Собственик на нощно заведение: Ще опитаме да се възползваме максимално от помощта на държавата

Животът днес

Собственик на нощно заведение: Ще опитаме да се възползваме максимално от помощта на държавата

8082
на 28.11.2020
Собственик на нощно заведение:  Ще опитаме да се възползваме максимално от помощта на държавата
Автор:   ПИК

В условията на принудително повторно затваряне на бизнеса ни ни остава да се опитаме да се възползваме максимално от помощта на държавата. Това коментира пред БТВ собственикът на две нощни заведения Мартин Михайлов.

препоръчано

Той говори за това как очаква да се отрази на бизнеса му частичният локдаун в следващите седмици в страната.

„За пореден път замразяваме целия бизнес – заяви Михайлов. - За момента няма да освобождаваме хора отново. Ще опитаме да се възползваме максимално от мерките, които предоставя държавата. Сумите не са високи, но помагат. В последните месеци натрупахме доста неприятен опит. Свикваме със ситуацията. Знаем, че тя е наложителна и се надяваме с минимални загуби да спаднат нивата на заразени. Иначе  загубите ни са сериозни и не можахме да се възстановим от първото затваряне през годината. Единия ми клуб е със 700 - 800 места. Наложи се да съкратим всичките ни служители при първото затваряне. Малка част отидоха на Борсата, а други се преориентираха. Успяхме да създадем сега нов екип, на който много разчитам. В момента служителите ми са около 30 души. Възприемам ги, като приятели и не искам да ги съкращавам. Нямахме много дълго време да работим, да завъртим колелото отново особено при големите капацитети на заведенията. Опитахме да създадем план за работа при капацитет наполовина. Тръгнахме добре и срещнахме и разбиране от наемодатели, от такива, които ни дължат пари и такива, на които ние дължим. Това бе много важно. Но нямахме време да развием напълно нещата. Ситуацията в клубовете през лято и зима не се променя. Спазват се условия, климатиците си работя. През лятото не отбелязахме никакви случаи сред персонала и това бе добре. Октомври, специално при мен, от над 50 души в две заведения, имаме четири случая. Става дума за хора, които са се заразили от съквартиранти, партньори. Не може да се правят заключения къде хората се заразяват повече или по-малко. Може би и заради естеството на потребителите ни, които са по-млади, нямаше бум на заразени.

Реално сега всичките ни служители остават без работа. Излизат в неплатен отпуск. Много отдавна нямаме хора на по-малко от 8 часа работен ден. Такива на 4 часа са хора с междинни смени или конкретна дейност. Дано хората ни се възползват от мерките, които сега са по-практични от предишните. Решава се и проблема с Борсата с новите мерки на държавата, поне донякъде, тъй като тези, които преди това са излезли на Борсата, сега за тях няма решение. Браншът ни се поизчисти в последните години и саморегулира, както все по-малко са хората, които не се осигуряват на пълната им заплата”.

За ситуацията в туризма и хотелиерството в условията на пандемия говориха и представители на бранша от Банско.

„Апелираме към промяна в мерките, защото няма как 15 човека да се съберат в една зала при по-сериозно събитие като сватба – заяви собственичка на  заведение. - Апелираме за анализ на заповедта и наистина промени. За момента нямаме данни за някой заразен в хотел, ресторант в Банско. Лично министър Николова се убеди в спазването на всички мерки тук. Концесионерът в ски зоната инвестира сериозни средства за спасяване на съоръженията сега. Ние сме основно с приход от туризъм и това затваряне, неизвестността до кога, ще доведе и до по-сериозна криза”.

„Живеем тук предимно отговорни хора – добави собственичката на механа в Банско Юлия Попова. -  От общинската администрация надолу до почти всеки, всички сме много отговорни с оглед на ситуацията. Всичко се спазва изключително стриктно. Живеем и работим отговорно. Спазваме всички мерки и ограничения, и се надяваме на положителен резултат. Не на всяка цена търсим материален ефект от ситуацията. Надяваме се лекарите, които са в много тежко състояние, да видят, че сме позитивни и най-вече отговорни и готови да им помогнем с каквото можем. Имаме конкретни предложения за тях в тази насока. Имаме дистанционни продажби. Имаме персонал при нас, ще направим всичко възможно да не ги съкращаваме. Тежко е състоянието на наемателите, но ние, местните, не очаквам да е проблем да направим нещата възможно най-добре. Резервациите са твърде плахи, но ще изтърпим периода. Въпросът е да сме наясно след това какво ще се случва.  Определено няма да оставим при нас работниците на улицата, това задържане сега ще е за наша сметка”.

 

Сподели:
Бомба x
Кои са най-сериозните и най-забавните зодии Кои са най-сериозните и най-забавните зодии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това