СЪДЕБНА САГА ПРИ ЧЕРВЕНИТЕ: Корнелия Нинова на път да закара БСП на избори в национал-социалистическа коалиция

Политика

СЪДЕБНА САГА ПРИ ЧЕРВЕНИТЕ: Корнелия Нинова на път да закара БСП на избори в национал-социалистическа коалиция

78803
на 24.11.2020
СЪДЕБНА САГА ПРИ ЧЕРВЕНИТЕ: Корнелия Нинова на път да закара БСП на избори в национал-социалистическа коалиция
Автор:   ПИК

След като понесе пряк удар от коронавируса, с който се зарази, лидерката на БСП е на път да понесе и косвен от пандемията заради двата поредни отказа на Софийски градски съд да регистрира новото ръководство на партията, тъй като то е избрано на нелегитимно свикания 50-и конгрес на столетницата.

препоръчано

От вчера вече е ясно, че извънредната епидемична обстановка заради СОVID-19 в страна ще продължи до края на март. Това означава, че и съдебните инстанции могат да затворят врати, макар засега да са обявили, че на първо време това ще е само за 2 седмици. Развоят на пандемията обаче може да стане причина и за по-крути мерки. Което на свой ред означава, че новото ръководство на БСП тъй и може да си остане без регистрация до провеждането на изборите, които трябва да са именно през март.

Такива притеснения споделиха пред ПИК от "Позитано" 20, разгневени от небрежността и юридическата негламотност на хората от екипа на Нинова, допуснали фаловете със свикването на конгреса с нарушения на устава, заради които нито един съд не би подкрепил легитимността на форума.

В такъв случай лидерката на БСП ще трябва да търси други партии, с чиято регистрация да заведе столетницата на парламентарните избори. Заради мощната метла, която тя върти на "Позитано" 20, откакто е поела лидерския пост обаче не й останаха много варианти, тъй като тя прогони и лидерите на няколко коалиционни партньори на столетницата.

Единият е да се примоли на поета-машинист Минчо Минчев, който оглавява предишната политическа сила на експрезидента Георги Първанов - националистичната партия ОКЗНИ. Другият е да върне в коалицията лидерът на Комунистическата партия на България Александър Паунов, който наскоро бе изгонен от депутатските редици на БСП заради нерегламентирани контакти със забегналия хазартен бос с 19 обвинения Васил Божков и ангажирането му с организацията на опитите за метежи и преврат през есенните месеци в София.

Тъй като изключително приближеният на Нинова до този момент Паунов бе отстранен кажи-речи принудително заради общественото мнение, Нинова може да потърси отново услугите му. И така да яхне регистрацията на двете партии, което да заведат БСП на парламентарните избори в национал-социалистическа коалиция.

Такава ситуация има прецедент от 2009 г. Тогава заради мощните раздори в СДС и старият лидер Пламен Юруков и новоизбрания Мартин Димитров регистрирането на последния и новото ръководство на партията бе отказано от Софийски градски съд. А първата демократична организация у нас след 1898 г. се яви на евроизборите с регистрацията на ДСБ под лидерството на Иван Костов в "Синята коалиция", в която двамата с Маритн Димитров бяха съпредседатели, тъй като Димитров не беше утвърден от съда като новоизбран лидер заедно с ръководството на партията.

Ако съдебните инстанции, които в момента решават неотложно само мерките за неотклонение на задържаните и отлагат делата по същество, продължат карантината си, не е изключено Нинова да изпадне в сходна ситуация.

При отказ на ВКС, който е последната инстанция, решаваща дали да регистрира новото ръководство на БСП, включително и утвърдения избор на Корнелия Нинова за лидер, направен на вътрешнопартийните избори на 12 септември 2020 г., ръководството на партията се поема от стария Национален съвет. А с лидерството се занимава посоченият от самата Нинова за неин заместник кмет на Гоце Делчев Владимир Москов. Тогава и листите за предстоящите парламентарни избори ще редят едни от най-върлите врагове на Нинова, каквито са отпадналите от новия състав на Националния съвет Кирил Добрев, Сергей Станишев, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Георги Божинов и редица други видни социалисти.

Казусът става изключително интересен, тъй като нарушенията при свикването на 50-я конгрес на БСП са крещящи и трудно биха се намерили съдии, които да зачеркнат цялата си професионална подготовка и биография, за да си затворят очите за тях. 

Сподели:
Бомба x
Уникалните свойства на меда - ето какви са те Уникалните свойства на меда - ето какви са те
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО)
ново
Днес: 35
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това