Вход
София
Времето в София 14 o C

Собственикът на "Балдаран" за репресията от САЩ пред ПИК: Искат да ликвидират фирмата ми! Привличат и депутати от РБ! "Капитал" е свързан с атаката срещу мен! Опитват се да подведат Борисов!

Собственикът на "Балдаран" за репресията от САЩ пред ПИК: Искат да ликвидират фирмата ми! Привличат и депутати от РБ! "Капитал" е свързан с атаката срещу мен! Опитват се да подведат Борисов!

на 16.09.2015
37926
29
Собственикът на "Балдаран" за репресията от САЩ пред ПИК: Искат да ликвидират фирмата ми! Привличат и депутати от РБ! "Капитал" е свързан с атаката срещу мен! Опитват се да подведат Борисов!

Държавният департамент на САЩ се е опитал да окаже груб натиск към българското правителство, за да отнеме бизнеса на собственика на изворна вода "Балдаран Спринг" Васил Стоименов, разкри тази сутрин Агенция ПИК (виж подробности в "Още по темата").

Това става ясно по безспорен начин от документ, подписан от Катрин Новели, подсекретар за икономически растеж, екология и околна среда към Държавния департамент до премиера Борисов, министъра на икономиката Божидар Лукарски, здравния министър Петър Москов и екоминистъра Ивелина Василева.

В писмото, което е депозирано и в Американското посолство, изключително нагло се възразява срещу решение на Върховния административен съд, с което на "Балдаран Спринг" е разрешено да бутилира вода от същия извор, от който прави това и американската компания "Адвент Интернационал", която е собственик на "Девин".

По този повод потърсихме Васил Стоименов, собственик на "Балдаран спринг".

 

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

 

- Г-н Стоименов, как си обяснявате опита за намеса на Държавния департамент на САЩ срещу една частна българска компания?

- Може би и като особен вид признание, че компанията ми се развива много добре. Но всъщност считам, че чиновниците от департамента са сериозно подведени от въпросната американска фирма и без да проверят фактологията са тръгнали в дълбоко погрешна посока.

Подходът, разбира се, е недопустимо нерегламентиран и пряко пренебрегва съдебната власт на Република България.

По повдигнатия въпрос в писмото на уважаемата г-жа Новели има решение на ВАС от 2013 г., което категорично определя разрешителното ни за водоползване като законно, но явно тази инстанция не е достатъчно „отговорна“ за някои чиновници отвъд океана и тукашни „пишман“ мениджъри.

Целта е с натиск върху изпълнителната власт на суверенната ни държава да се администрира в полза на една частна американска фирма.Това не единственото писмо. Отделно от цялата кореспонденция доскорошната посланичка на САЩ настъпателно правеше срещи с предишния кабинет по темата. Това наложи своевременно да се запозная с ръководството на няколко правителства. Вместо да се занимавам с развитието на бизнеса си, трябваше многократно да изяснявам ситуацията на премиер, министри, висши чиновници и депутати - защо съм направил завода в Девин, а не в Полски Тръмбеш.

Апогеят на фарса на усилията на „радетелите“ за нормална конкурента среда бе достигнат с инициирания от тях законопроект за промяна на закона за водите, който бе внесен срещу съществуването на една единствена компания в България, а именно "Балдаран Спринг", и имаше за цел нейната ликвидация с отнемане на законно издаденото разрешително със стара дата. Господата, както бе редно, удариха на камък, защото законодателната власт доказа, че е обективна.

Сега кореспонденцията по темата без никакъв допълнителен нюанс отново набира здрава скорост. Лентата се върти, като в ония стари американски музикални касети без край. Фалшивата музика обаче няма последователи, уви.

- С какво смятате, че сте засегнали американските интереси?

- За година и половина, откакто "Балдаран Спринг" е на пазара, имаме значителен ръст на продажбите и това не дава мира на настоящите собственици на бившата ми компания "Девин" АД.

Въпреки патологичните усилия, които ежедневно „колегите“ полагат с непазарни методи да ни ограничат и спрат, ние се развиваме все по-добре. Събрали сме голям обем информация от повечето дистрибутори на води в страната, на които директно и ултимативно са им поставяни условия да не продават продуктите на "Балдаран Спринг".

Това на практика правят „радетелите“ за законност и лоялна конкуренция у нас. Разбира се, тази ситуация не само не ни спира, а  напротив, тя ни мотивира да работим все по добре в условията на определен вътрешноведомствен и външно-политически натиск.

Относно споменатия нерегламентиран натиск върху пазара ще сезираме КЗК.

- Вярно ли е, че зад тази атака прозират интереси на Ваш пряк бизнес конкурент?

- Естествено, в писмото е посочена американската компания собственик на "Девин" АД. На тези господа искам да им припомня, че дълги години, докато аз бях основен собственик на тази компания, партньор в дружеството ми бе БАИФ (Българо Американския Инвесиционен Фонд), с които работехме отлично.

Никога с колегите ми от БАИФ и през ум не ни е минавало да си кроим закони, които да ни облагодетелстват чрез монополизиране на пазара.Това обаче се превръща в „знаменателен патент“ на настоящите собственици и мениджъри, които успешно през 2009 година, на финала на тройната коалиция, в последните дни на парламента, успяха да променят закона за водите по начин, по който да монополизират Девинското находище на минерална вода.

Това, забележете, е изключение, защото не касае другите големи находища в страната и другите производители!

Споменах Ви и за законопроекта, който тази година тези господа инициираха в опит отново да обслужат частно-фирмените си интереси.Този път да монополизират и изворната вода от извор Балдаран.

Общо взето те са последователни фенове на формиране на самостоятелни корпоративни права за монополна пазарна изява. Учудвам се как успяха да привлекат депутати от Реформаторския блок, който в програмата си дават приоритет на свободното развитие на пазара и свободната конкуренция. Невероятно, но факт!

В писмото на Държавния департамент, освен незаконността на разрешителното ни, се изтъкват и още две неверни твърдения,а именно че производството на "Балдаран Спринг" уронва бранда „Девин“.

"Балдаран Спринг" бутилира единствено под търговско описание „Балдаран“ и не използва бранда „Девин“.

Не може да се увреди нещо, което не се използва, но явно и това не е ясно на чиновниците. Съвсем друг е въпросът, че "Девин" АД в противоречие със закона (ЗМГО) ползва наименованието „Девин“ за изворна вода, тъй като то е географско означение само и единствено за минерална вода.Тази порочна търговска практика скоро ще бъде заличена.

Другото невярно твърдение, е че издаденото ни разрешително не е в съответствие с Европейската Директива.Няма ограничително условие в Директива 2009/54/ЕС относно броя на ползвателите на дадено находище или извор, изискването е, ако има повече от един ползвател на едно находище, да се бутилира само под едно търговско описание.

- Има ли връзка между тази атака на Държавният департамент и статиите на в. "Капитал" срещу Вашата компания "Балдаран Спринг"?

- Според мен има връзка. Обширната статия на две страници на "Капитал" не използва обективна информация, а само тази, предоставена им от компанията конкурент, която е американска собственост. Бе направена тенденциозно с много подвеждащи данни и превратно тълкуване на закона. Бях удивен от публикацията.

- Как бихте коментирали темата относно застрашените чуждестранни инвестиции, която се поставя в писмото, подписано от Катрин Новели?

- Г-н Крачунов, предвидима бизнес среда не се прави с приемането на закони и отнемане на разрешителни и лицензии със задна дата и с приемането на поправки, които да регламентират неравнопоставеност!

Както казах, това е изпитан патент на въпросната американска фирма през годините. Като добавим и незаконосъобразното дългогодишно производство на изворна вода под заблуждаващия потребителите бранд „Девин“, картинката става пълна.

Бих призовал държавата да не позволява на отделни чуждестранни стопански субекти да ни прекрояват законодателството. Познавам много чуждестранни инвеститори, които се развиват успешно спазвайки законите у нас.Те са правилния примери са добре дошли! Такива има и в сектора, свързан с водите.

Сподели:
Напиши коментар »
(29)
1
Тези американци, взеха ни тока,сега и водата, за нас само да лапаме мухите.
2
небивал скандал, спираме да пием девин
3
БРАВО ПИК, ПРОДЪЛЖЕТЕ ТЕМАТА!
4
Много типично за колонизацията на държавата ни.
5
Кошмар
6
Прокопиев винаги е бил активен участник като медиен килър...Лошото е че и на ПИК не са му чужди тези номера.
7
Докога бе, хора, няма ли да се опомним? Всички ли сме си продали задниците
8
Е истината изскочи, за нашето комуне от партията на Момата, което открадна тоя бизнес за 35г, без да е платило лев в хазната. Но защо трябваше да намесваме Американците и Руснаците, само защото червения олигарх реве, като убодена камила, че ще му вземат откраднатото...
9
Безобразията продължават. Сега решете,"избори" ааа????????
10
Балдаран Спринг е фирма свързана с Пеевски
11
Много си осведоменена, бе моме! Да не би и ти да си вътре в далаверата?
12
Ако сме нормална държава,ще организираме бойкот и няма да купуваме вода "Девин"
13
Тези напъни са отдавна. В МОСВ помним как Девинци не излизаха от кабинета на качакова, когато тя беше зам министър и правеше закона за водите. Тя ги отряза и не им мина номера в народното събрание, но сега са включили тежката артилерия от америка.
14
Този мошеник Стоименов,да каже колко данък и ДДС е внесъл в държавата докато е бил собственик на ДЕВИН.
15
Бате Бойко, вземи правилното решение както винаги и бъде мъж като защитиш интересите на своите граждани!!! Затова сме те избрали.
16
АЗ СЪМ СИГУРЕН ЧЕ Б.Б. ЩЕ ЗАЩИТИ НАШИТЕ ХОРА - БЪЛГАРИТЕ! НАПРЕД БЪЛГАРИЯ! НЯМА ДА СЕ ДАВАМЕ И ДА СТАВАМЕ ПОДЛОГИ НА АМЕРИКА!!!
17
Ти си бил много прост бе, ако си вярваш на написаното .
18
Тази статия не е поръчана от един, дето е от обръча от едни фирми. Ама май, въпреки многото хвърлени пари, ще му остdне да пие една чешмяна вода.
19
ИДВАТ ИЗБОРИ НЕКА ГИ ИЗНЕНАДАМЕ С ВОТА СИ ТЕЗИ КОЙТО НЕ ЗАЩИТАВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НЯМАТ МЯСТО В ПАРЛАМЕНТА В ПАРЛАМЕНТА ТРЯБВА ДА СЕ ВЛИЗА КАТО В ХРАМ СМИРЕНИ ЧЕСТНИ ХОРА МИСЛЕЩИ ЗА НАРОДА И РОДИНАТА
20
Този коментар е обозначен като спам.
21
Този коментар е обозначен като спам.
22
Купувайте българското! И нещата ще се получат дами и господа!
23
Публикувайте, това, което преди малко Ви написах
24
Чакам с нетърпение онези,"големите "евронавеждачи" да приемат ТТИП.Тогава,само за една петилетка(чудесна дума),днешното ,ще ви се стори,като утринна роса,пред тропически ураган.Абе абдали,та те ТАМ се самоизяждат,и оцеляха,само Тиранозаврите,та като преплуват до тук-жална Ви майка! Тогава ще видите и усетите със задните си части,как действа Магна Харта".
25
Не трябва да позволяваме някякви американци да се месят в нашите проблеми. Ако могат с нещо да ни са полезни - да помагат, ако не - да си хващат пътя. Но за другарите Стоименов и Шарлопов.Нека споделят на колко ведомости се подписваха работещите в "Девин"АД на 1-во число, на каква сума бяха осигуявани наетите, а да не говорим за ДДС-то, което са внесли или им е върнато, когато те са били . собственици. Колкото до Любето Качакова - Тя е собственичка на имот в красивото село Гела, но искаше и да стане собственик или съсобственик на "Девин" АД . Изглежда не са моглеи да се споразумеят за цената, но Качакова поне за сега, доколкото имам информация не е "деничанка"
26
Защо американците посягат на групировката, стояща зад тази фирма? Ще последват ли и други посегателства над нея? Кое ги кара да го правят?
27
И какво от това, че някаква си "компания" щяла да загине. Заради Лафка, колко фирми бяха унищожени? Редно ли е лафкаджиите да продължават да си правят каквото си искат.
28
Духаи те го Американски боклуци ван от нащата държава ходетиси нещастници такива.
29
вярно е че качакова ги отряза преди години. В парламента имаше голяма кавга заради девин. Искаха да променят закона. Тя им предложи да плащат нещо макар и малко на държавта. Те отказаха и тогава всички депутати от комисията подкрепиха качакова и след години са дали от същия извор на тези балдаран защото е имало вода свободна
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 14320
архив

Сяда шотландец на бара и поръчва:
- Барман, на всички по едно уиски за моя сметка!
- Ангъс, но ти си сам! - смее се барманът.
-Е, да де!

няма нови новини
Днес: 132
hot
най-четени новини в момента
сега
2696
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Михаела Маринова разбива клишета - вижте как поп звездата тества любовта на футболист на ЦСКА с театър и симфоничен оркестър
x
Ето кои плодове и зеленчуци трябва да ядемм всеки ден за да сме здрави
x