Вход
София
Времето в София 12 o C

СЛЕД АФРИКАНСКАТА ЧУМА: Какво свинско месо ядем

СЛЕД АФРИКАНСКАТА ЧУМА: Какво свинско месо ядем

на 09.11.2019
19468
8
СЛЕД АФРИКАНСКАТА ЧУМА: Какво свинско месо ядем
Автор: ПИК
09.11.2019
8
19468

130 000 унищожени животни и загуби за 170 милиона лева – такава е равносметката, няколко месеца след като епидемията от чума по свинете завладя България. Докато производители и преработватели все още опитват да се съвземат, те отправят и едно предупреждение - българското свинско е малко и затова ядем старите резерви на Европа.

Невиждан от 20 години спад в производството на свинско месо очаква целия свят. Предупреждението е на ООН, а причината - чумата по свинете, която през лятото завладя и България. Докато усетим недостига обаче, твърдят родните свиневъди, ще компенсираме с дълбоко замразените резерви, които според тях, Европа ще разчиства.

„Месото не е вредно, но не отговаря на прясното месо, на свежото месо. То завяхва, започва да се отделя една слуз. Прясното месо стои свежо, няма да тече вода, стои с блясък”, споделя директорът на свинекомплекса в Бръшлен Христо Стойков. Когато в разгара на лятото у нас избухва епидемията, в свинекомплекса в русенското село са евтаназирани 40 000 животни. В цялата страна унищожените свине са 135 000, използвани предимно за прясна консумация.

„Преди африканската чума, българското производство се движеше в рамките на 30%-35%, като останалите проценти беше внос 65%-70%, сега е 80%”, разкрива още той. Когато в Западна Европа има свръхпроизводство, твърдят българските фермери, за да не паднат цените катастрофално и колегите им да са защитени, съответната държава изкупува излишните количества. Замразява ги като резерв, който после прочиства чрез износ към страни, поразени от чумата.

„Всеки потребител има право да изиска документацията на всяка стока или храна. Търговецът е задължен да му я предостави. Част от месото действително пристига от други държави-членки. Голяма част от територията на България е обявена за надзорна зона и месото там е на по-засилен контрол, като се спазват всички ограничителни мерки”, обясни пред Нова телевизия д-р Кремена Стоева от дирекция „Контрол на храните” към БАБХ.

„Ние алармирахме още преди две години, понеже следяхме ситуацията. Това, което стана, беше в следствие на абсолютното безхаберие, с което държавата погледна на африканската чума. Сега вече се опитва да се прави нещо, но то е вече следствие на загубите, които се получиха. В дивите прасета африканската чума ще продължи да циркулира, очакваме я догодина, май месец, юни да тръгне с пълна сила отново. Това, което е било преди африканската чума - като мениджмънт, като организация, като биосигурност, за мен трябва тотално да се промени и да тръгне по нов път”, категоричен е Христо Стойков.

Свинефермата в Бръшлен ще отвори отново врати в края на януари, въпреки огромните загуби, част от които твърдят, че ще трябва да покрият сами. Докато големите свинеферми въведат и отгледат новите животни обаче, цените ще продължат да растат и заради недостига на свинско в целия свят. Според Комисията по стоковите борси и тържищата, само през септември свинското е поскъпнало с близо 45%. Това е най-високият ръст през последните 10 години.

„Купувам си и консумирам свинско месо. Ясно е, че се внася, тъй като българското производство не може да задоволи родния пазар. Има повишаване на цената, но то идва от недостига в световен мащаб заради чумата. Тъй като преди да дойде в България, тя засегна много големи производители и доста по-големи пазари от българския. От години се влага замразено месо, най-вече в месопреработката, но то не касае прясното месо, което се предлага в магазините. Няма паника и не смятам, че има основания за тревоги”, смята бившият министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

„Българският потребител е обучен, особено по отношение на свинското месо, и трудно може да бъде заблуден. Консистенцията на размразеното месо е по-различна, по-мокро е, цветът му е не толкова розов и свеж. Самите търговци едва ли биха рискували. Няма да реализират чак такава печалба, най-много да загубят някой от клиентите си. Няма извънреден внос на трупно свинско месо, по-скоро нормалният внос на свински изрезки  и някакви други продукти, които са нискобюджетни и се влагат в месопреработката.  Това е традиция от години”, заяви още той.

Според Найденов потребителите могат спокойно да купуват свежо месо, но то трябва да бъде от места, където се продава законно.

„Имаме по-скоро запитвания от хора, които имат притеснения. Ние не можем да помогнем на тези хора, защото е много важно да има доверие. Да знаем, че този засилен режим, който в момента е обявен спрямо свинското месо, води до повече проверки и повече гаранции, че няма да има такива злоупотреби, за каквито се говори в репортажите. Доверието е най-важният фактор. Агенцията трябва да навакса с доверие, за да са по-спокойни хората”, заяви Богмил Николов от "Активни потребители".

„Всяко едно съхранение означава разход. Дори и да има някакво старо месо, то може да дойде единствено по линия на някой държавен резерв, който като мине определен срок трябва да си подменя съдържанието”, смята той.

Сподели:
Напиши коментар »
(8)
1
На пъпчивия оял се бивш и изгонен министър,предал Бойко и ГЕРБ,какво доверия може да се има,нула!
2
За поредна година избиват животните на бизнеса и хората за да се вкарва месо от вън от шуробаджанашките фирми, които отделят доволно % за убийците на животновъдството и хората, които консумират това замразено кой знае колко години замразено месо от Австралия и целия свят
3
вноса е от франция испания гадно на вкус кофти на цвят
4
А на Бойко ли да вярвам, който постоянно предава (или продава) българските интереси? За да се задържи на власт и за да не му бият шута "братята" американци прави всичко, което му поискат от Вашингтон! Така стана с F16, така ще стане с втечнения американски шистов газ през Солун! Затова бързаме с газовата връзка с Гърция. Така ще стане и със свинското, европейските производители, Германия, Испания също имат проблеми, затова ще си купим ГМО от Щатите! Да живее Негово Банкянско Величие!
5
по вносните меса. Някой мръсници го наричаха навремето , МИРО Мършата !
6
Има ли значение какво е свинското месо , щом нашия цар-слънце не го яде , заради високото си кръвно ? Дори дарените паргийни суджуци си висят някъде непипнати и съхнат ли съхнат.........докато вожда не прояде !
7
АМА НАИ НЯМА ДА Е ПО СТАРО ОТ 20 ГОДИШНОТО ИРЛАНДСКО МЕСО КОЕТО ТАЗИ МЪРША ВНЕСЕ А ПОСЛЕ СЕ НАГНЕЗДИ И ПОВЕЧЕ КРАДИ НОООО ГО И НАПРАВИХА ЗАЩИТЕН СВИДЕТЕЛ.....ЕЕЕХ СВИНЯТА СИ Е СВИНЯ
8
Чумата е МУхобоико и Г.рбераска с.ган това трябва да се изчисти
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 16949
архив

Чък Норис участвал във филма "Междузвездни войни" в ролята на силата!

няма нови новини
Днес: 148
hot
най-четени новини в момента
сега
3661
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Корнелия Нинова проговори след тежкия пленум на БСП - червената лидерка бяга от въпросите на Ива Николова (ОБНОВЕНА)
x
Астролог с мистична прогноза: Всичко изречено на глас се сбъдва днес
x