Вход
София
Времето в София -2 o C

Спомени от соца: Как ходих на лов за мечки с Тодор Живков и Петър Младенов

Спомени от соца: Как ходих на лов за мечки с Тодор Живков и Петър Младенов

Първия се състезаваше с Чаушеску за подобрение на световния рекорд
на 03.02.2019
80245
17
Спомени от соца: Как ходих на лов за мечки с Тодор Живков и Петър Младенов
Автор: "Ретро"
03.02.2019
17
80245

В ловното стопанство “Кормисош” – Родопите,  имаше най-много мечки. Между тях имаше и стръвници. Стръвниците, след внимателно наблюдение, отстрелвахме. Отстрелът при възможност го правеха гости или висшите ръководители. За Тодор Живков наблюдавахме най-едрите екземпляри.

Всяка година през есента Живков идваше по веднъж на лов за мечка. Той негласно се състезаваше с Чаушеску за подобрение на световния рекорд. Карпатските мечки обаче са по-едри и Чаушеску неизменно държеше световния рекорд. Живков ходеше на лов и в Румъния. Там Чаушеску беше създал огромни заградени ловни стопанства с улеи за изтегляне на животните. При един лов Живков беше отстрелял седем мечки. Говореше се, че една от тях застрашавала световния рекорд на румънците и те я скрили впоследствие.

Чаушеску често беше канен на лов у нас. Ловуваха главно в ловното стопанство “Воден”, което беше към УБО. Там имаше зубри, благородни елени, лопатари, муфлони и диви прасета. Ловът обикновено беше успешен.

И така – една есен бяхме наблюдавали една мечка стръвница. Тя идваше точно в 20:30 часа да се храни от заложеното месо, мармалад и други храни. Така стана, че предния ден, преди планувания излет, заваля лек сняг. Когато отидохме на проверка за движението на мечката, бяхме изненадани. Мечката минала покрай храната и въобще не спряла. Проследихме я и видяхме, че е отишла на по-долната хранилка. Чудехме се какво да правим и решихме да ловуваме от чакалото при тази хранилка. Подготвихме го и вечерта Живков застана на него. Просто не вярвах, че мечката ще дойде там. Притеснен, се движех по пътя и чаках евентуален изстрел. Към 20:30 часа изстрелът дойде. Тръгнах бързо по пътеката към чакалото и по средата на пътеката срещнах групата. Живков, явно доволен и развеселен, се обади: “Е-е, ударихме я!”. Честитих му, но останах озадачен откъде е дошла тази мечка. Сутринта рано отидох до чакалото. Огледах и видях, че случайно е преминавала оттам. Тя дошла в гръб, минала под чакалото и излязла пред амбразурите като на екран. Затова народът е казал: “Наслука!“.

Следващата есен пак захранихме горното чакало – то беше най-удобно. Всичко вървеше точно и в уречения ден Живков застава на чакалото с двама души – лесничея и личната охрана. Времето беше меко, ясно, с лунна светлина. На хранилката идват прасета, елени, муфлони – фестивал. Мечката обаче не се появява. Вероятно многото придружители са я уплашили, като са застанали на обичайния ѝ път. Около Живков с коли ходеха охрана, свързочници и лекари. Той се държеше коректно с всички около него. На по-особено внимание се радваха Александър Лилов и Петър Младенов. “Сашо” и “Пешо” беше обръщението му към тях. На Младенов беше разрешил да пуши в негово присъствие. Разрешил му беше и да си пийва уиски.

Младенов пожела да стреля мечка и  получи разрешение. Отидохме с него много по-рано на ловния кантон и простреляхме пушката. През цялото време той слушаше с недоверие моите и на помощниците ми указания. Като наближи часът, го заведохме на чакалото. Младенов остана с лесничея, но и двамата бяха страстни пушачи. Предупредих ги изрично, че един час преди определеното време няма да пушат! Върнахме се с шофьора му километър по-надолу и зачакахме. В определеното време, 20:30 часа, се гръмна. Почакахме, но никой не се обади и отидохме при чакалото. Заварихме ги да светят с батерия и да се ядосват. Младенов беше разстроен и пак пушеше. Обясни ми, че е стрелял, както съм му казал. Мечката се поталазила и избягала на север към гората. Отидох на мястото, осветих и на останалия малко заледен сняг видях, че мечката е повлякла краката. За мен това беше сигурен знак, че е ударена. Кръв не видях, но тръгнах на север към гората. Когато наближих края на гората, чух някакво шумолене навътре. Реших, че това е агонизиращата мечка. Ако е имало други животни там, те биха избягали от изстрела. Закон е нощно време да не се преследва ранен дивеч. Върнах се назад и казах на Младенов, че мечката е ударена и утре в 9 часа ще бъде пред резиденцията. Той беше скептичен към моите твърдения, но си тръгнахме. По пътя ми обясни, че мечката е била неспокойна и не се е спряла на храната. На това аз му отговорих, че не е издържал и е запалил цигара. “Да, така беше” – потвърди той.

На другия ден, както бях казал, в 9 часа мечката бе докарана пред къщата. Ударът беше точен и сполучлив – в предната плешка. Качих се в спалнята на Младенов, почуках и той още лежеше, когато му съобщих, че мечката е пред къщата. Подхвърли одеялото с краката чак до тавана.

 

Христо Христов-Референта, Правец

Сподели:
Напиши коментар »
(17)
1
Какъв референт си ти бе, червен кьопек ? Защо не се признаеш, че си братовчед но Правешкия Сатрап ?
2
За какви идиоти разправя тоя човек? Някакви комплексари, които преди Девети не са дали един изстрел, а чак след това нарамили пушки и тръгнали да гърмят по мечки, елени и прасета. Тия хора бяха пълни селяндури и ненормалници!
3
Абе дебил,какъв лов е това...опитомени животни да търсите...и гърмите..позор
4
Изроди,убивали са животни за кеф,тези убийци,които са тренирани да убиват хора,след 1944год.Трябваше и тукашните да последват съдбата на Чаушеску!Дори и румънците ни задминаха,заради червените велможи,които ги оставиха живи!
5
Мисля че този шоколадов шейк е най-доброто нещо при отслабване, много се радвам че го намерих и най-вече че не е необходимо да се измъчвам във фитнес залата, нямам време за това и нямам желание. Това решение е за хора като мен и е просто перфектно!http://bit.ly/2ChN29F
6
Много интересно как така се “присети” за тази история повече от 20 години след смъртта на главните участници в нея? Дали защото е измислена и се опитваш да си придаваш важност, като разказваш как си имал честта да се отъркаш във властимащите?
7
На Младенов му викаха Пешо Мастиката. Бе голям пияница, уискито го пиеше като минерална вода. Макар, че не бе добре със сърцето, къркаше като за световно. Почваше от сутринта, изобщо комунистите обичат яденето, пиенето, лова, келепира и просташките удоволствия. Изобщо големи простаци са ни управлявали и то цели 45 години ? Кой друг народ ще търпи такива изчадия да го управляват ?
8
отговор на коментар
Е айде стига вече с тоя градски фолклор! Четири години бях електротехник във Външно министерство по времето когато той беше министър. Колко пъти съм влизал да оправя нещо в кабинета му или да сменя крушка той като е там. Как пък веднъж не го видях пиян или пък да пие алкохол. Все се смеехме с него че и на двамата лекарите са ни забранили цигарите и алкохола и остава само да ни забранят и жените и сме свършени. Единствения който го е наричал някога Пешо Мастиката е Николай Колев-Босия, а той нито е виждал Младенов нито знае що за човек беше. Свестен човек беше Младенов и много разбран, те затова му скроиха шапката неговите хора от БСП.
9
"По-добре танковете да дойдат..." и почвам да бегам, бате.
10
Ми бегай право към книжарницата тогава, понеже 2017 г. излезе една книга на Пенчо Ковачев за Петър Младенов, от която става ясно как репликата всъщност е била :"По-добре Станко да дойде!" (за тогавашния мин.-председател Станко Тодоров става въпрос) и години по-късно това са се осмелили да го кажат много от преките свидетели на събитията. Малко преди смъртта си го е потвърдил и Светлин Русев, лека му пръст, и акад.Сендов, а те са били точно до Младенов, както се вижда на записа. От документите по следствието пък се вижда, че оригиналната касета изобщо не е давана за експертиза, а експертите просто са изслушали записа от нейно КОПИЕ. Така че "танковата реплика" си е чист фалшификат, друг е въпросът, че Младенов си го "сготвиха" неговите другари, начело с приятеля му Луканов, на когото Младенов не даваше да си върти далаверите. Авторът на касетата Евгений Михайлов пък беше възнаграден, като му дадоха Киноцентъра в Бояна. В момента е дясна ръка на Лютви Местан и изпълнява поредните добре платени политически поръчки, този път не срещу определен политик, а срещу собствената си родина!
11
Значи като чуя за тоя измекяр Женята Михайлов направо ми иде да повърна! Как можа това нищожество да се продаде на турците за пари???
12
Авторът май е с малко поразвинтено въображение, понеже нито един от мъжете на снимката с Живков и мечката не е Петър Младенов.
13
Танко, Станко няма го вече Пешо Танкиста. Още ли жалиш за тоя дрът пияндур?
14
Мариянче, гол да го барнеш,боклук мръсен
15
Всеки помак с рушвета напред и ПИК е с тях
16
БЕ ТАЗИ НА СНИМКАТА НЕ Е ЛИ ПЛУГЧИЕВА?
17
БЕ ТАЗИ НА СНИМКАТА НЕ Е ЛИ ПЛУГЧИЕВА?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 6153
архив

В чата:
- Ей, хубавице, падаш ли си по мъже дето правят як секс?
- Не!
- Екстра! Аз съм твоя човек...

няма нови новини
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
сега
1766
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКШЪН В ПИК: Евакуираха мол в София заради сигнал за бомба (ВИДЕО)
x
ИЗУМИТЕЛНО: Учени откриха най-старата гъба в света
x