Вход
София
Времето в София 10 o C

Спомени от соца: Лекувах се в 20 дни в санаториум в Хисаря за 40 лв.

Спомени от соца: Лекувах се в 20 дни в санаториум в Хисаря за 40 лв.

на 31.07.2019
97180
32
Спомени от соца: Лекувах се в 20 дни в санаториум в Хисаря за 40 лв.
Автор: "Ретро"
31.07.2019
32
97180

Въпреки че днес мнозина си измиват ръцете с годините на соца, имаше неща, държавата се грижеше за здравето на хората. Например балнеосанаториалното лечение, което беше едновременно достъпно и ефективно. Вършец, Костенец, Хисаря, Павел баня, Белчин баня, Самоков, Банкя, Горна баня, Велинград и още много други места, на които освен природните дадености се използваше и минералната вода за лечение на много болести. Картите бяха достъпни и всеки можеше да се сдобие посредством участъковия си лекар. Цените им бяха от порядъка на 40-45 лв. и освен храна и легло включваха и оздравителни процедури под контрола на лекарски екип в продължение на 20 дни.

Бил съм в Хисаря, за да си лекувам бъбреците с лечебната минерална вода и до днес пазя най-хубави спомени от  вниманието и грижите на персонала. Най-важното беше, че процедурите, режимът и дори храната бяха съобразени с конкретното заболяване на човека. Санаториумите бяха снабдени с апаратура за физиотерапия, собствени лаборатории, а при необходимост от по-сериозни допълнителни изследвания се използваше и поликлиниката в съответното населено място. За лекуващите се грижеха добронамерени лекарски екипи и не бяха редки случаите, когато пациенти и лекари се сближаваха за години наред. Защото там работеха истински професионалисти лекари и рехабилитатори, които знаеха какво правят.

Днес в много от тези курорти са вдигнати лъскави хотели, в които има изградени спа центрове, но те са напълно недостъпни за хората в напреднала възраст, които имат здравословни проблеми – не могат да си позволят да дават по 100 лв. за нощувка, като пенсиите им са 200-300 лв. Да не говорим, че истинско оздравително санаториално лечение вече няма. А държавата нехае.

Стойко Митев, София

Сподели:
Напиши коментар »
(32)
1
Това е е възможно и сега! От НОИ се дава възможност на трудоустроени и социално слаби да ползват санаториуми на символични цени! Отидете в най близкия офис на НОИ и няма да се налага да плачете за социализма.
2
Аве, д.ърт комуняк! Толкова и са те лекували там. Като си ходил по хисари-мисари и т. н. счучайно срещна ли да се лекуват в тези псевдокурорти някой висш партиен другар? Май не, нали? Отговорните другари тогава ходеха да почиват на специални места по света, дето вие, обикновните охлюви даже и не сте чували. Лекували го били! Комунизмът е мозъчно заболяване като енцефалита и НЕ СЕ ЛЕКУВА! Разбра ли, д.ърт комуняк?
3
отговор на коментар
Овен.
4
Сега се лекуват,на БУЗЛУДЖА.
5
И аз съм ходил-болничен затвор.Сега също ходя-хотел.
6
отговор на коментар
Трай бе мунчо,това за което пише човека е времето когато ти си бил на баща си в ергенския панталон и не дращи глупости.
7
Като живота му е минал по Санаториуми и Курорти без да работи
8
По-важно е дали се е излекувал като е ходил всяка година ? Не споменава колко му е била заплатата - по това време обикновено беше по 60-80 лева месечно. Е - е , това около 50 % минимум. много изгодно, нали
9
Аман от тъпаци !!! Къде си видял заплата 60 лв бе малоумник ??? При заплати 150 - 200 лв през седемдесетте години една карта струваше 40 лв бензин- 12 ст нафта- 8 ст вестник- 2 ст билет са автобус- 6 ст ел енергия -4 ст бутилка пропан бутан 10 л -1 лв абсолютно безплатно здравеопазване и образование - това и още много спомени има от соца бе овца такава !!! Кой знае кой не знае сер-ат на ляво и на дясно !!!
10
И през соца и при Костовизма и при царизма и при Бойковизма братя мои ЧИЧО СИ Е ЧИЧО - РАБОТЕН ДОБИТЪК.
11
отговор на коментар
Гел,олигофрен,заплатите през 70те не надвишаваха 100лв.Бензина беше 50ст.билетчетата 6ст.картите за почивка ,да бяха евтини ,но какво получаваше-режим на тока,дефицит на жизнено важни храни,никакви пътища,пълно информационно затъмнение,руски задължителен!И за десерт Държавна сигурност.
12
И при социализЪма и при капитализЪма има добри и лоши неща. Взехме от двата строя само лошото... Е няма такива дебили - ни на изток, ни на запад !
13
По НОЙ....260лв. ......По клинична пътека -75лв
14
Защо не отидеш да питаш баба си как е било бе охлюв ??? Аз се уволних от казармата и започнах работа през м декември 1968 год със заплата 120 лв !!! Ако ти по него време си бил още на баща си в торбичките не ръси идиотизми !!!
15
Е то затова се спомина комунизЪма... защото сме плащали 40 лв само за 20 дни
16
отговор на коментар
Със сигурност има някъде безплатни обяди, но някой друг трябва да ги плати.То е като във семейството,някой плаща сметките!
17
И кой ти е платил сметката, след като се знае, че само в Рая и в Ада, всичко е безплатно..
18
заплата от 92 лв., нищо чудно!
19
Аз се уволних през 1978 г. и започнах със заплата 80 лв.
20
Социализма е едно недоносче.. Понеже тук две три Импексови комунета дрискат неверни неща, затова има чичко гугал. Натискам и о боже чета, че през 70те г. средната заплата е 65лв. мин. е 40лв. мин земеделска пенсия 17лв. бензин 50ст ток 2ст. Вода 15ст. но е забранено поливането! Изкопаната цена на едно домашно яйце, проверено с две халки, 2ст. През 80те години, средна заплата 175лв. бензина 1лв. но лимит или купон от 40л. Ето това са чудесата на комунизма, от който именно импексовите БСПеерасти се отказаха, и направиха преврат, като ме свалиха от власт, и сега са крупни Импексови капиталисти..
21
Не бойте се , в сигурни ръце сме вече. Вижте колко е хубав живота при ученика на Т. Живков. Вече 10 години се къпемЕ в тотално спокойствие , липса на ВСЯКАКВА престъпност , корупция , избивания на животни , скандали с некадърни институции , бюрокрация , епидемии и чуми. Шайката си шайкосва на спокойствие и трупа жилища , псалми , асансьори , суджуци , къщи за гости и дори къщи за мис бикини от братчеда ! Красота и кеф ! Как да НЕ ни е добре ?
22
отговор на коментар
Да така беше. Ама я питай тези дето са ви обслужвали по соц курортите и те ли 150-200 лв заплата вземаха. А на тея от ТКЗС и те ли по 200 им беше златата. А на солници работил ли си? И там сигурно 200 са им плащали за заплата. Чичка, тея 200 лв дето ги говориш станаха чак към 1980 и то в някои свери на промишлеността. Всички останали вземаха 120-150 максимум и по селата гледаха лук и домати под аренда за някой лев отгоре, а по Черноморието даваха квартири за 100-на лв на сезон. много розови очила си носил до 89-та. Ти за 2 ст. вестник знаеш ли че само хартията му е струвала повече - а труда на хората дето са го правели. Ей няма да се научите дъртите комуняги че 45 години да ни доили яко. явно на някой им е харесвало. А пък може и да си от номенклатурата - то тях най много ги боли за онова време
23
Другари социалисти и комунисти, като беше толкова хубаво през соца защо го бутнахте и го заменихте с капитализъм, демокрация и пазарна икономика? можехте още да сте на 200 лв заплати и 40 карта за почивка
24
И нямаше Гърция,Турция ,Малдиви,Сейшелите!Имаше записване за Лади,телевизори В.Търново,портокали банани за НГ!Върнете ако можете времето назад и се радвайте! Не искам да кажа че сега няма проблеми , Дано се решават и да не се отстъпва!
25
Какво било-било.Сега УПРАВНИЦИТЕ взимат заем за най-новите/още на чертеж/самолети , Предстои заем за закупуване на КОРАБИ. Заем за ТАНКОВЕ ,КАМИОНИ и още не знам какво си . НАЙ -ЛЕСНО е да вземеш от баката пари , А КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩА? ЗАТОВА от данъци , такси , ограничения на пенсии/таван/,ниски пенсии , високи осигуровки , високо ДДС , НИСКИ ЗАПЛАТИ и какви ли не удръжки ум ще ни ЗАЙДЕ . поговорка;"Каквото си посееш , това ще си ожънеш"
26
Този любител Цоциалист Хората от коментарите са го направили на ГЪЗ защото е популист !!!
27
ЗАПЛАТА ОТ 80 - 100ЛВ. МОСКВИЧ - 5000 ЛВ. ЛАДА 6 000ЛВ? МОЖЕ ЛИ 5 ГОДИНИ ДА ГЛАДУВАШ ЗА ДА СИ КУПИШ КОЛА? КАК СЕ КУПУВАШЕ АВТОМОБИЛ ТОГАВА? СЕГА ВСИЧКИ С ПО ДВА ТРИ! И КАК 20 ДНИ ЗА 40 ЛВ.? ТОК, ВОДА, ХРАНА, ЗАПЛАТИ НА ЛЕКАРИ, СЕСТРИ,РЕХАБИЛИТАТОРИ,ЧИСТАЧКИ, ГОТВАЧИ, СЕРВИТЬОРКИ, ПОДРЪЖКА, СНАБДИТЕЛИ, ШОФЬОР, УАЗ-КА.... И ТОВА СТРУВА 2 ЛВ. НА ДЕН? БЕГАЙ БЕ! ПЛАЩА ЛИ СА ВМЕСТО ПО 300 ЛВ. ЗАПЛАТИ - ПО 80.
28
Ееееее ама сега учим в Харвард и Бъркли.Няма пълно щастие......Искам сега като си взема пенсията да си купя банани или течен шоколад.А баща ми като си вземеше пенсията нямаше този шанс.Знам че чакал години да си купи Москвич който вече се скапал докато си изплати взаимоспомагателната каса.А за заплатките - като инженер започнах със 155 лв + 5 лв от Т.Живков.Даваше за стимул на вишистите.И така след 10 години стигнах 210 лв.А ако искаш да вдигнеш още - ставаш партиен член и може ведомствено жилище да получиш ако се ожениш.А докато си ерген - връщаш на държавата във вид на ергенски данък.Ако това действаше и сега Славчо учиндолски щеше да даде за една кола пари ергенски данък.
29
отговор на коментар
Не е точно така, но нейсе....Имаше си профсъюзни почивни станции 2 седмици 32 лв . Ама пък сега свободно пътувате в чужбина, ама не всички. Нищо хубаво не написахте ,освен това, сякаш няма по важни неща
30
СОЦА е Жив, при това съвсем близо до София в СБР Банкя Здраве, при това е безплатно основното личение. Доплаща се за дистанционно 15лв., които се връщат при напускане. За съжаление е недостъпно, защото трябва да познавате правилните хора от СОЦА. Ако не са ви приятели места няма. И въпреки, че са от СОЦА са еволюирали и ваднага ви взимат срещу 400лв за 7 дни. Цената при това е и за придружителя. Към автора - местата са същите последните 50г., но и тогава нямаше места и сега няма ако не сте точният човек. Останалите си/Ви плащаме.
31
ПЛАЩАЛИ СА ВИ ВМЕСТО ПО 500 ЛВ. ЗАПЛАТА, ПО 100 ЗА ДА СЕ РАДВАТЕ, ЧЕ СЕ ЛЕКУВАТЕ ЗА 40 ЛВ. 20 ДНИ!
32
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
преди 17 минути
Травми налегнаха ЦСКА
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 8118
архив

Клиент към сервитьора:

- Келнер, моля една клечка за зъби!

- Почакайте малко, в момента е заета...

Друг клиент:

- Келнер, защо на масата ми няма клечки за зъби?

- Ох, какво да ви кажа - всички си взимат, а никой не връща...

няма нови новини
Днес: 36
hot
най-четени новини в момента
сега
2743
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов доволен от визитата си в Йордания: За няколко часа свършихме работа за три дни (ОБНОВЕНА)
x
ПЕТКОВДЕН Е: Честваме една от най-обичаните и почитани светици в България, а тези 10 имена трябва да почерпят
x