Вход
София
Времето в София 12 o C

Според учени: Вселената е в процес на разрушаване

Според учени: Вселената е в процес на разрушаване

на 09.04.2019
11015
3
Според учени: Вселената е в процес на разрушаване
Автор: ПИК
09.04.2019
3
11015

Вселената вече е в процес на разрушение, което в някакъв момент ще доведе до пълното й свиване до малко плътно кълбо. С това плашещо твърдение излязоха учени от Университета на Южна Дания, пише PopSci, цитирани от „Обекти”.

Учени изледват покрайнините на Вселената

Учени изледват покрайнините на Вселената

Международен екип астрономи установи, че в ранната...

на 27.10.2018

Теоретично някъде в Космоса процесът на унищожаване на някои части на Вселената е започнал. Идеята за подобно явление не е нова, но изследователите от Дания твърдят, че са доказали нейната коректност. Те са направили това посредством използването на математически уравнения.

В основата на теорията за унищожението на Вселената е, че рано или късно определена радикална промяна в нея ще доведе до това, че всяка частица ще стане изключително тежка. И всяко нещо в нея - от песъчинките до всяка планета, та дори и галактика, ще придобие тегло милиарди пъти по-голяма от сегашното. Предполага се, че именно това новото тегло ще засили взаимното привличане. А тогава Вселената ще се компресира в супергорещо и тежко кълбо. След като това стане, Вселената, каквато я познаваме сега, ще престане да съществува.

Процесът се нарича „фазов преход“ и е подобен на това, което се случва, когато водата се превръща в пара, или магнитът се загрее и загуби своята сила. Спрямо теорията на Хигс, фазов преход вече се е случвал - в една десета от милиардна част от секундата след Големия взрив. Това е, което е довело до промяна в пространствено-времевия континиум. По време на прехода празното пространство се е изпълнило с невидимо вещество.

Това учените наричат поле на Хигс. Предполага се, че някои елементарни частици взаимодействат с него. Те получават от него енергия, известна като масата на частиците.

Чрез математически уравнения изследователите от Университета на Южна Дания са открили, че полето на Хигс може да съществува в две състояния. Излиза, че материята може да съществува под формата на течност или твърдо тяло. Когато тя е твърдо тяло, полето на Хигс е милиарди пъти по-плътно от това, което учените вече са наблюдавали.

ПРОБИВ: Учени успяха да измерят светлината на всички звезди във Вселената

ПРОБИВ: Учени успяха да измерят светлината на всички звезди във Вселената

Американски астрофизици успяха да измерят светлината на...

на 01.12.2018

Това свръхплътно поле на Хигс може внезапно да се появи по всяко време, навсякъде във Вселената, точно както се появяват мехурчета на повърхността на вряща вода, ако теорията на учените е вярна. След преминаване през пространството мехурчето ще се ускори до скоростта на светлината и ще измени полето на Хигс от състоянието, в което е в момента, в изцяло ново. Тогава всички елементарни частици вътре в балона ще са много по-тежки, отколкото ако те биха били отвън. И сами по себе си ще формират супермасивни центрове.

Масово теории и изчисления прогнозират такъв фазов преход. До момента обаче изчисленията бяха по-скоро несигурни в това отношение. Спрямо новите такива учените доказват две неща: Вселената най-вероятно ще се разруши, а катастрофата е по-вероятна, отколкото се смяташе до момента.

 

Сподели:
свързани новини
Повечето планети във Вселената били „мъртви” Повечето планети във Вселената били „мъртви”
Червените джуджета са най-често срещаните звезди в...
на 15.01.2019
Астрономи откриха края на вселената Астрономи откриха края на вселената
Астрономи откриха най-далечния обект в Слънчевата...
на 24.02.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 3182
архив

За младите девойки нищо не е така привлекателно, както дебелият търбух на заможния дядо.

няма нови новини
Днес: 33
hot
най-четени новини в момента
сега
1786
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Апелативният спецсъд остави в ареста антимафотите от ГДБОП (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Дървен съединител? Ще върви ли колата с него
x