След Десети ноември дежурният лекар отказа да ни посети вкъщи, защото сме били комунисти

Лична драма

След Десети ноември дежурният лекар отказа да ни посети вкъщи, защото сме били комунисти

45842
на 01.01.2019
След Десети ноември дежурният лекар отказа да ни посети вкъщи, защото сме били комунисти
Автор:   "Ретро"

Поклон пред докторите, които два пъти ми спасиха живота

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Вече 30 години има масово недоволство от здравната система у нас, като обвиненията падат върху управляващите партии. Това всички го виждаме и сме го изпитали, но лекуващите лекари най-малко имат вина за това.

Аз вече съм на 82 години, но без медицината и лекарите отдавна да не съм на този свят. Претърпял съм две животоспасяващи операции. Лично аз нямам никакви претенции и недоволство от дейността на лекарите въпреки сбърканата здравна система. В етрополската болница докторите Даков, Неделев, Кацаров, Парчев, Китов, Герчев–син и светилото в ортопедията – академик Герчев, бяха и са на високо ниво. Пак в Етрополе стоматологът д-р Христов и зъботехникът Симов пък ми ремонтираха зъбите безвъзмездно.

И ботевградската болница по онова време беше на академично ниво. Главният лекар, доктор Василев (Мибо), беше събрал светила в медицината. Там бяха докторите Цветков, Василев, Кузманов, Маринов, Пеев, Стефанов, Томов, Цеков. По-късно и досега традицията поддържат докторите Дяков, Вълковска, Френгова, Лазаров, Стаменов, Стоядинова, Багелейски и другите. В Правец здравното заведение дълги години беше ръководено от д-р Райчинов. Сега личните лекари Чубриева, Тодорова и Грънчарова посрещат пациентите с удължено работно време. Прегледи извършват и специалистите д-р Иванов – кардиолог, и очната лекарка Банчева. В Първа градска болница София пък бях обгрижван от докторите Цолова, Гериловска и Цветкова. И тук нямам никакви забележки.

Тежка операция претърпях и в Медицинския институт на МВР. Бях в урологичното отделение. Тук са доцент Смилов, докторите Кунев и Пепелджиев. Всички от отделението работят като смазан механизъм. Медицинските сестри, начело със старшата сестра Люси, действително са сестри. Неуморим е и очният лекар д-р Цанков, изцяло изтъкан от човещина. В Окръжна болница „Света Ана” пак нямах никакви проблеми. Там с ярка светлина свети кардиологът д-р Финков. Но неадекватната здравна система затруднява и лекарите, и пациентите.

Ще посоча и пример, при който се нарушава Хипократовата клетва. Непосредствено след 10 ноември 1989 г., в зората на „демокрацията”, се наложи за спешен случай да извикаме дежурния лекар. Той категорично ни отказа посещението, под предлог че сме комунистическо семейство. Забранил беше и на сменника си да дойде. Добре че той пренебрегна забраната и случаят завърши благополучно. А този лекар беше завършил медицина с партийна препоръка и стипендия от държавата. Въпрос на морал, който все повече ни липсва.
  
Христо Христов-Референта, Правец

 

препоръчано

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 47
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК