Вход
София
Времето в София 0 o C

СССР ни натресе панелните блокове с „комнати”

СССР ни натресе панелните блокове с „комнати”

на 22.10.2018
84464
37
СССР ни натресе панелните блокове с „комнати”
Автор: "Ретро"
22.10.2018
37
84464

Какъв е грехът на цивилизацията? Ще ви отговоря: сътворението на високи, вертикални сгради за „съвместно съществуване“, т.е. блоковете. Селянинът има къща на един или два ката и двор от декар, може и два. От него е половината от изхранването на фамилията. Настани ли се в блока, той става гражданин, работник, служител, военен, полицай, метач и др. Заживява с непознати съседи с различна култура и навици. За да се пести площ, се отчуждават имоти и къщи срещу смешни цени. Строи се блок на площ от 300-400 квадратни метра, но с население колкото едно малко или средно село.

Първите високи сгради построиха американците. Те завладяха и поробиха туземците на континента, натикаха ги в резервати, отнеха им земите и създадоха свръхселища.

В началото на възстановяването на СССР, след войната, започнаха строежите на блокове с „комнати“ и общи тоалетни и бани за етажа. Пренесохме опита веднага и у нас. И така, до днес. Строят се масово кооперации за съвместно съществуване. Спи ти се, ама на съседа му дошли гости. Може да не харесваш Азис, но ще слушаш. Сутринта си решил да поспиш, защото е неделя, но над тебе съседът включва хилтито и кърти плочките. Живот в едно модерно „гето“.

Хората още не са узрели, че Майката Земя иска да сме близо до нея, защото тя ни дава живот и ни прибира. А ние ще си патим и ще живеем в блокове. Ще ви припомня трагедиите при едно силно земетресение. Какво е отклонението на 22-рия етаж. Колко загинаха в Свищов от удара на Вранча, Румъния? Но... съдба.

Митко Павлов, Плевен

Сподели:
Напиши коментар »
(37)
1
не разбрах какво предлагаш
2
Ами стой си на село, приятелю! Никой не те кара насила да живееш в големия град и да слушаш Азис.
3
Между 1955 и 1985 г лошите панелки си купувахте за 2-3000лв ,а днес същите в София най забутания квартал Обеля 2 струват 50000 евро и то гарсониера... Комунизма на всички построи жилища дори някой имат по 2-3 апартамента от тогава...нормално един 10 етажен блок с 5 входа да събере на малка площ 5000 човека, я си представи тези хора ако нямаха блок, 5000 къщи как ще събереш на това място....като искаш на село никой не те кара да си в голям град, но сега виждате с автомобилите как е в София няма място от тях, ако нямаше блокове къщите щяха да стигнат до Пловдив
4
Мизерен живот корупция мърлявщина и ниска руска култура с бандитски манталитет
5
Двама войника с автомати пред входа на блока и,, половин село "" си остава по,, къщите ".
6
В Манхатън небостъргачите са от тухла;))))) С по 600 и повече апартамента.
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
ТАКА ДС ДОНОСНИЦИТЕ И КОМУНЯГИТЕ ПО ЛЕСНО СЛУХТЯХА И КЛЕВЕТЯХА ХОРАТА, КОЙ КОГО Е НАЕБ/Л НА ЕТАЖА. НЯМАШЕ ПРАВО НА ПО ВИСОК ДУВАР ОТ 1.50М. И ТО СЪС ОТВОРИ, ЗА ДА МОГАТ ЧЕРВЕНИТЕ ИЗЧАДИЯ, ДА КОНТРОЛИРАТ НАРОДА НИ..
10
И аз предпочитам къща, разбира се, но ако дилемата е панелка или палатка, по- добре панелка. Въпрос на средства и реалности. №3 е прав - в големия град е невъзможно всички да живеят в къщи с един - два декара двор.
11
ЗА ПАНЕЛКА ЧАКАШ 21 ГОДИНИ
12
Деси №2 е много права. Нароиха се "софиянци", после олеле, тясно ми е, тропат ми отгоре и т.н. Всичко започна след като ни сполетя "демокрацията" и селянинът Жеката като стана "президент", реши да направи София голямо село. Това доведе и до запустяване на селата, защото селянията се юрна към "обетованата земя", остави къщи-палати, природа, хубава храна, винце и ракия домашно производство, за да ги замени с панелки и да влоши и нашия живот. София беше прекрасна, чиста и подредена...Някога...
13
Ще го търсите миналото и панелните блокове но , никога няма да го намерите вече!
14
Работил съм на линия за производство на панели през 1988 година в ДК3. Думата икономия на каквото и да е било беше непозната ! Панелите са по здрави от гранит! Ще издържат и 7-8 по Рихтер ! Живейте си спокойно в тях.Е разбира се има и неудобства.Кеф ти в града кеф ти на село-избирай си око можеш!
15
Веднага да се събори всичко , което е строено през този " гаден " комунизъм ! Тогава обаче какво ли ще остане от родината ни - една пуста и полупразна земя , която бат Бойко ще има възможността да застрои наново. Там му е силата - да строи , а после само след няколко месеца да го ремонтира. Ах, колко е лош тоз комунизъм ! Ама дали не е бил поне малко добър ? Ето, дори нашия вожд му е бил член и върл почитател , от млади години та чак до зрелостта си !
16
Да утиде от Плевен в Детройт, там са били заводите на Форд, Крайслер и Шевролет и има много изоставени еднофамилни къщи. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!!!!!!!
17
..., че плевенчани да долни, продажни, подли, злобни, алчни, лицемерни, масово деградирали и склонни към престъпления същества... върли наследници на комунистическата идея и ценности. Да пострадаш от плевенчанин е същото като да пострадаш от циганин рецидивист - всеки от нас го е изпитал поне веднъж в живота си.
18
Устойчивостта и носещата способност на едропанелните сгради бе проверена в експлоатационни условия през 90-те години на миналото столетие при катастрофалното земетръсно въздействие в Армения. Сгради, изпълнени по други системи, получиха сериозни повреди и разрушения, за разлика от едропанелните сгради, които останаха незасегнати. При по-слабото, но чувствително земетресение у нас през 1986 г. едропанелните сгради в Попово и Разград също не получиха повреди.
19
№ 3,не сте прав/права/.Ако твърдението ви е вярно, гр.Нотингам трябваше да се съедини с Лондон,но това не е така!Влезте в гугъл картите и се "разходете" по улиците на британски град.Ще видите две или три къщи на калкан/долепени една до друга/,но самостоятелни в същото време.Там отделянето не е вертикално,а хоризонтално и условията са къде къде по-човешки в сравнение с тези натресени ни от СССР!!!
20
отговор на коментар
Тъпако,жилищата и всичко друго бе построено от НАРОДА,а не от комунистите.Те пазеха някой да не избяга от "рая".
21
ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ-КОМНАТА ОЗНАЧАВА СТАЯ;КОЙ Е ВИЖДАЛ ЖИЛИЩЕ БЕЗ СТАИ? СССР НИЩО НЕ НИ Е НАТРЕСЪЛ-ТЕ БЯХА МНОГО ЗЛЕ С ЖИЛИЩАТА.ТАМ СЕ ЖИВЕЕШЕ В КОМУНАЛКИ-КОЛКОТО СТАИ-ТОЛКОВА ОТДЕЛНИ СЕМЕЙСТВА И ЕДНО ОБЩО СЕРВИЗНО ПОМЕЩЕНИЕ ЗА ВСИЧКИ-ОБИКНОВЕННО КУХНЯ.В КУХНЯТА 4 КОТЛОНА И ВСЕКИ СИ ПРИГОТВЯ ЯДНЕТО ТАМ.И ТАКА,ТОВА СА "КОМУНАЛКИТЕ". ТЪПИТЕ ЖУРНАЛЯ,ЧЕЛИ,НО НЕДОЧЕЛИ,КАКТО ВИНАГИ,ОБАЧЕ ГИ КРЪСТИЛИ "КОМНАТИ"-СТАИ
22
Енергетиката на човека е такава, че трябва да е близо до Земята. Иначе се разболява и то от тежки болести. Това и се случва.
23
отговор на коментар
И защо ги построи, да не би хората да спяха по улиците, бе каун?? Селата цъфтяха, виждал ли си сгради, училища в българско дело отпреди 80-90 години? А комунистите Обезземлиха българския селянин, земеделец и скотовъд, и го докараха насила в града да правят работническа класа. Затова ги натикаха в панелките, ноооо за елита секвестираха на буржоазията просторните жиища в центъра. Долна измет червена!!
24
Селяните дойдоха в града защото на село живота е много по труден, там няма кодекс на труда работи се минимум по 16 часа на ден, няма събота няма неделя, знаете ли какво е надница от 60 стотинки на ден!?
25
Само да вметна, че поддръжката на панелка, няма нищо общо с къща. Да имаш къща вече е лукс и то немалък! Тоест при тия заплати, панелките са си окей ;-)
26
Панелните сгради са измислени от германците, а многоетажните жилищни сгради са измислени още от римляните. И по римско време и сега всичко опира до пари. Затова много хора живеят в кооперации, а по-малко в самостоятелни имоти. Това няма общо нито с Русия, нито със САЩ, нито с нищо друго. Въпрос на избор и средства във всички времена.
27
В ГЕРМАНИЯ ЩЕ НАДСТРОЯВАТ 6-7 ЕТАЖНИТЕ ПАНЕЛКИ СТРОЕНИ ПРЕЗ 60 ГОДИНИ МНОГО СА СПОЛУЧЛИВИ И ИЗДЪРЖАТ НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ
28
70 процента от населението на САЩ живее в къщи.Високото строителство е заради високата цена на земята и имотите и то не във всички градове на САЩ и там където го има.А първия панелен блок в България ,както и стотици първи неща е построен в Русе до централна ЖП гара.
29
Ние/ПАРТИЯТА/мислим,ние строим, ние градим,ние,не ти митко.Кой си ,че да мислиш?Не си спомням да сме ти дали такава екстра,митко.Внимателно си помисли и тогава ела при нас със склонена главица,митко.Иначе ще изчезнеш,митко,ала там,където НИЕ решим.Ние колим,ние бесим.Сега стана ли ти ясно,митко,а?Ние не искаме да става така.В никакъв случай не искаме.Но ти,митко,не ни оставяш никакъв друг избор.Няма как пролетарските ни задължения ни ПОВЕЛЯВАТ,които в своето чуждопоклонничество са се отклонили от пътя, преначертан от светлите постулати на на ПАРТИЯТА - КЪРМИЛНИЦА наша.да се ЗАЛИЧАТ със всички възможни и даже почти невъзможни начини.Помни,митко,участта на сквернословецът Геш.Намерихме го ДОРИ и в Лондон и си го свитнахме.Мм.Фамозният български чадър вече се вее.
30
отговор на коментар
Какви два три апартамента? Ако имаш един и получиш втори например от наследство те задължаваха да продадеш втория! Колко семейства се разведоха фиктивно за да запазят втория апатрамент за децата си? И цената не беше 2-3 хиляди а 12-13 хиляди. При заплата 120 лева това си беше сериозна сума. А това, че се правеше задължителна вноска и се чакаше с години да ти дойде реда? А лихвоточките? Теглиш един жилищен заем и си роб до гроб. Комунизмът не построи жилище на родителите ми ,а им отчужди построеното от тях за да курдиса в центъра на градчето в което живееха административна сграда на ТПК. Не пишете глупости! Още сме живи и помним!
31
Панелните блокчета са построени за първи път в ГДР, после в другите соц страни! Немските панели са блоковете в жк."Борово"строени са 1966-67,68 год.Просто за информация.
32
Панелните коптори в панелните гета са за селяндурските свине от всички запустяли села в тази кочина, които разпродадоха земите си, защото ги мързи да работят, за да станат "граждани" !!! Първите 5 панелни коптори бяха построени в София, в сегашния Дружба-1, за някакъв комунистически "младежки" фестивал през 1968 по патент на ГДР. Оттогава там живеят мангали. https://www.lifebites.bg/beatles-bulgaria-1968/
33
Да живее Бoко тикватa!
34
отговор на коментар
Какъв роб, бе цървул? Жилищните кредити бяха с 1% лихва и без никакви такси и без ипотеки. Сега само лихвата не можеш да плащаш.
35
До № 3 Г-н. или Г-жа си не знам ,но заблуждаваш със сигурност по- младото поколение. 1. Първите и то 4 етажни и експериментални панелни блокове са построени през 1958 година. 2 Цените на апартаментите никога не са били по 2000- 3000 лв. поне след 1973 г. За твое сведение гарсониерата се продаваше около 5 000 лв. Същата се състоеше от една стая и санитарен възел всичко около 25 кв. м. След това следваха едностайни,двустайни и тристайни апартамента с цени от 7000 до 12-13 хиляди лева. По онова време съгласно закона не можеше да имаш повече от едно жилище и една вила. По 2 -3 жилища имаха само отговорните другари и техните роднини. Според написаното от вас апартаментите са поскъпнали близо 32 пъти . Това не е вярно. Едностайните апартаменти/ панелни/ в Обеля се продават около 38 000 евро и точно 10 пъти по скъпи от колкото са плати за тях при първоначалната им покупка.s
36
А какви лихви ти даваха за твоя влог за жилище минималния бе около 2 хиляди лева и престояваха там повече от 6- 7 освен едни лихво точки?
37
да знаеш че панелните блокове са дело на бившото ГДР/Германска Демократична Република/! В СССР панелите замениха "хрусчовките", а в България с панелките направиха Вас,селяните - граждани! И до сега битува израза"отивам на вилата/тоест на село/-еми стойте си там!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 1956
архив

Вали проливен дъжд... На улицата стои дежурен полицай с чадър, до него притичва едно циганче и се скрива под чадъра.
Полицаят за да го изгони му намекнал:
- Абе може ли на едно място да стоят един орел и едно говно?
Циганчето му отвърнало:
- Добре, аз тогава отлитам...

няма нови новини
Днес: 240
hot
най-четени новини в момента
сега
2785
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: ГЕРБ и Патриотите отрязаха Радев за консултациите за Изборния кодекс (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Тези 3 зодии винаги са оптимисти
x