Вход
София
Времето в София 9 o C

Спомени от соца: Живеехме спокойно и се обличахме красиво

Спомени от соца: Живеехме спокойно и се обличахме красиво

на 14.04.2018
98596
47
Спомени от соца: Живеехме спокойно и се обличахме красиво
Автор: "Ретро"
14.04.2018
47
98596

Днес животът е изпълнен с напрежение, стрес, непрекъсната борба за насъщния. Затова хората са се овълчили, станали са груби, агресивни и нетолерантни.

Как да не изпитвам носталгия по времето, когато нямаше мутри, гащници, клошари. Хората живееха спокойно и се обличаха красиво, защото абсолютно всички имаха работа! В тези години никой не се чувстваше ненужен и не е откачал до такава степен, както днес. Този живот беше по-истински и наситен с нормалност, за разлика от сега, когато всеки втори е психясал и може да те нападне и да те пребие за 2 лева или за една дума. Буквално ме е страх да излизам на улицата. Какво от това, че сега имало демокрация, след като всеки ден се сблъскваш не с човешки същества, а с озлобени човекоподобни.

 

 Е. Минева

Сподели:
Напиши коментар »
(47)
1
Нямаше дори и кражби. На излизане от дома, оставяхме ключа под изтривалката.
2
И с какво сте се обличали красиво, като по магазините имаше само по няколко модела дрехи масова конфекция, произведени в хиляди бройки и по улиците често се срещаха хора, облечени в еднакви "униформи"?! Красиви са спомените ви от времето, когато сте били млади, а не самото време. Но когато не искаш да го признаеш, няма как да те убедят.
3
Червените клептомани, обичат да се заиграват с т.н. "носталгичен" вот. Представител на тези червени клептомани е изявеният "собственик" на медията, наричан "издател" (защото е от семейство на потомствени доносници-издатели). За появяването на такива мухлясали пасквили е виновен точно този наследствен червен клептоман. За всички, които имат мозъчна дейност, е ясно, че носталгичният мухъл е посредствен и свързан с низката менталност на мерзавците, които обикновено са тор и генетичен отходен продукт в което и да е общество. За съжаление, този тип демокрация - либералната не лустрира комунягите, не постави на мястото им червените селяндури и не свърши нищо градивно, защото този тип демокрация бе доминирана и налагана като такава от ДС и БКП. Не можеш да създадеш нещо ново, ако напълно не разрушиш старото и не бъде унищожена най-долната и най-ретроградна част от елита на старата система.
4
Всичко за миналото е вярно. Написаното е чистата истина...
5
Вярно е всеки се стараеше да е привлекателен и модерно облечен. Платовете за дрехите бяха направени за вечно ползване-къде са сега жоржет, габардин, българска коприна. Сега пълно с парцали еднодневки, като ги изпереш лъсва ГОЛАТА ИСТИНА.
6
РЕЖЕХА,ПАНТАЛОНИ,тип''ЧАРЛСТОН'',СЛАГАХА,ПЕЧАТ,на МИНИЖУПИТЕ.АЙ,СИКТИР.КОЙ,НЕ МУ ОТТЪРВА,ПАЕХАЛ ЗА МОСКВА.
7
Човек като поостарее и започва да живее със спомени. Спомняйте си каквото искате, но не манипулирайте младите. Каквото и да измислите, няма да спрете развитието, независимо че не ви харесва. Не изпитвате ли поне малко вина за цялата заблуда , в която сте живяли?
8
Банани винаги можех да си купя, примерно от покаэния магаэин на Раковска до Сатиричният театър!!! Но както и да е, поради дефицита бананите наистина бяха нещо желано и специално!!! Апропо, сега са навсякъде, и не се сещам някой да ги цени и харесва!!!:-))) Предполагам че и в БАНАНОВИТЕ РЕПУБЛИКИ е така!!!:-)))
9
До Милена. Можеше да си купиш 50 кила банани с едномесечната заплата от показния. Сега можеш да купиш 10 пъти по толкова.
10
Вярното си е вярно. Днешните деца не знаят какво е безгрижно детство. А родителите им не знаят какво е спокойствие и вяра в утрешния ден. Сегашните разговори са за пари , тичане насам-натам и нямане на време.
11
ot 1949 do 1960 godina bjach 12 pati na pionerski i srednoschkolski lageri-,,panagurski kolonii,sveta petka krai jundola,zigov tschark,karandila i burgas.otdelno s roditelite ni na more i balkan.po-dobre i spokoino se jiveesche,roditelite mi njacha obiknoveni rabotnizi.pluja na tazi ,,de4mokrazija.
12
Поне нямаше мутри, гинки и калинки. Е, калинки се срещаха тук-там, но не стръвници, като сегашните... А, и с минималната заплата можеше да си купиш 2000 билета за градския транспорт.
13
А бе перко наистина ме развеселяваш Ти който поддържаш Герберастката мафия която е пълна с комуняги си по червен от маймунско дупе бе кретен
14
Всъщност има една мъдрост, която гласи не е страшно, че не можеш да нахраниш бедния, страшното е да не можеш да иэхраниш богатия!!! Тогава по-онова време имаше и хубави и лоши неща!!! Апропо, истината е че хубавите бяха повече!!! Имаше работа, имаше эдравеопаэване, имаше обраэование!!! Имаше контрол на качеството!!! Сега обраэованието е нулево, эдравеопаэването биэнес, работа НЯМА!!! Имаше каэарма, имаше армия и младежите ставаха мъже, учеха се на дисциплина и ред!!! Просто направихме голяма крачка наэад в раэвитието си като не оценихме онова, което имахме!!!Сега на Эапад се чудят как да поправят капиталиэма, че много му лъсна эадника с толкова КРИЭИ и КОРУПЦИЯ!!!
15
ГОРЕ НА СНИМКАТА Е ГИНКА СТАНЧЕВА. ПОГЛЕДНЕТЕ КАКВИ ЖЕНИ Е ИМАЛО. А СЕГА МИ ПОКАЖЕТЕ ПОНЕ ПОЛОВИНКА ОТ ТАЗИ ЕСТЕСТВЕНА КРАСОТА! НАКЪДЕТО И ДА СЕ ОБЪРНЕШ ГРОЗОТИИ ПЪЛНЕНИ СЪС СИЛИКОН ИЗКУСТВЕНО БОЯДИСАНИ И НАПУДРЕНИ. АКО НЕДАЙ СИ БОЖЕ НЯКОЯ СУТРИН СЕ СЪБУДЯ ДО НЯКОЯ НАПУДРЕНА ЩЕ ПОЛУЧА СТРЕС КАТО Я ВИДЯ БЕЗ ПУДРА ГРИМ И БОЯ. НЕ СЪМ ЖИВЯЛ В ОНОВА ВРЕМЕ КОЕТО Е БИЛО ТОТАЛИТАРНО НО СЪМ ЧУВАЛ ЧЕ НАРОДА Е ЖИВЯЛ БЕЗГРИЖНО. РОДИТЕЛИТЕ МИ СА РАЗКАЗВАЛИ КАК СА ЖИВЯЛИ И ЧЕ НЕ СА СИ ЗАКЛЮЧВАЛИ КЪЩИТЕ А НА АПАРТАМЕНТИТЕ КЛЮЧОВЕТЕ СА ГИ ОСТАВЯЛИ ПОД ИСТРИВАЛКАТА. НЕМОЖАХ ДА ПОВЯРВАМ И ИМ КАЗАХ ЧЕ СИ ПРАВЯТ МАЙТАП КАТО ЗНАМ В ТОВА ВРЕМЕ КОЕТО ИЗРАСНАХ СЛЕД 1989 ГОДИНА ЧЕ ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО. НЯМА КАК ДА СИ ЗАКЛЮЧА АПАРТАМЕНТА И ДА СИ ОСТАВЯ КЛЮЧА ПОД ИЗТРИВАЛКАТА ЩОТО КАТО СЕ ПРИБЕРА ЩЕ ЗАВАРЯ ПРАЗНИ СТАИ.
16
А пък в Америка е имало черни роби !!!Пишеш за неща които са се случвали по времето на хан Кубрат бе тъпак !!!
17
Красива, естествена. А сега се чудя, защо всички кифли, когато си правят селфи, си свиват джуките като кокоше дуп.е? Без изключение. Научна загадка.
18
Трагедията ще дойде след 15-20г, когато сегашното необразовано поколение поеме държавата.
19
Вярно е!За разнообразието допринасяха и достъпните и повсеместни шивашки услуги.И ако искаше да си различен-просто ги използваш.
20
Всичко това са пушилки за отклоняване вниманието на трудящите се. През социализама младежта се включваше в социалистическото серевнование и научно техническия прогрес.Много трудови колективи работеха по насрещният план.Внедряваха се Саратовската система и почина на Злобин.Беше осигурена почивката на трудящите се.Вьв ведомствените почивни станций на планина и море хората и техните семейства почиваха организирано и се развиваше културна дейност.В столовата на почивната станция се даваше калорична и питателна храна K E Б A П Ч E T A се даваха през ден.
21
Ходехме на детски ски лагери на Боровец, лятото за 20 дни на море, пак лагер за някакви 15-20 лева. В магазините кренвиршите и саламите бяха от месо, а плодовете и зеленчуците без ГМО. Прибирахме се по нощите сами жени, без страх, шофьорите на таксита не бяха идиоти, а циганите работеха и си знаеха мястото, имаха страх от милицията. Не, бе съм дърта комунистка, а реално съпоставям фактите с днешната действителност. Независимо дали в България, Германия или Франция, днешният живот е несравнимо по-труден , защото злото в световен мащаб е взело застрашителни размери. Това не е случайно - нсли през 2029 година чакаме въплътения Сатана от Америка да ни разкаже играта. То той вече успешно го прави.
22
Най добрия живот беше по време на др. Т. Живков. Евтини стоки, качествено здравеопазване и безплатно, образование, истинска храна и евтина. Чудесни времена бяха.
23
Do Violina Tsokova : Ti Какво имаш против да бъдеш Цигулка Цоцкова??? Какъв ти е Проблема със СоциализЪМА ??? Това е Етап от Развитието - А сега Е етап от упадъка на Република България!!!!!!
24
Тези хора явно са живяли на хранилката на хотел "Рила" - от там всеки ден тръгваха едни коли и разнасяха на "правоимащите" храна за цялото им семейство и се снабдяваха от специални магазини. Да се приказват такива глупости могат само хора, които имат носталгия към младостта си.
25
Обличахме се ГРОЗНО! Милицията пръскаше опашките за БОТУШИ! Тотален дефицит на дрехи и обувки! Морето бе прекрасно, незастроено, но с режим на водата и без магазини за хранителни стоки! Само по някой скъп Балкантуристки ресторант! Ако не си с карта и на стол-загиваш! Но смяната беше 20 дни! Не зная какво ядяха хората в провинцията! При тогавашните заплати стоките не бяха евтини! При 120 лв., заплата, сирене за 3.60лв. не беше без пари! Опашки - навсякъде! Чакаш за прахосмукачка(в ЦУМ с връзки) една година! Имаше и хубаво и лошо!
26
марги, лапай ми kypa дърти, боклук нешастен. Ти си на не повече от 30 години, затова духаш добре на гейберите. мога да ти подам и моя, дето е ял по социалистически истинско сирене от крава за 2.60, със заплата на обикновен работник в завод - 360. В ресторант сливова с шопска и мешана скара с бутилка истинско вино струваше не повече от 4 лв. Духайте сега на тиквата за тия 4 лв, за друго не стигат. mdaa може да си купиш и 2 билетчета за трамвай, че и пари шти артисат, аре духаЙ дуду ти иди я дуду!
27
ако ти е писнало да те наричат „дебелата", „цоцоланата", „свинята", „тлъстата", „ходещото кюфте" вземи си това,гарантирам ще спреш да плюскаш като луда ,ще отслабнеш без диети и упражнения http://bit.ly/2AVv6QM
28
Bese po hubav jivota predi
29
Bese po hubav jivota predi
30
ГРЕШКА ЗА СИГУРНОСТ-КОЛКИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИОПЪТИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ
31
Тази тенденция за манипулиране на младото поколение, до кога ще продължава!? Все едно капиталистите мастити от БСП ще искат да се национализира собствеността им! Прах в очите и младите да гласуват за тях! Скъпи мои, млади граждани на България, живяхме в един свят, който вие не познавате и не ви го пожелавам! Единственото хубаво е, че бяхме млади и не ни пукаше за нищо! Бяхме манипулирани и вярвахме, че по-добър свят от нашия няма! И нямаше как да направим съпоставка с ОНЯ, другия живот, защото не ни пускаха навън.Това право да пътуват по света имаха, пак тези същите капиталисти/тогава комунисти от върхушката/! Пак те си изучиха децата на запад/ в оня лошия свят/, а не в СССР! Та да си дойдем на думата-обличахме се ГРОЗНО! Конфекцията еднаква от шарена басма или тропикал/ако това въобще ви говори нещо!/-ако отидеш на шивачка - трагедия! Боже, вие не знаете, че сега от най-скапания китайски магазин, ако съм млада, бих се облякла като принцеса и то с много на брой дрехи! Ние имахме по един, два тоалета за сезон - цивилни дрехи- другото беше униформата за училище! На главната в Пловдив имаше един магазин "Валентина" - там не можех и да си помисля да влезна- все едно, сега да пазарувате постоянно от Армани, Шанел и т.н. И кои бяха с хубави западни дрехи-познайте! Добре, че братята сърби вкарваха на черно дънки/60 лв.!-ЗАПЛАТА 120лв./, ! По морето с мъжа ми, сме се молили на чужденците за някоя дрешка! Пак там си купувахме долари за корекома, но беше много рисковано! Живейте си живота сега! Когато човек е млад, всичко е хубаво! Учете и не мързелувайте!
32
Троловете се събудиха! Слагайте минуси неграмотници- вие и без това друго не можете да правите! Дано минусите ви оправят живота! Приятна работа пред компа!
33
мила минева, събери си багажеца и направо за русия. там е този живот, който описваш с носталгия.там ти ще живееш без страх и в комфорт. ние ще вървим на ЗАПАД, за да страдаме и загниваме.
34
Човек бързо забравя затвора в който е живял. Не напразно се наричахме социалистически лагер. Аз не искам да живея в лагер, да карам Москвич, да гледам в петък руска тв. Да ям банани само за ЧНГ, който го иска да си ходи в Корея или Москва. Успех.
35
А БЕ ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ СА ВИ БАНАНИТЕ БЕ МАЙМУНЯЦИ ТАКИВА !!!
36
точно така беше и още нещо, циганите не бяха като тези сега , защото при кражба ги хващаха и ги "поотупваха" и имаха страх от полицията , а сега те са приятели с тях!
37
сега тази тъпа демокрация се харесва на мутри и мутреси , на тези , които направиха милиони и хората и дъжавата станаха най- бедни в Европа!
38
Ти си се молила за дрехи,защото си била проста,ако сега беше млада щеше да си КИФЛА!
39
Истината е, че ние и Русия имахме най-дивия преход и от там идва носталгията. Погледнете Чехия, Унгария, Полша а дори и Румъния. Имало ли е мутренски преход при тях, ограбване на спестявания, пенсии, банки, предприятия, разбиване на всички системи(армия, полиция, здравеопазване, образование, съдебна система). Минаха вече почти 30 години и думите “реформа”, “преходен период” и “нови ценности” вече не вървят. Политическия “матерял”, доказа, че е трагичен - изключително посредствен, късоглед, въртелив, зависим, без никаква концепция и дългосрочна посока... Жалко за потенциала от хора и възможности, които изгубихме през тези 30г
40
цяла София сега е в решетки и вратите са не знам колко на брой и с колко защити, бетер затвор, това чудо го нямаше при соца, а за дрехите и бананите - да не забравяме че бяхме след война, строеше се много - болници, училища, заводи, язовири все скъпи съоръжения, най-вече много пречки от запада в търговия и др.
41
А бе скъпички си бяха доста неща ... Но храната беше истинска ...Дрехите бяха такива и на запад. Вижте някой американски филм от 70-те години абсолютно същите са парцалите на простолюдието. А ние масово бяхме такива. Но материите бяха на ниво....Нямаше климатици...но май нямаше и такива жеги. Но кренвиршите още ги помня - уникални!
42
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
43
Да, липсваха ми бананите, червен маймуняко! А сега ми липсват безкрайните опашки за почти всичко, като почнеш от мляко, маслини, бойлер, цветен телевизор, лека кола, самостоятелен апартамент, до книги (не за партизани) и билети за кино (не съветско).
44
Правилно ,живееха спокойно партийните членове и доностниците. 80% от народа превиваше гръб пи ТКЗС та и фабрики за по 100-120 лв на месец. Който надигнеше глава потегляше към Ловеч или Белене. Нека не забравяме повече от 300 000 читави българикоито погуби комунистческата върхушка. Майната му на това спокойствие
45
Много сме крайни в оценките и мненията.Защо не направихме плавен преход,не използвахме изграденото,не премахнахме ненужното,лошото /не се интересувам от политика/.Нямаше да откриваме топлата вода.Как се обединиха ФРГ и ГДР?!За съжаление никога сме нямали управници като Хелмут Кол.Преди ни управляваха от изток,сега от запад.Като в живота е-ако не уважаваш себе си,никой няма да те уважава.Пътувах много по света.Тук не е демокрация,тук е разграден двор и така е удобно не само за нашите управници/имам в предвид от всички цветове/.Промените в БГ се случиха поради глобалната политика.А ние сме твърде малки...
46
отговор на коментар
Естествено, и без това е нямало какво да ви откраднат!
47
Ех, как не се върне соц-а ей така за един месец. И всички дето много го харесват да живеят със 120лв през този месец. Със тогавашните заплати и сегашния акъл. Ще реват като магарета, гаранция и курбан ще дадат като мине месеца. Аман изкукуригали пенсионери, дето помнят само младостта си когато са ги хранили мама и тате. Малоумна история, смешен плач.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 22754
архив

Седят си двама грузинци, пийват вино. Наблизо минава погребална церемония.
- Кой си е заминал? - пита единият.
- Гиви. Цял живот пиене, пушене, по жени...
Продължили да пият. Малко по-късно отново минава погребална церемония.
- А сега кой?
- Гоги. Не е пил, не е пушил, само с една жена цял живот.
- Виждаш ли? Само 15 минути разлика...
- Сипвай!

няма нови новини
Днес: 47
hot
най-четени новини в момента
сега
1990
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Папи Ханс в скандална тройка с Галена и Тита - изпълнителят на "Кекс" обещал на пайнерката, но го направил с "антилопата" - ето кое...
x
САМО В ПИК - ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Козирозите блестят с възможности, трудности тормозят Овните и Близнаците
x