Спад на акциите на „Фейсбук” и „Тесла” след тримесечните отчети на двете компании

СВЕТЪТ ДНЕС

Спад на акциите на „Фейсбук” и „Тесла” след тримесечните отчети на двете компании

1690
на 28.01.2021
Спад на акциите на „Фейсбук” и „Тесла” след тримесечните отчети на двете компании
Автор:   ПИК

Акциите на „Фейсбук” и „Тесла” поевтиняват рязко на извънборсовата търговия, след като двете водещи американски компании представиха финансовите си резултати за последното тримесечие след края на борсовата сесия на Уолстрийт, съобщават световните агенции, цитирани от БНР.

препоръчано

Акциите на „Фейсбук” поевтиняха с близо 5%, въпреки че водещата световна социална медия обяви по-добри от очакваните печалби и приходи за последното тримесечие, но предупреди за "значителна несигурност, тъй като трябва да се справяме с редица предизвикателства през 2021 г.".

Печалбата на медийния гигант скочи с 52% до 11,22 млрд. долара, или 3,88 долара за акция, спрямо последното тримесечие на 2019 г. и при пазарни очаквания за по-малка печалба от 3,19 долара за една акция. Приходите на „Фейсбук” пък се повишиха с 33% на годишна база до 23,08 млрд. долара при осреднена прогноза за 26,36 млрд. долара.

Бордът на директорите на компанията също така разреши допълнителни обратно изкупувания на акции за още 25 милиарда долара.

"Имахме силен край на годината, тъй като хората и фирмите продължиха да използват нашите услуги през тези предизвикателни времена - заяви главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг при представяне на финансовите резултати. - Вълнувам се от нашата продуктова пътна карта за 2021 г., докато изграждаме нови и смислени начини за създаване на икономически възможности, изграждане на общност и помагаме на хората просто да се забавляват".

Главният финансов директор на „Фейсбук” Дейвид Уенър обаче предупреди, че очаква компанията да се изправи пред "по-значителни насрещни ветрове по отношение на рекламите през 2021 г. Това включва въздействието на промените в платформата, по-специално iOS 14 на Apple, както и променящата се регулаторна среда".

Месечните активни потребители, ключов барометър за глобалния растеж на „Фейсбук”, се подобриха с 12% до 2,8 милиарда, в сравнение с очакванията от 2,76 милиарда.

През 2020 г. акциите на „Фейсбук” поскъпнаха с около 22%.

Акциите на „Тесла” поевтиняха с близо 3% след края на редовната търговия на Уолстрийт, въпреки че компанията за електромобили излезе на печалба за шесто поредно тримесечие, но самата печалба беше по-слаба от пазарните очаквания.

За последното тримесечие печалбата на „Тесла” нарасна до 270 млн. долара, или под 24 цента на акция, спрямо 105 млн. долара, или 11 цента на акция година по-рано. Коригираната печалба достигна 80 цента на акция, но при прогнози за печалба от 1,02 долара за акция.

В същото време приходите на американската компания за електромобили скочиха с 46% до 10,74 млрд. долара спрямо същото тримесечие година по-рано, когато приходите бяха в размер на 7,38 млрд. долара, докато осредните прогнози на Уолстрийт бяха за приходи от 10,47 млрд. долара.

Компанията заяви, че очаква годишен ръст от 50% на доставки през следващите години и че вероятно ще "нарасне по-бързо" през 2021 г.

Това би означавало около 750 000 автомобили през 2021 г. спрямо малко под 500 000 елктромобили, доставени през 2020 г. - годината през която американската фабрика на „Тесла” трябваше да спре работа за известно време заради коронавирусната пандемия. Анализираните обаче очакваха, че доставките през тази година ще се увеличат до около 800 000 автомобила.

През изминалите 12 месеца акциите на „Тесла” скочиха с близо 700%.

 

 

 

 

Сподели:
Бомба x
ПОЛИТИЦИТЕ И ДОМАШНИТЕ ИМ ЛЮБИМЦИ: Папагал псува на погребението на президент на САЩ ПОЛИТИЦИТЕ И ДОМАШНИТЕ ИМ ЛЮБИМЦИ: Папагал псува на погребението на президент на САЩ
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това