Вход
София
Времето в София 6 o C

Спомени от соца: Снегът достигаше до чардака, а никой не мрънкаше

Спомени от соца: Снегът достигаше до чардака, а никой не мрънкаше

на 24.12.2017
87767
19
Спомени от соца: Снегът достигаше до чардака, а никой не мрънкаше
Автор: "Ретро"
24.12.2017
19
87767

Всяка сутрин бащите ни разриваха пътеки без заповед от общината

Детството ми премина в малко балканско градче, а родният ми дом е малка едноетажна къща, на една малка улица. Не е тайна мястото – гр. Елена, област Велико Търново.

Имаше много, ама много сняг. Когато баща ми почистваше снега от пътеките в двора, се чудеше къде вече да го слага – той беше достигнал до височината на лозите върху чардака. Вървяхме по слой сняг около 20 см, който щеше да се стопява до март. Просторът беше неизползваем, защото въженцата му бяха под снега, майка сушеше прането в стаята.

Сутрин бащите ни рано разриваха пътека, за да отидем на училище. Не съм чул нито веднъж някой да мърмори, че не му е разринат пътят – височината на снега беше около 1,80 м. Нямаше общински заповеди всеки да почиства тротоара пред дома си – то си беше естествено задължение на децата, когато се приберат от училище. Беше срамно пред твоя дом да не е почистено! Хората си помагаха и бяха някак си заедно в трудното време.

Нито веднъж не сме имали отлагане на училище поради лоши климатични условия. Снегът не беше пречка за нищо, животът си вървеше. То си беше нормална ситуация – зима, снежно и студено е. Не искам това, което пиша, да мирише на социализъм, не се занимавам с политика. Само казвам, че хората бяха други. Сега живея в жилищен блок със 70 апартамента, няма кой да разрине малка пътечка от входа на кооперацията до улицата при 20 см снежна покривка. Вече не сме ние. Мрънкалници сме, никога не хващали лопата през живота си, но компетентни как се чистят улиците в Берлин, Хановер и Токио...

Цялата работа ни е такава, навсякъде! Ако това ви звучи критично, себе си слагам първо отговорен.

 

 

Йордан Стоянов

 

Сподели:
Напиши коментар »
(19)
1
Не си спомням дървени ваканции да е имало.
2
По мързелив и хитър от Бай Ганьовеца няма.....,иначе компетентен по всичко
3
По мързелив и хитър от Бай Ганьовеца няма.....,иначе компетентен по всичко
4
Тава е бил "комунистически" сняг 50+см, сега е евроГЕЙски - 1-2см.
5
СТАРИЯТ НАРОД СИ ОТИДЕ ОТ ТОЗИ СВЯТ А С НЕГО И ЧОВЕЦИТЕ. В МОМЕНТА СМЕ МАЛЦИНА КОИТО ЧИСТИМЕ СНЯГ ПРЕД КЪЩИТЕ И БЛОКОВЕТЕ СИ. ПОВЕЧЕТО ЧАКАТ НЯКОЙ ДА ИМ ИЗЧИСТИ. ВЯРНО ЧЕ ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ С КОИТО ОБЩИНАТА Е ДЛЪЖНА ДА НИ ИЗЧИСТИ СНЕГА И ВЪВ ВЪТРЕШНО КВАРТАЛНИТЕ УЛИЧКИ НО КАК ДА НИ ГИ ИЗЧИСТЯТ КАТО ТРЯБВА ДА ОТКРАДНАТ ОТ ТЕЗИ МАНГИЗИ ЗА ВНУЦИТЕ И ПРАВНУЦИТЕ СИ. ЕДНО ВРЕМЕ ПЛАЩАХМЕ 5 ЛВ НА ГОДИНА ДАНЪК А СЕГА НАД 100 ЛВ. КЪДЕ ОТИВАТ ТЕЗИ МАНГИЗИ?
6
СТАРИЯТ НАРОД СИ ОТИДЕ ОТ ТОЗИ СВЯТ А С НЕГО И ЧОВЕЦИТЕ. В МОМЕНТА СМЕ МАЛЦИНА КОИТО ЧИСТИМЕ СНЯГ ПРЕД КЪЩИТЕ И БЛОКОВЕТЕ СИ. ПОВЕЧЕТО ЧАКАТ НЯКОЙ ДА ИМ ИЗЧИСТИ. ВЯРНО ЧЕ ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ С КОИТО ОБЩИНАТА Е ДЛЪЖНА ДА НИ ИЗЧИСТИ СНЕГА И ВЪВ ВЪТРЕШНО КВАРТАЛНИТЕ УЛИЧКИ НО КАК ДА НИ ГИ ИЗЧИСТЯТ КАТО ТРЯБВА ДА ОТКРАДНАТ ОТ ТЕЗИ МАНГИЗИ ЗА ВНУЦИТЕ И ПРАВНУЦИТЕ СИ. ЕДНО ВРЕМЕ ПЛАЩАХМЕ 5 ЛВ НА ГОДИНА ДАНЪК А СЕГА НАД 100 ЛВ. КЪДЕ ОТИВАТ ТЕЗИ МАНГИЗИ?
7
Приказки от хиляда и една нощ - от 50 год. насам е имало/ имаше/ само два пъти " дървена ваканция" , естествено с отработване / отучване/ . Къде и кога в България е имало в градове и села такъв голям сняг???!!! Сънувал е този , който ти го е казал !!! Колкото до ангажиранистта за почистването беше такава наистина . Зер ако тогава се чакаше да се почиства от общината - щяхне да седим в къщи докато снегът се стопи !!! По въпроса за мрънкането и тъпата приказка за българския данъкоплатец 1. Тези , които най - много говорят за да нъците и правата си са циганите !!! 2. Плащането на данъци в РБългария е най-зорноволен процес , изпълняван от най-големите хайдуци , прикривайки по този начин далаверите си!!! 3. Ако някой си въобразява , че от тези данъци се заделят пари за комунално-битови мероприятия е най-големият наивник !!!
8
Ако ти не помниш питай по възрастните за м март 1993 год когато снега беше 2 метра
9
Снега в детството ми във Видинските села често стигаше до 70 см. При силни бури навеищата стигаха над два метра на места. Всеки сам чистеше пред дома си.
10
Тогава тия дето си плюят по държавата сега, бяха на власт и са от партията на Сланинестата миризлива курабия. Комунето не признава род Бог и държава, ако не е на власт. Комунето е готова и на Путин да го лапа, и на Доган да го лапа, и на Ердоган да го лапа, ако ще и на циганския Цар Киро да го лапа, но да ги върне на власт за самата власт. Комунето ако не е на власт, е нещастно и мрънкащо изчадие на сатаната, то иска и на него и на народа да не е добре, но то да е на власт. Комунето иска властта, за да се перчи, за да прави другите нещастни, да решава и влияе на съдбите на другите, и да руши държавата си. Само тогава БСПдирастията на сланинестата миризлива курабия е щастлива, ако е на власт, макар, че сега са милионери и живеят охолно на гърба и откраднатото от народа, БСПдирастите са нещастастни, защото тоя 80% дебилен народ, не иска повече да им дават властта, и ще им остане едното мрънкане ..
11
Много вярно казано от червения дядо
12
мръсен комуно изрод дърт
13
Аз съм 54- ти набор.Почти всяка година имахме дървена ваканция..Не знам за кои 50 години назад говориш.Дядо ми всяка сутрин излизаше с широката лопата да ни прави пъртина
14
баща ми имаше гъбички по краката ,направо му бяха разядени от 10 години и нищо не помагаше ,тогава от Германия му поръчахме този мехлем,това го спаси,премахна ги завинаги http://bit.ly/2BMZArR
15
Абсолютно вярно е написаното от Йордан Стоянов! Имаше такива снегове, имаше романтика, емоции!!! И наистина- никой не мрънкаше! Сега при 5 см сняг светът ни е крив! И правителството, обезателно!. Смешно! Природата никой не може да я управлява!
16
Но тогава общините не вземаха един куп пари за такса смет, в чиято цена влиза и цената на почистването на улиците от сняг. Сега плащаме и искаме общината и фирмите, на които тя дава нашите пари, да си вършат работата. Някой може ли да ми обясни защо веднъж трябва да плащам, втори път да върша работата на този, който е взел парите, а и да работя по 10-12 часа дневно, за да мога да плащам осигуровки, данъци, акцизи, безумни цени на ток, вода, храна, а накрая и да не мрънкам. Ще си мрънкам, ще си ходя по снега и ще попържам крадливата държава.
17
И СЕГА Е СЪЩИЯТ СОЦ. ПРЕДИ БЕШЕ ДЕМОКРАТИЧЕН ЦЕНТРАЛИЗЪМ,ДЕМЕК ДЪРВЕНО ЖЕЛЯЗО,А СЕГА Е КОМУНИСТИЧЕСКИ ДЕМОКРАТИЗЪМ,КОЙТО ИМА ПОСТАВЕНА ОТ КРЕМЪЛ ЗАДАЧА ДА Е ТРОЯНСКИЯТ МУ КОН В ЕС И НАТО И ДА ОТВРАТИ ХОРАТА В ЗАДУНАЙСКАЯ ГУБЕРНИЯ ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА. БАНДИТОПАРТИЗАНСКАТА ДЕМАГОГОКРАЦИЯ В КРЕМЪЛСКАТА СЕПТИЧНА ЯМА ОКОЛО БАЛКАНА ПЛАЩА РЕДОВНО КРЕМЪЛСКИЯ РЕКЕТ,ЗАЩОТО...САМО ВЕДНЪЖ ЗАКЪСНЯ С РЕКЕТА И ПУТЬО ОПРАЗНИ ЦЯЛА АНКА,А СЕГА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ЛЪЖАТ И МАЖАТ,НО ВЗЕХА ОГРОМЕН ЗАЕМ ЗА ДА ПЛАЩАТ "ВО ВРЕМЯ" ИНАЧЕ И ДРУГИ БАНКИ ЩЕ ОПРАЗНИ ПУТЬО... СИНОВЕТЕ И ВНУЦИТЕ НА БАНДИТОПАРТИЗАНИТЕ ПРЕТВОРЯВАТ В ЖИВО ДЕЛО ТЕЗИСИТИТЕ НА ПЪРВОАПРИЛСКИЯ ПЛЕНУМ НА ЦК на БКП - 300 ПАРТИИ ДВИЖЕИЯ И ТЕМПОДОБНИ ЛЪЖЕДУХОВНИ ПЕЩЕРНОКОМУИСТИЕСКИ КРЕМЪЛСКИ СПРЕЖЕНИЯ!!!... КПСС БКП ВЕЧНА СЛУЖБА СЛУЖБА ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ...ПРОСТО РОБСТВО...НЕМА ЛАБАВО ХИ...ХИ...ХИ...
18
И в с. Беброво беше така ...и през 1962-1963 г.
19
Но когато сме били малки снега ни се е виждал мнооого по метър по два, че и повече и имаше дървени ваканции и то точно през тази учебна година А това казва статистиката за зима 1962/63 Видин 84, Враца 79, Плевен 83, Образцов чифлик 84, Силистра 52, Варна 32, Бургас 27, Сливен 30, Кърджали 48, Пловдив 59, Петрич 28, София 68, Кюстендил 56. Максимална височина на СП през януари 1963 г. Видин 60 см, Берковица 79 см, Враца 66 см, Кнежа 71 см, Плевен 64 см, Ловеч 50 см, Свищов 55 см, Образцов чифлик 75 см, Горна оряховица 60 см, Севлиево 53 см, Габрово 87 см, Русе 75 см, Силистра 50 см, Разград 48 см, Шумен 53 см, Варна 25 см, Бургас 22 см, Карнобат 34 см, Сливен 26 см, Казанлък 60 см, Чирпан 61 см, Хасково 75 см, Кърджали 51 см, Пловдив 55 см, Петрич 53 см, Сандански 40 см, София 45 см, Кюстендил 58 см.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Отначало всичко започнало с дарове за боговете. A сега се нарича данък добавена стойност!

няма нови новини
Днес: 67
hot
най-четени новини в момента
сега
2415
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Волен Сидеров проговаря ексклузивно - какво ще е бъдещето на обединените патриоти, съюза му с Николай Бареков и отношенията с Бойко Борисов (ОБНОВЕНА)
x
СИЛНА ВЯРА! Честваният днес светия е направил нещо уникално
x