вкусотия...Днес само замразена цаца от Фукушима,риба няма а само фекалии,дебели вратове държат концесии на плажовете и те цакат яко.Да не говорим,че в Слънчев бряг имаше един Кубан и няколко малки хотела на по 2 етажа в парка,и беше идеален семеен курорт.Днес е пълно с човекарници,не почиваш а мразиш останалата измет дето се е събрала от цяла Европа....
8
И Стефка Богданова качи магарето на крушата.Алооооу, от помияри, като теб, които си "спомнят" ми е дошло до гуша.Написала си куп глупости и идиотщини.Марш обратно на село в тинята, и не се връщай.
9
Абсолютна мизерия беше - нашите се стискаха да не изпием повече от една кока-кола и захарен памук на два дена... Впрочем, цветната снимка няма нищо общо с онова време! Рядко имаше нещо повече от домати и краставици! единственото хубаво от онова време беше чистата вода и спокойствието, щото сега отиваш в жилищни комплекси от цигански тип - всякой ти вряка на главата и си пазиш джоба зашит!
10
И ние ходехме - сп. Журналист, станцията на Аптечно. 17 дни - 37 лева, с две допълнителни закуски за децата в 10 и в 16, с избор на няколко отлично приготвени и много вкусни ястия, с чисти стаи!!! А сега можем само да си спомняме!!!
11
Жената си признава, че само веднъж се е докопала до заветните карти, струващи половината и тогавашна заплата, за да заведе двете си деца на море. И за мизерията си признава, но кво и пречи и сега на гола боб чорба, да изкара някой ден в някаква мизерна квартира. С половината си заплата..
12
Много точен коментар от червения дядо
13
Какъв Комунизъм какъв социализъм Баце,Умряла работе ! Вижте до къде ни докара!
14
Само прости и мързеливи комунисти,хрантуници на държавна ясла могат да реват за комунизм.Ако бяхме нормална държава на 9ти септември в 12ч на обед трябваше да има вой на сирени!
15
А колко беше долара А 0,68 лв, а "преводната рубла 1,30 лв. как няма да е евтиния.Единствената държава във света на която валутата е по скъпа от долара,но Правешкият тарикат правеше пируети от който всички бяхме доволни.А сега ''Главният заподзрян за нищетата и безпаричието" е САЩ а богаташите са във БКП–БСП ПОЧЕМУ ТОВАРИЩИ.
16
Да не говорим, че в бунгалата нямаше Wi-Fi
17
Глупости ! Мизерия е сега !Никъде където сме ходили не е било мръсно и неугледно,а храната си беше хубава-първо,второ десерт.И най-вече имаше спокойствие и ред.Сега е кошмар да отидеш на почивка.
18
от 9 милиона България в момента е 6 милиона. Никой от хубаво не бяга.
19
Ходил съм с моите родители и въобще нямам такива спомени. Освен това картата се даваше от предприятието - тоест за семейството тя излиза безплатно. За похарчените пари за храна се даваше фактура и баща ми като се върнем от почивка я даваше в предприятието и му връщаха похарчените пари. Ходили сме на поне 3-4 различни места и навсякъде беше чисто. Храната си беше хубава и обилна, можеше да се избира от меню за следващия ден, който каквото му се яде, цените - от сорта на супа за 12 стотинки, второ 30 стотинки, десерт 10 стотинки. Не беше проблем да се поръчват по 2 супи или 2 второ. Не знам тази склерозирала госпожа какви спомени има, но определено не беше така. Я сега да иде на море - ще се отврати, храната ол инклузив е като за прасетата, сега за 1 ден няма да и стигнат 40лева. Аз поне по онова време не съм виждал повръщащи хора по улиците, правещи секс хора по улиците или на плажа пред децата , цигани които продават гевреци и царевица...въобще излиянията на госпожата са пълни глупости.
20
По времето на циганина от село Правец, маса в заведение се намираше трудно и струваше поне 10 лева, дадени на сервитьора бакшиш. Сметка на свободна консумация за 4 души в ресторант стигаше до 100 лева, т.е. този писач е от групата на почиващите селяндури, настанени в станцията на трудящите се пейзани на русенско легло и по 8 парчета в стая. Мизерия за нискокачествени боклуци от вътрешността.
21
Бях,почиващ,в същата станция,ИМАШЕ БАРЧЕ.
22
Местността Трифон Зарезан беше уникална. Сега дори на скалите са накацали хотел до хотел. Пълна простотия.
23
Авторът или не е помирисвал карта за почивка по бай Тошово време, или е имал много, много, много лош късмет. Сус бре! Живи са все още хората, които знаят кое-как е било... Е, добре беше!.
24
Госпожата вече си е прибрала хонорара за лъжите..... Някога,всяко предприятие,фабрика,завод и институт имаха по две станции. На планина и на море.Едни бяха по-богати,други по-скромни,но всички бяха бовдисани и чисти. Картите бяха достъпни за всички.Да,имаше по две смени за хранене,но много хора почиваха. В повечето станции имаше и сервитьори. Половин месец на море,зимата на планина. Храна в изобилие. Сега навярно въпросната госпожа си почива в пет звезден хотел и спи на копринени чаршафи...Да,тъгувам за онова прекрасно време с дъх на море и чист сняг в планините. Сега,само на картинка.
25
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
26
да ви пикая на цоциализамъ
27
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
28
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
29
Ни беши тъй,картите струваха 30-45 лева на човек за пълен пансион,което включваше закуска,обяд,вечеря и нощувка за 14 дни!И не е вярно,че готвеха мизерни манджи,може от мястото да зависи?Може би порциите да са били мизерни,но всичко останало бе на висота.Имаше и възможност да избираш между столовата и някой ресторант!Еля пък на златните някой ако е огладнял и не е похапнал на "Кошарите" цяло печено пиле за 10,цели ДЕСЕТ ЛЕВА....................!!!Нямаше такъв филм с връщане на пари по касови бонове,може би в някое ведомство,министерство?Аз съм син на шофьор и счетоводителка,това помня,това написах!
30
Не знам какъв филм си гледал,но явно не правиш разлика между касов бон и фактура.Ако си вземеш фактура и я представиш в счетоводството ти връщаха парите.Поне при нас беше така.Става въпрос за обикновен завод а не за някакво министерство.
31
И това ли те кефеше?
32
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
33
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
34
Всичко това са пушилки за отклоняване вниманието на трудящите се. През социализама младежта се включваше в социалистическото серевнование и научно техническия прогрес.Много трудови колективи работеха по насрещният план.Внедряваха се Саратовската система и почина на Злобин.Беше осигурена почивката на трудящите се.Вьв ведомствените почивни станций на планина и море хората и техните семейства почиваха организирано и се развиваше културна дейност.В столовата на почивната станция се даваше калорична и питателна храна K E Б A П Ч E T A се даваха през ден.
35
Царевица,се продаваше,на плажа,още преди да има Ч.море.
36
Платеното писание на една може би дърта гювендия бъка от евтини лъжи.Все пак има доста живи от онова време които помнят онези достъпни за всички благини да го е.ба.Сега понеже живеем демократично бягаме навън,ядеме второ качество и измираме като мухи.Да е.ба майката на Стефка Богданова и на всички близачи.
37
Госпожата явно не помни, че до пускането на язовир "Камчия" в крайморските селища имаше режим на водата. Беше голяма веселба... Водата не се спирашие само в някои почивни станции, познайте чии...
38
Де сега всичко да ни беше, като социалиэма - сигурност, социална система, пенсионна, осигурителна и т н!!! Щяхме да се радваме на живота, а не да се палим с бенэин!!! Шепа продажници иэлъгаха народа да подскача, като маймуни по СИНИ МИТИНГИ, преметнаха го с обещания, эа да раэрушат една УРЕДЕНА и КРАСИВА България!!! Лошо бе НЕ онова време, А ТОВА СЕГАШНОТО!!!
39
излишни думи и спомени,които не са верни.Сега младите живееиат добре.Ходиат кадето си пожелаиат,храниат се много добре.Децата са облечени,изучениА много учат в чужбина,атогава ????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
40
уникална глупост !
41
Разни хора , разни коментари , но знайте и помнете - това отминало време ще се впише в историята ни като ЗЛАТНИЯТ ВЕК НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ !!!!!!
42
Имахме чудесно спокойно детство.И почивките бяха супер.Хората се радваха на живота,беше постоянен купон. Статията е пълна с платени лъжи.
43
Сега ми има дедовия идете на плажа да видите че е пълно с тъпи парчета и полуфабрикати това не е вярно просто
44
вчера се къпах на Слънчака в моного фекали покрай мен къпеме с в тоалетни
45
Някой от вас по горе ставал ли е партизанин или участвал в преврата Та нали тези които сега са червените олигарси и собственици на цялата бивша промишленост е-аха майката на това за което сега ревете Просто е пълно с глупаци Иска търсене
46
Kato ste tolkova umni v pisaniata skapi sofianci,sega mnogo ima da dremete pred soc.blokovete,a barovcite si jiveiat. EEEE shto gi ruchahte jabetata..Taka vi se pada!!!!!
47
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
48
Пълно с противоречия: хем не може сега да ходи на море, хем тъгува за преди. .Да, ама почивали мизерия. Свинята си обича кочината!
49
ВНИМАНИЕ!!! Ядекс и отношение к клиентам смотреть всем!!! Посмотрел и был в ШОКЕ.... Вот ссылка на Ютуб https://www.youtube.com/watch?v=IdYDpLcuVnA
50
БЪЛГАРИЯ БЕШЕ БУНИЩЕ И БУНИЩЕ СИ ОСТАВА, ПРОСТО БЕДНА ДЪРЖАВА СЪС СЕКСКО НАСЕЛЕНИЕ!!!
51
Business plan pro complete v 12 http://nsatepex.exblog.jp/27067399/ Panda software panda antivirus pro 2016 http://hindfranic.exblog.jp/27041701/ Microsoft project professional 2016 http://mingskelbio.exblog.jp/26979167/ http://stimarin.exblog.jp/27079057/ Umrao jaan 1981 1cd dvdrip mp4 700mb Photoshop cs3 install keygen generator download
52
Companionlink for outlook http://alsurnogu.7m.pl/nokiq/burnintest-professional-70-build-1011-portable.html Pocket informant icons collection http://luirinap.5v.pl/wacav/desktop-icon-toy-10-miniyou.html Context clues hidden treasure 3.5 5.0 by edupress http://franhandsighve.7m.pl/zulenad/nero-8-ultra-edition-8114.html http://taiprocwhiife.7m.pl/zanaji/cracked-servers-for-cod4-all-workin-100-garenteed.html rockware rockworks 2017 v5 10 27 incl keymaker moyea ppt to dvd burner edu edition 1.5.1.6
53
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
54
АРЕ СТИГА БЕ КВА Е БИЛА ТАЗ ПОЧИВНА СТАНЦИЯ? ХОДИЛ СЪМ В АХТОПОЛ В СТАНЦИЯ НО ЯДЕНЕТО БЕШЕ ОТ ХУБАВО ПО ХУБАВО. ПЪРВО СУПА ТОПЧЕТА ВТОРО МУСАКА ТРЕТО МАЛЕБИ. ДАЖЕ И ПО ЕДНА ПАСТА ЗА ДЕЦАТА. ТОВА КОЕТО ГО ПИШЕШ ДАЛИ Е ИСТИНА? НЯМАЛО ПОСУДА ЧАКАЛИ ДА Я ИЗМИЯТ. АРЕ СТИГА БЕ. ВЕРНО ЧЕ БЕШЕ ОТ АЛПАКА ЩОТО ИНАЧЕ НЯМА ДА ОЦЕЛЕЕ НИТО ЕДНА ЧИНИЯ НО ИНАЧЕ СИ ИМАШЕ ПРЕДОСТАТЪЧНО ЧИНИИ ВИЛИЦИ ЛЪЖИЦИ. КОЙ ЗНАЕ КАКВА СТАНЦИЯ Е БИЛА АМАТЬОРСКА. БЕДНО ВИЕ БИЛО МИНИСТЕРСТВОТО НЯМАЛИ СА МАНГИЗИ.
55
комунисти, бързо отивайте в северна корея -там е рай
56
Siroma6ia do 6ia i hui do kolene=socializam
57
До №18. Нека не забравяме,че по онова време границите бяха затворени. Ако бяха отворени сега сигурно населението на България щеше да бъде по- малко и от 6 милиона но за това пък населението ни щеше да бъде по-богато . Справка населението на бивша Югославия
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 24895
архив

Блодинка си поръчва малка пица. Сервитьорът я пита на четири ли или на осем да я нареже. – На четири, на осем няма да мога да я изям.

няма нови новини
Днес: 119
hot
най-четени новини в момента
сега
2610
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Андреа и Галин се замерят с компромати - изплува филмче за възрастни с участието на...
x
НЕВЕРОЯТНО: Идентифицираха микроб, който се храни с метеорити
x