Вход
София
Времето в София 10 o C

СТРАШЕН СКАНДАЛ! Тотална мъгла за втората пенсия! Синдикатите искат всеки сам да реши какво да прави с парите

СТРАШЕН СКАНДАЛ! Тотална мъгла за втората пенсия! Синдикатите искат всеки сам да реши какво да прави с парите

на 12.01.2018
31330
5
СТРАШЕН СКАНДАЛ! Тотална мъгла за втората пенсия! Синдикатите искат всеки сам да реши какво да прави с парите
Автор: ПИК
12.01.2018
5
31330

Ако живееш по-дълго, отколкото има пари в партидата ти за втора пенсия, откъде ще се вземат тия средства, за да ти бъдат платени? Дали втората пенсия ще може да се наследява и как ще могат да се теглят парите коментираха експерти в студиото на Би Ти Ви.

"Ако живееш по-дълго, парите трябва да дойдат от някой, който си е отишъл по-рано. Но позицията на моята организация е, че всеки трябва да може сам да си реши какво да прави с тези пари в партидите от втория стълб", коментира пред Би Ти Ви Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа" по повод дискусията за начините за ползване на втора пенсия.

Някои повдигат въпроса за наследственоста. Има варианти, които ще предложим за унаследяване на парите, коментира Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. 

Избор има, ако добавката ти от втория стълб е между 20 и 50 на сто от минималната пенсия за стаж и възраст. Тогава лицето може да избира дали пенсията му да бъде пожизнена или да е еднократно и разсрочено ползвана и да се наследява. Това е избор, който се прави от лицето и се сключва договор с пенсионното дружество, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. 

Винаги може да има възможност лицето да бъде ощетено и затова то трябва да избере само какво ще прави със средствата си, посочи Димитър Манолов. Единственият критерий за достъп до тези средства трябва да бъде навършването на възраст, смята той. А сега се правят разни препратки и изисквания за осигурителен стаж, казва той. 

Нямаме много време да се бавим с уреждането на тази материя и до 15 януари сме помолени да дадем препоръки и след това да се пишат текстове, каза Велев.

Според лидера на КТ Подкрепа в момента се гледа как да им се вземат, а не как да им се дадат парите на хората. 

На въпрос вярно ли е, че ако взимаме две пенсии, парите ни ще са по-малко, отколкото, ако взимаме само една Манолов отвърна, че това е вярно, най-малкото заради факта, че таксите, които се събират от тези вноски по никакъв начин не могат да се възстановят от доходност. Размерът на таксите е убийствено голям - 10 на сто са отишли във вноски и наваксване на 10% няма, смята Димитър Манолов, който изтъкна, че би следвало всеки да трябва да решава сам за себе си.

Пенсията по първия стълб се намалява заради това, че част от вноската отива във втория и това няма да има наваксване, допълни още синдикалистът. 

Коефициентът на редукция на първата пенсия е несправедливо голям. Беше над 50, сега е над 40% частта, която се допълва от бюджета. И да се редуцира първата пенсия само на база осигуровки е несправедливо, тъй като човек участва и с осигуровки и с данъци. Трябва да се промени тази несправедливост, каза Велев.  

Сподели:
Напиши коментар »
(5)
1
Как не им омръзна да крадат и да не дават парите на хората където са си ги внасяли през цялото време, проклети да са всички.
2
и да измрат от преяждане със суджук
3
Деца, не внасяйте нито стотинка над изчислената сума за максималната пенсия- 910 лв. Правете всичко възможно за да криете доходите си !!!!!! Аз внасях честно и почтено всичко, което трябваше и изчислената ми пенсия е над 1700 лв. ( работех в добра фирма с точен чуждестранен собственик). Сега обаче ми дават само 910 лв.. и се хапя по лактите от яд. Искам си полагаемата си пенсия, за да живея почти нормално , но гражданина Горанов и лицето Борисов ми се надсмиват !!! НЕ ПЛАЩАЙТЕ, НЕ ВНАСЯЙТЕ
4
Как не се уморихте да крадете парите на хората,които цял живот са си ги внасяли,какви са тези частни фондове където ни задължихте да си влагаме парите!Как не ви е срам?
5
Престъплението с втората пенсия е огромно! Тия двамата - милионерите така хитро и мазно лъжат, че направо да им се повярва! Това е другата кражба на века в БГ! Как ще наваксаме удържаните суми от фондовете за стотиците хиляди лв. заплати - виж шефката на "Доверие". Доходността за 20-те години отрицателна - нова загуба и то огромна. Страшно е ще видите 2022 г. за клетниците, които ще се пенсионират тогава..... Незная какво трябва да направи народът за спрат кражбата! Синдикалистът беше в този случай абсолютно прав!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Началник на полицейско управление събира подчинените си и им казва:
- Господа, поради липса на време ще говоря без да мисля!

няма нови новини
Днес: 57
hot
най-четени новини в момента
сега
1799
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Борисов с горещи думи за Орбан: До него сме! (ВИДЕО)
x
Находка! Откриха крепостна стена и кула при разкопките на крепостта „Русокастро“
x