Срути се част от стената на крепостта „Баба Вида“ (СНИМКИ)

Региони

Срути се част от стената на крепостта „Баба Вида“ (СНИМКИ)

15292
на 24.08.2023
Срути се част от стената на крепостта „Баба Вида“ (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Срути се част от стената на крепостта „Баба Вида“, която е и паметник на културата от национално значение.

препоръчано

За това сигнализира депутатът от "Продължаваме промяната- Демократична България" Любен Иванов в профила си във Фейсбук.

"Днес получих сигнал от притеснени граждани, че част от стената на средновековната крепост „Баба Вида“ се е срутила, а образувалата се дупка създава риск от пропадане на цялата стена", се казва в поста.

Той призовава кметът незабавно да инициира създаването на междуведомствена комисия, съвместно с ексепрти от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, която да установи състоянието на обекта и да изготви доклад с препоръки относно необходимите укрепителни, реставрационно-консервационни и ремонтни работи.

"От своя страна, аз вече информирах Областна управа-Видин и представители на Министерството на културата и поемам ангажимент да съдействам с всичко, което е необходимо, за да бъдат предприети необходимите действия в най-спешен порядък", заявява той.

Бившият кмет на Видин Огнян Ценков каза в социалните мрежи, че крепостта се руши се тихо, без фанфари, без светещи маркучи, фойерверки и кухи пиарски изпълнения.

"През 2017 г., след решение на Общинския съвет, получихме от държавата правото да управляваме Баба Вида за срок от 10 г. Заедно с ръководството на РИМ-Видин създадохме Междуведомствена комисия - експерти от Инспектората за опазване на културното наследство при Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, РИМ-Видин и Общината. Заключението - състоянието на Баба Вида е рисково, нужен е цялостен ремонт. Сумата - най-малко 5 милиона лева.

През мандат 2015-2019 успяхме да придобием и спечелим проекта за реставрацията на Синагогата, да спасим проекта за Епиграфския музей, да реставрираме Барутния погреб. Голямата ми болка остана фактът, че не успяхме да осигурим финансиране за Баба Вида. Какво се случи в сегашния мандат с инвестиционните намерения за замъка? Явно нищо!", коментира той.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО) УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО)
ново
Днес: 57
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК