Вход
София
Времето в София 16 o C

Стоянович е класа над полуграмотния Рашидов

Стоянович е класа над полуграмотния Рашидов

на 13.09.2013
2940
17
Стоянович е класа над полуграмотния Рашидов
13.09.2013
17
2940

Марин Георгиев е писател, поет и преводач. Основател е на първото българско частно издателство "Литературен форум". Той е един от създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 г. Книгата му за Вапцаров "Третият разстрел" предизвика много политически спорове през 1993 г., когато беше публикувана. Днес тя е призната за книга с принос в българската документалистика. 

 

- Скъса ли се връзката с политиците с хората, че започнаха да общуват с народа чрез Фейсбук, господин Георгиев? И Бойко Борисов се поддаде на модата и наскоро си откри профил там. Какво бихте написали на политиците в техните профили?

- Бъдете образовани, професионално и морално! А за Борисов добавям - пишете си сами текстовете! Няма я връзката на политиците с народа. Те нямат интерес да станем нормална държава, та всеки с труда си да се оправя сам, да не чака от този-онзи и държавата.

- Протестите започнаха да намаляват. Можем ли да очакваме пик на народното недоволство наесен, както някои политолози предупреждават?

- Хората вече са толкова изнурени, че са непредвидими. Пък и кой ли им обръща внимание. Особено властващите – все едно какви. Те си приличат в едно: доберат ли се до крана на бюджета и започва шуро-баджанашкото раздаване и плодене на милионери.

- Платени ли са протестите според вас?

- Не съм следовател, не разполагам с достатъчно факти, информацията у нас винаги е непълна и поради това имам подозрение, че част от тях са.

- Трябва ли да има оставка на правителството?

- Отдавна е време хората да се обединяват около изпитаните във времето ценности за личностен и общодържавен просперитет. Нима не е очевидно, че ерудираният и възпитан Стоянович е по-подходящ за министър на културата от полуграмотния "творец" Рашидов, който освен дебелашки изказвания и постъпваше дебелашки: всяко официално гостуване – негово в чужбина или на негов колега от чужбина у нас - използваше, за да му набутва като подарък своя скулптура, предвидливо откупена преди това от държавата/за счупения нос на полицая Първанов го награди със "Стара планина", а Бойко – с министерски пост?!/. Или пък Цветлин Йовчев – пред иже нарицаемия от Бойко - Цецо, третиран от първия като слуга. Не виждам смисъл в избори, които да върнат на власт Всеможещият Неможещ, само за това че се самоопределя като антикомунист, а да се иска оставка на правителството на БСП само за това, че е наследница на комунисти. За мен отдавна комунизмът е манталитет – готованство, използвачество на държавния ресурс, а не съзидание на блага. В това отношение всички властвали досега партии си приличат. Само табелите са различни.

- Май и вие сте на мнение, като мнозина интелектуалци, че има дефицит на български политици?

- Между детронирания и некоронования спасител. Трябва да се даде път на младите, неопетнените. Още колко десетилетия политическият хамелеон Телериг/Кардам/Тервел, ще е цар на Нацоналния исторически музей (б.р. Божидар Димитров), а млади и по-способни от него историци ще работят в анонимност?! Ако България стане привлекателна за работа и живот страна, така наречените македонци сами ще я предпочитат и няма нужда от пропаганда по терка на ДС. Самите й кадри вече са вампири и вместо да използват властта си за лично обогатяване и издаване само на своите трудове, да вопият, че са ни откраднали историята, по-добре да бяха се зестъпили пред спонсорите си за издаване и на ръкописите на превъзхождащия ги Симеон Радев.

Например пред Столичния общински съвет да се кръсти улица на негово име, да му се направят музей, паметник. Чували ли сте по-голям елементаризъм от този на председателя на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева, която казва "Чистота е равно на комунизъм!". Когато станало дума за чистотата на столицата. Ами тогава аз съм за комунизма. Противопоставянето комунизъм-антикомунизъм вече не е продуктивно.

- Какъв е езикът на политиците? Как го определяте като издател и творец?

- Според културата им и ролята, която им е отредена или си самоналагат - истеричният лъжепатриот Сидеров, арогантният, недообразован, улично възпитан, баламосващ баламите Борисов, самоопределил се като див петел, незнаещият значението на думите, но неотменно лъжлив Цветанов, фелдфебелският тон и език на рабфаковската провинциална юристка Цецка Цачева, ако не дирижира и не пее "Цъфнал ГЕРБ". Сламено-безвкусният демагог Първанов, кроткият, по лалугерски ловък Станишев, вечно изплъзващият се нищонеказващ цар, афористичният и ерудиран аналитик Костов, ама той е нарочен за демон, така че отпада.

 - Вие сте сред най-охулваните автори в България заради книгата ви за Вапцаров. И чели, и нечели се включиха в критиките срещу текста. Откъде е тая злоба у българина? Превъзмогнахте ли тази кампания?

 - Аз няма какво да превъзмогвам. Агентът Димитър например трябва да превъзмогне злостта си към всички, които не са се минали като него да станат сътдрудници на ДС, за да се изявят професионално. Или агентът Огнян, който още изпълнява политически поръчки. Или председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев, който по стар адет заявил на всеослушание преди години в Пазарджик, че правя филм за Вапцаров със скопската телевизия – все активни мероприятия, за отклоняване на вниманието от фактите, които дори самите наследници на Вапцаров бяха принудени да издадат факсимилно /същото съм направил и аз в книгата си/.

Разбира се, два от тях са „пропуснали“, но аз ги разбирам - те са заинтересована страна. Всичко, излизащо като документация, досега не ме е опровергало, а в Германия писаха, че най-отличителното в моя труд е добросъвестното боравене с фактите. Аз с поезията на Вапцаров не се занимавам, колкото и зложелателите ми да твърдят, че я отричам. Всеки, помогнал на истината да види бял свят, поне у нас, е онеправдан.

Но ако не бях го направил дали нямаше да бъде скрито-покрито това следствено дело?!

 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(17)
1
БЯГАЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ БЕЛЯЗАНИ ПО ЛИЦЕТО. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ Е ПО РОЖДЕНИЕ, ИЛИ ПОСЛЕ. ВЪНШНИЯТ ВИД НА ТОЗИ НИКОМУ НЕИЗВЕСТЕН "ПИСАТЕЛ" Е ПО-МАЛКО СТРЯСКАЩ ОТ ЗЛОБАТА И МИСЛИТЕ МУ!
2
Този зъл и култунно прост човек опитал се да осверни паметта и делота на межудародно признатия български поет Н.Вапцаров,не трябва да се поява в публичното пространство.Физически грозното му лице е отражение на духовната му същност.а поезията на Вапцаров е снепрехдна стойност,а в днешно време е повече от актуална.Вапцаров е литературна икона,М.Георгиев културна и човешка отрепка...
3
Всички в експертното правителство на Орешарски са с класи над предишните. Веждито само може да диша праха на наемника на Станишев. В нега генетично е заложено да служи на силните на деня назависимо кои са те. Дядо му д-р Петър Стоянович, активно сътрудничи на хитлеристка Германия и генерален директор на концерна "Реемсма"-Хамбург за Югоизточна Европа спомага за източването на българската икономика. Съден от Народния съд. Баща му Иван Стоянович (1930-1999) е кинокритик, журналист и писател. Как е станал такъв след като баща му е бил народен враг може да се досещате-сътрудник на ДС. Самият Петър Стоянович е активен седесар докато има келепир. Парламентарен секретар на Министерството на външните работи (февруари 1998 - март 2000). Ръководи бюрото на Надежда Михайлова като заместник-председател на Европейската народна партия (1999 - 2003). Началник на Кабинета на министъра на външните работи Надежда Михайлова (март 2000 - юли 2001). Напуска МВнР с ранг "пълномощен министър". Международен секретар и член на Националния съветна СДС (2001-2003), секретар на НИС на СДС (2002 - 2003). Заместник-председател на СДС-София (2002-2003). Като ръководител на предизборния щаб на кандидата за кмет на София напуска СДС и всички заемани от него длъжности в партията в знак на протест срещу отношението на партийното ръководство към кандидата Пламен Орешарски и провала на кампанията. Политически (2003 - 2007) и международен секретар (2005 - 2007) на ПП "Движение Гергьовден". Председател на ПП "Движение Гергьовден" (април 2007 - септември 2010 г.) Напуска ПП "Движение Гергьовден" през април 2011 г. Член на редакционния екип на списание „Разум“. След септември 2010 г. е на свободна практика. Министър на културата от 29 май 2013.
4
отговор на коментар
МИГ, ако си чел книгата "Третият разстрел", ше видиш, че там никой не отрича Н.Й. Вапцаров като голям български поет и изключително нравстввн и чист човек. Това, че е повярвал и се е поставил в служба на идеи, които отрича историята,в случая няма значение. Всеки има убеждения, а когато е поет с таланта на Вапцаров, те въздействат и като изкуство върху хора, които иначе не ги приемат. В книгата става дума за друго и то е документирано-че комунягите (Т.Павлов), след като изобщо не обръщат внимание на Вапцаров като поет, доста оправно и лакомо са се възползували 1.) от наивността на Вапцаров и несръчността му като конспиратор 2.) от гибелта му.
5
До син пън и МИ Преди да пишете, направете си труда да прочетете поне нещичко от този автор. Има прекрасни стихове, а книгата му "Записки на слугата" е в състояние малко да ви отвори очите за някои неща, където вие очевидно сте съвсем неосведомени. А книгата му "Третият разстрел" е документална и няма никакъв коментар за поезията на Вапцаров. това са документи, подписани от самия поет.
6
"Книгата му за Вапцаров "Третият разстрел" предизвика много политически спорове през 1993 г., когато беше публикувана. Днес тя е призната за книга с принос в българската документалистика." От кого е призната?
7
Книгата е призната първо от тези, които са я чели и после - от Държавния архив
8
Стоянович бил класи "над" Рашидов, но затова пък е класи ПОД семейството си и въпреки, че е пребродил доста партии и партийни службички, едва ли някой ще помни името му след примерно 5 - 10 години - за разлика от това на СКУЛПТОРА Вежди Рашидов.
9
Рони,идеални хора няма.Изтъкването на периферни факти от живота на един велик българин е самоцел.Кого обслужва това.С какво трябва да остане Вапцаров в нашата история?Един от малкото свестни известни българи и ние гледаме да да са отъркаме у него белким ние станем прочути като него... без значение как.Постави се на неговото място без да си написал "Моторни песни'' и си помисли как би постъпил?Въпреки всичко трябва да пазим паметта и достойството на утвърдените и доказани бълг.поети.Те го заслужават..
10
........................ 123.........................Всички в експертното правителство на Орешарски са с класи над предишните....................НЕ СТАВАЙ СМЕШЕН. МОЖЕ ДА НЕ ЗНАЕМ КОЙ СИ, НО ПАК СЕ ИЗЛАГАШ КАТО КИФЛАДЖИЯ. ДУМИ КАТО ЕКСПЕРТНО, ПРАВИТЕЛСТВО И ОРЕШАРСКИ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ СЪБРАНИ В ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ. ЕДНА ОТ ТРИТЕ ДУМИ Е ИЗЛИШНА! КОГАТО ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ М.ГЕОРГИЕВ ПРОДАДЕ ТОЛКОВА СВОИ "РАБОТИ", КОЛКОТО ЕДИН ВЕЖДИ, НЯМА ДА СЕ ЧУДИМ КОЙ Е. НЕКАДЪРНИЦИТЕ ПЛЮЯТ ВСИЧКИ И ОБИКНОВЕНО СА ЧЕРВЕНИ КРАТУНИ, ОБАЧЕ НАПОСЛЕДЪК КЪМ ТИНЯТА ЗДРАВО НАПИРАТ И СИНИ КРАТУНКОВЦИ. НИЩО, ВАЖНОТО Е, ЧЕ ПРЕЖИВЯВАМЕ КАТАРЗИС, НАЛИ?
11
този поет ,писател или не знам какво чевидно отдавна не е известен на никого и е забралев от всичики , и с това интервю се прави опит да се изтупа прахта от поредната парцалена кукла или к.........ва от първите години на прехода.добре е,че никой от гилдията не говори за него и ниокй не го кани никъде.аз за пръв път го виждам след издаване на книгата му.А Вапцаров независиво от плювните и опитите върху живота му да се печели иизвестност или нещо друго, си остава голям поет- независимо от евентуалните му исторически заблуди коствали собствения му живот.
12
Видно е, че всички плювачи по Марин Георгиев не са чели нищо от него и най-вече "Третият разстрел". Навремето Георги Свежин имаше една епиграма : "Чете ли романа на Иван? Не, но е слаб роман!" Такива са и критикарите в този форум. На коя страница в документалната книга прочетохте, че Георгиев критикува и отрича поезията на Вапцаров, зомбирани и праволинейни форумски коментатори?. Вземете книгата и четете без предубеждение, тогава ще разберете и смисълът на трите разстрела, и няма да повнаряте като папагали едно и също нещо. Анадънму!
13
Това, че повечето читатели тук не знаят кой е Марин Георгиев, не означава, че е слаб писател. А е и добър поет. Повтарям вече казани до тук неща, но в документалния му роман "Третият разстрел" няма и дума против поета Вапцаров. Обратното - посочва се чия жертва е той. Преди да цъкате минуси, прочетете романа.
14
отговор на коментар
Терезиев,броени часове преди да умре Ваапцаров пише стихове с общочовешко значение,каква сила на духа и волята са нужни за да го стори,а ти ми говориш за пети,шести ит.н. разстрели..Третият разтрел обслужва пазара за жълтини,културният живот няма нужда от такива книги и автори.Сега Вапцаров се изучава повърхностно в училищата и подобни книги целят допълнитенто му обезличаване,към коетосе стреми иновобуржуозната лит.критика.МГеоргиев е от гилдията,защо не на пише кнги в подобен дух за Зареви,ЛевчевиФучеджиеви,Дилови ,които умело калкулираха в своя полза привързаността си към идеи,в които и Вапцаров е вярвал?
15
Надмина го и като ебач. Запознати твърдят, че е наебал целият секретърлък в министерството. Веждичката си падаше по чашката.
16
Кой е този велик писател Мартин? Този е толкова известен ,колкото и стоянович...на махалата!!
17
И стоянович е същият - грамотен безумец
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Малко момченце не иска да спи само. Бащата ляга до него и започва да му разказва приказка. По едно време в стаята става тихо. Майката предпазливо отваря вратата и пита: - Заспа ли? - Да, мамо, заспа! - отвръща шепнешком детето.

 

няма нови новини
Днес: 265
hot
най-четени новини в момента
сега
2494
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Борисов на важна среща за борбата с наркотиците в Ню Йорк! Премиерът стисна здраво десницата на Тръмп (ОБНОВЕНА/ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Голи тела? В никакъв случай! Скандалните снимки и акаунти, които Инстаграм блокира
x