Снимки на Боян Петров от Кресненския пролом събрани в изложба

Животът днес

Снимки на Боян Петров от Кресненския пролом събрани в изложба

6209
на 04.10.2018
Снимки на Боян Петров от Кресненския пролом събрани в изложба
Автор:   ПИК

Краят на надеждата с последния опит за спасителна мисия на Шишапангма през май, стана и начало  - стотици хора споделиха със снимки в социалните мрежи спомените си с Боян Петров. А спомените на Боян от Кресненското дефиле и хората вече могат да видят в изложба в музея "Земята и хората" в столицата, съобщи Нова телевизия.

препоръчано

„Историята е от преди 30 години, когато Боян беше ученик, дете и аз го заведох за първи път в Кресненското дефиле и аз му придадох моята любов към това място, това уникално място в България”, разказа биологът Петко Петков, който е бил приятел на Боян Петров.

Кресненското дефиле се превърна и в едно от изпитанията, които Боян преживя - след тежка катастрофа, която го прати в болница за дълго. Той беше там за теренни проучвания в опит да докаже, че строителството на магистрала може да бъде пагубно. Това трасе обаче и сега остава като основен вариант.

 „Хубаво е хората да видят един голям човек, който се е посветил не само на високите върхове, но и на другите - каквито са науката и опазването на природата”, смята доц. д-р Стоян Бешков от Националния природонаучен музей.

Тези, които сега са подели неговата кауза също вярват, че магистралата през пролома ще има фатални последствия за  животните.

 „Първата картина - на нея сме още като деца, първите ни ходения по кресненското дефиле 0839 правихме едно измерване на сухоземни костенурки, просто оглеждахме костенурките в района, мерихме ги, записвахме си по кое време се появяват през пролетта 0906 всяко живо същество на тази планета е важно – ни е важно, трябва да го опазваме - това са милиони години еволюжия, природата е направила нещо уникално”,  сподели и проф. Павел Стоев от Националния природонаучен музей. 

Изложбата е за всички, които искат да видят това кътче от България  през очите Боян Петров.

 

Сподели:
Бомба x
ПРАЗНИК: Честваме велик светец и загиващата оживяла света Мария Египетска - черпят две любими имена ПРАЗНИК: Честваме велик светец и загиващата оживяла света Мария Египетска - черпят две любими имена
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънреден брифинг (НА ЖИВО) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънреден брифинг (НА ЖИВО)
ново
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това