Вход
София
Времето в София 22 o C

Стоянович е класа над полуграмотния Рашидов

Стоянович е класа над полуграмотния Рашидов

на 13.09.2013
14070
17
Стоянович е класа над полуграмотния Рашидов
13.09.2013
17
14070

Марин Георгиев е писател, поет и преводач. Основател е на първото българско частно издателство "Литературен форум". Той е един от създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 г. Книгата му за Вапцаров "Третият разстрел" предизвика много политически спорове през 1993 г., когато беше публикувана. Днес тя е призната за книга с принос в българската документалистика. 

 

- Скъса ли се връзката с политиците с хората, че започнаха да общуват с народа чрез Фейсбук, господин Георгиев? И Бойко Борисов се поддаде на модата и наскоро си откри профил там. Какво бихте написали на политиците в техните профили?

- Бъдете образовани, професионално и морално! А за Борисов добавям - пишете си сами текстовете! Няма я връзката на политиците с народа. Те нямат интерес да станем нормална държава, та всеки с труда си да се оправя сам, да не чака от този-онзи и държавата.

- Протестите започнаха да намаляват. Можем ли да очакваме пик на народното недоволство наесен, както някои политолози предупреждават?

- Хората вече са толкова изнурени, че са непредвидими. Пък и кой ли им обръща внимание. Особено властващите – все едно какви. Те си приличат в едно: доберат ли се до крана на бюджета и започва шуро-баджанашкото раздаване и плодене на милионери.

- Платени ли са протестите според вас?

- Не съм следовател, не разполагам с достатъчно факти, информацията у нас винаги е непълна и поради това имам подозрение, че част от тях са.

- Трябва ли да има оставка на правителството?

- Отдавна е време хората да се обединяват около изпитаните във времето ценности за личностен и общодържавен просперитет. Нима не е очевидно, че ерудираният и възпитан Стоянович е по-подходящ за министър на културата от полуграмотния "творец" Рашидов, който освен дебелашки изказвания и постъпваше дебелашки: всяко официално гостуване – негово в чужбина или на негов колега от чужбина у нас - използваше, за да му набутва като подарък своя скулптура, предвидливо откупена преди това от държавата/за счупения нос на полицая Първанов го награди със "Стара планина", а Бойко – с министерски пост?!/. Или пък Цветлин Йовчев – пред иже нарицаемия от Бойко - Цецо, третиран от първия като слуга. Не виждам смисъл в избори, които да върнат на власт Всеможещият Неможещ, само за това че се самоопределя като антикомунист, а да се иска оставка на правителството на БСП само за това, че е наследница на комунисти. За мен отдавна комунизмът е манталитет – готованство, използвачество на държавния ресурс, а не съзидание на блага. В това отношение всички властвали досега партии си приличат. Само табелите са различни.

- Май и вие сте на мнение, като мнозина интелектуалци, че има дефицит на български политици?

- Между детронирания и некоронования спасител. Трябва да се даде път на младите, неопетнените. Още колко десетилетия политическият хамелеон Телериг/Кардам/Тервел, ще е цар на Нацоналния исторически музей (б.р. Божидар Димитров), а млади и по-способни от него историци ще работят в анонимност?! Ако България стане привлекателна за работа и живот страна, така наречените македонци сами ще я предпочитат и няма нужда от пропаганда по терка на ДС. Самите й кадри вече са вампири и вместо да използват властта си за лично обогатяване и издаване само на своите трудове, да вопият, че са ни откраднали историята, по-добре да бяха се зестъпили пред спонсорите си за издаване и на ръкописите на превъзхождащия ги Симеон Радев.

Например пред Столичния общински съвет да се кръсти улица на негово име, да му се направят музей, паметник. Чували ли сте по-голям елементаризъм от този на председателя на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева, която казва "Чистота е равно на комунизъм!". Когато станало дума за чистотата на столицата. Ами тогава аз съм за комунизма. Противопоставянето комунизъм-антикомунизъм вече не е продуктивно.

- Какъв е езикът на политиците? Как го определяте като издател и творец?

- Според културата им и ролята, която им е отредена или си самоналагат - истеричният лъжепатриот Сидеров, арогантният, недообразован, улично възпитан, баламосващ баламите Борисов, самоопределил се като див петел, незнаещият значението на думите, но неотменно лъжлив Цветанов, фелдфебелският тон и език на рабфаковската провинциална юристка Цецка Цачева, ако не дирижира и не пее "Цъфнал ГЕРБ". Сламено-безвкусният демагог Първанов, кроткият, по лалугерски ловък Станишев, вечно изплъзващият се нищонеказващ цар, афористичният и ерудиран аналитик Костов, ама той е нарочен за демон, така че отпада.

 - Вие сте сред най-охулваните автори в България заради книгата ви за Вапцаров. И чели, и нечели се включиха в критиките срещу текста. Откъде е тая злоба у българина? Превъзмогнахте ли тази кампания?

 - Аз няма какво да превъзмогвам. Агентът Димитър например трябва да превъзмогне злостта си към всички, които не са се минали като него да станат сътдрудници на ДС, за да се изявят професионално. Или агентът Огнян, който още изпълнява политически поръчки. Или председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев, който по стар адет заявил на всеослушание преди години в Пазарджик, че правя филм за Вапцаров със скопската телевизия – все активни мероприятия, за отклоняване на вниманието от фактите, които дори самите наследници на Вапцаров бяха принудени да издадат факсимилно /същото съм направил и аз в книгата си/.

Разбира се, два от тях са „пропуснали“, но аз ги разбирам - те са заинтересована страна. Всичко, излизащо като документация, досега не ме е опровергало, а в Германия писаха, че най-отличителното в моя труд е добросъвестното боравене с фактите. Аз с поезията на Вапцаров не се занимавам, колкото и зложелателите ми да твърдят, че я отричам. Всеки, помогнал на истината да види бял свят, поне у нас, е онеправдан.

Но ако не бях го направил дали нямаше да бъде скрито-покрито това следствено дело?!

 

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 17272
архив

Интервю за работа. Задават въпрос на блоднинката-кандидат:
– Ниво на английски?
– Отлично.
– Знаете ли какво означава „allow“?
– Да.
– Използвайте го в изречение!
– Allow, кой е на телефона?
– Аха, благодаря. Ще се свържем с вас…

няма нови новини
Днес: 294
hot
най-четени новини в момента
сега
3079
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
НЕЖЕЛАН: Освиркаха Радев в Свищов! Разединителят на нацията посрещнат с викове и плакати "Оставка!" и "Вън!" (ВИДЕО)
x
НАМЕРИХА МУ ЦАКАТА: Ето как да си върнете стария дизайн на Фейсбук
x