Вход
София
Времето в София 20 o C

Спомени от соца: Как строших бюстовете на Ленин и Георги Димитров в казармата

Спомени от соца: Как строших бюстовете на Ленин и Георги Димитров в казармата

на 20.03.2020
118047
0
Спомени от соца: Как строших бюстовете на Ленин и Георги Димитров в казармата
Автор: "Ретро"
20.03.2020
0
118047

През 1951-1954 г. отбивах редовната си военна служба в новосъздаденото поделение 45590 в град Кюстендил. Настаниха ни в сградата на гимназията, оборудвана за казарма.

Втората година ни преместиха в новопостроената казарма в края на града. В една от сградите беше изграден голям театрален салон със сцена, предназначена за театрални представления. От двете страни на сцената имаше стаи, предназначени за гримьорни. В едната стая бяха настанени телефонната и радиоцентрала, които обслужвахме с мой колега. В другата, предназначена за художествено ателие, се настани художникът, който отговаряше за украсата на казармата.

Станахме с него добри приятели. Като ученик той тренирал бокс и бил състезател на юношеския национален отбор. Обичта му към бокса още беше в него. През 1953 г. бе уговорен приятелски демонстративен мач с големия боксьор Борис Георгиев пред военнослужещите от поделението. Приятелят ми се готвеше усилено за този мач.

Помоли ме да му партнирам в подготовката. Вечер след утихване на живота в казармата слагахме ръкавиците и започвахме тренировката на сцената, на която имаше дълга маса с бюстовете на Ленин и Георги Димитров. Една вечер по време на тренировката, за да избегна удара, отскочих и се опрях на масата. Тя се залюля и бюстовете с трясък паднаха на пода. Разцепиха се и имаше доста повреди. Аз много се притесних. Пот обля лицето ми. Помислих си какво ще бъде наказанието ми. Бях комсомолски секретар на свързочната рота и това още повече утежняваше положението ми. След малко приятелят ми донесе малка тавичка, забърка в нея гипс и със сръчните си ръце отстрани повредите, като залепи счупените части. Боядиса бюстовете с бяла боя и те станаха като нови. Успокоихме се и се прибрахме в очакване на боксовата среща.

След няколко дни Борис Георгиев пристигна в поделението. В средата на големия салон беше устроен рингът, а останалата част от салона беше изпълнена до краен предел от военнослужещите. Борис Георгиев влезе най-напред в телефонната централа и облече спортния си екип. Имах щастието да се срещна, да се запозная и да разговарям с този велик български спортист. Беше състезател на ЦДНА, многократен републикански шампион, постоянен участник и капитан на националния отбор, заслужил майстор на спорта, носител на първия за България олимпийски медал от Олимпиадата в Хелзинки през 1952 г. Двамата състезатели излязоха на ринга приветствани и аплодирани от присъстващите. Започнаха мача. Чувстваше се предимството на госта, но и нашият състезател се представи добре. Може би по предварителна договорка срещата завърши наравно, без победител, с приятелска прегръдка. Беше голяма радост, развлечение и истинско удоволствие за бойците от поделението. Дълго след това всички си спомняха за боксовата среща и споделяха забележителните моменти от нея. Може би и сега малцината оцелели след толкова години си спомнят и разказват на своите внуци за тази вълнуваща и незабравима боксова среща и за великия български боксьор Борис Георгиев.

 

Пенчо Пенчев, Трявна

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че президентът Радев трябва да подаде оставка заради секретаря си Пламен Узунов и заради аферата със СРС, свързана с жена му?
Общо гласували: 14440
архив

В една пуста местност стоят двама полицаи, никой не минава. Гледат в далечината се задава кола:

- А, сега тоя ще го одерем. Поне 10 лв. ще му вземем. - казва единия полицай на другия.

Спират колата и питат шофьора:

- Аптечка имаш ли?

- Имам - отговаря човека и я показва.

- А пожарогасител?

- Имам - отговаря пак човека и го показва.

Полицаите разбрали, че не могат да хванат човека в грешка и го питат:

- А касетофон имаш ли?

- Имам.

- Я пусни нещо.

Пуснал човека чалга и полицаите започнали да танцуват.

- Какво правите, бе? - попитал ги човекът.

- Танцуваме за теб, зер дадеш 10 лева. - отговорили му те.

няма нови новини
Днес: 69
hot
най-четени новини в момента
сега
2884
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
УНИКАЛЕН ЕКШЪН ПРЕД БНТ: Попове гонят демона Горан Благоев на протест (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
СВЯТ ДЕН: Честваме един необикновен празник, черпят и три имена
x