Вход
София
Времето в София 5 o C

С две матури в 10. клас ГЕРБ съсипва учениците

С две матури в 10. клас ГЕРБ съсипва учениците

на 17.03.2019
59680
22
С две матури в 10. клас ГЕРБ съсипва учениците
Автор: "Ретро"
17.03.2019
22
59680

Дойде време да се берат плодовете на новия, уж подобрен закон за образованието, приет през 2016 г. от ГЕРБ. Тазгодишните деветокласници догодина завършват 10. клас с две матури по български език и математика – задължителни, и две по желание - по чужд език и информационни технологии. На завършилите успешно ще се издава Удостоверение за завършен първи гимназиален етап.  Ако се явят и на двете матури по желание, ще им се издава Сертификат за дигитални умения и владеене на език, с две думи, всички  да си търсят работа.

Онези, които продължат да учат в 11. и 12. клас, накрая отново ще държат матура по български език и по профилиращ предмет. Очевидна е тенденцията децата да не бъдат привличани, а отблъсквани от училище. В коя образователна система учениците държат два пъти матури в продължение на целия курс на обучение. И ако учениците в областните градове и столицата вероятно ще са амбицирани да се образоват, за да продължат в университетите, то в малките градчета и перифериите на големите градове автоматично ще се превръщат в работна ръка. Полуобразована, без никакви амбиции, но и без никакви умения. Много от тях ще са и без никакви трудови навици, как ли ще запълнят липсващата квалифицирана работна ръка, за която напоследък проплакаха работодателските организации. Но за сметка на това ще са прекрасен материал, който ще оцелява на минимални възнаграждения, което е пък другата мечта на новите икономически чорбаджии. И така към бъдещето, с бодри крачки към задния двор на обединена Европа.

 

Павлина Стоева, Варна

Сподели:
Напиши коментар »
(22)
1
Стига с тоз ГЕРБ бе ! Не разбрахте ли , че те са едни безгрешни полубожества , водени от истински 100 %-ов БОГ ! Нека отбележим също , че на управляващите НЕ СА им нужни млади , умни , будни , грамотни и интелигентни хора. В един момент те ще прогледнат , ще мислят , ще задават въпроси , ще искат адекватни отговори и ще търсят отговорност ! А това е приоритет предимно на образованите и мислещите ! Като гледате кой коли и беси в ГЕРБ , мислите ли , че го искат ???
2
Вярно какъв Герб те гони и теб ,не го разбирам! Който е умен и иска да се образова ,никой не може да го спре ,нито Бойко,нито Корни,нито госпожата написала горния пасквил.Колкото до трудовите умения бих задал въпроса:Къде и кой създава трудовите умения у подрастващото поколение или да ги пращаме на бригади като едно време?
3
Е, не е чак толкова страшно - който е добре подготвен, ще ги издържи. Всъщност, някога имаше изпити в 4-ти и в 7-ми клас, а техникумите държаха матура в 4-ти курс и държавни изпити в 5-ти курс.
4
Миленка Дамянова Жабова,тя е в основата на всичко в образованието... Некадърно... Да и го...
5
отговор на коментар
Алоооо Серишафран ! Къде да ги търся , тези млади пък и умни и така нататък хора ? Ако са в гетото БСП, ще мина да си купя някой друг килограм ! Ти един от тях ли си ? Вземам те за ..........!
6
Какъв е проблемът учениците, които са учили (ако са учили, де) да се явят на изпит? Това краят на света ли е? Един-два-пет изпита, това ще им предлага животът отсега нататък. Кой е казал, че ще е лесно? Да се стягат и да учат. Ако не им се учи, ще работят черна работа. Това е справедливо.
7
Не знам къде ще ги търсиш. То ако има такива , те няма да стоят тук , а ще опитат реализация в чужбина. Едно е сигурно обаче - в ГЕРБ млади , умни и мислещи трудно би намерил. А ако има такива там , много лоша атестация за тях е , че са се оставили да ги ръководат простаци и самовлюбени лицемери. Не коментирам БСП , от тях нищо не зависи и са безгласни. Но щом ти ги намесваш , значи си се БОЙКОВИЗИРАЛ в голяма степен. А това никак , никак , ама никак не говори добре за теб и за умствения ти капацитет. Дано разбереш написаното все пак. Пък.....мисленето не е по желание , а по възможности. Опитай да си го купиш !
8
ПРЕДИ 36 ГОДИНИ ДЪРЖАХА ПО 5 МАТУРИ И НИКОЙ НЕ РОПТАЕШЕ.ПОВЕЧЕТО НАСТОЯЩИ РОДИТЕЛИ СА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СЕНДОВИЯ МОДЕЛ И ЕСПУ, КЪДЕТО ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ ЗАНЕМАРЕНО, ЗАТОВА СА ПРОТИВ МАТУРИТЕ.КАКВО ЛОШО ЗАВЪРШВАТ СТЕПЕН И ДЪРЖАТ МАТУРА.НИЕ ДЕТО СМЕ ДЪРЖАЛИ НЕ СМЕ СЪСИПАНИ.
9
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
10
Имах ужасни нокти, когато си поръчах Micinorm. Вече си мислих как да премахна с лазер увредения слой на нокътя. Добре, че не се стигна до това. След 2 седмици ноктите ми станаха като нови/ А всичко само, защото попаднах на умен лекар, който ме посъветва първоначално да опитам https://bit.ly/2Y86LDe
11
Голямо хленчене за тези матури, което е срамно. Това е възрастта , когато най добре възприемаш и всичко каквото научиш е от полза за живота и въобще. Завършила съм електротехникума Киров-София. 1.Общообразователни предмети учихме до втори курс включително. Оценката ми по физика в дипломата е от втори курс. 2. В четвърти курс имахме матура по български и математика-писмен (задължително) и устен ако си изкарал по- малко от петица на писмения. 3. В пети курс учехме само специални предмети и полагахме ЗАДЪЛЖИТЕЛНА матура по 5 предмета. 4. Получаваш диплома и кандидатстваш естествено в техническите университети. Тогава приемните изпити бяха два -математика и физика. Състезавахме се наравно със завършилите гимназия, които до последно изучаваха физика, математика....като последния срок за тях беше преговорен! Оценките от приемните изпити се умножаваха по 1. Бала беше 48. И НИКОЙ НЕ ПРОТЕСТИРАШЕ!!! Състезавахме се наравно с гимназистите, които до последно са учили математика и физика, а ние физика до втори курс, а математика до 4ти включително. Пети курс само специални предмети. Изобщо не беше справедливо. И ВЪПРЕКИ ТОВА СЕ ПРЕДСТАВЯХМЕ ОТЛИЧНО!!! Няма хленчене.
12
ЦЕЛТА Е ДА ГИ ОТВРАТЯТ ОТ ДЪРЖАВАТА НАВРЕМЕ
13
Да трябва да си изпълняваш задълженията, т.е. да учиш, е начин да те отвратят от държавата ли? Интересно съждение. Науката е слънце, но ние предпочитаме мрака, тогава чалгата звучи по-яко, нали? При такива разсъждения си заслужаваме хала, на който сме.
14
ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА - ЛАКОМА ЧЕРВЕНА ПОТОМСТВЕННА МИСТРИЯ : АЛО БАНКА КА-ТЕ-БЕ ,ПЛАТИХТЕ МИ МНОГО ДОБРЕ ! АЗ ОСТАВКИ НЕ ПОДАВАМ , ИМАМ ИМОТИ ЗА НАД 2 МЛН НО НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА МЕ ПОДХВАНЕ И РАЗСЛЕДВА ЗА ЧЕРВЕНОТО МИ ИМАНЕ 26 Март 2019, 17:13 АЛО БАЛЪЦИ НЕКА МИ Е ЗЛЕ С 25 € МЛН КРЕДИТ ОТ КТБ КОЙТО НИКОГА НЕМА ДА ВЪРНА ,НИЕ КРАДЛИВИТЕ КОМУНЕТА НИКОГА НЕ ПОДАВАМЕ ОСТАВКИ ! АЗ СЪМ ПЪРВАТА ЖУРНАЛИСТКА НА КОЯТО Ѝ КУПУВАТ ЛИЧНА ТЕЛЕВИЗИОННА ТЕХНИКА И СТУДИО ЗА 700 000 ЛЕВА , ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ВСЕКИ ТВ ЖУРНАЛИСТ С ЛИЧНА ТВ ТЕХНИКА И ТВ СТУДИО,ТОВА САМО ОТ МОСКВА МОЖЕ ДА ИЗМИСЛЯТ ЗА ПРИКРИТИЕ ТАКАВА ОФШОРНА ЛЕГЕНДА
15
Писна ми от разбирачи в образованието. Какво иска тази? Дайте да се махнат всички матури.Да няма изпити. Какво друго освен изпита те кара да учиш?Любовта към ученето ли? Нюза, моля не публикувайте такива дивотии.Тази стоева да си пише драсканиците във фейса си.Новия ЗПУО е много добър.
16
Учениците ги съсипва мързелът.Правят всичко друго,но не и да учат.Знанията и уменията на подрастващите е под всякаква критика,пълна неграмотност.Като завършат искат да работят за заплати,които не отговарят на уменията им.Децата трябва да осъзнаят,че ученическите години определят бедещето им.
17
според така описаното тук ще държат изпит по български в 10 клас и после пак в 12 при положение че последните 2 години ще учат основно специални предмети, т.е. най-малко по български ще държат два пъти матура.Аз като започнах средното си образование имаше едни направления в техникумите пту -2 години само за професия без средно образование.Оставаха си с дипломата от осми клас.Това беше 1991 година.Тези които не желаят да учат защо въобще ще ги мъчат, да усвоят една професия и да работят.Останалите защо да държат 2 пъти изпит за едно и също?Хората са равни по рождение и права, но как се развиват си зависи и от тях.
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
отговор на коментар
Tо..пък . в чужбина една реализация8stj,миене на чинии,разнасяне.на.пици
20
Аз като учител,минал през безброй изпити -ще кажа-малко им е 90% пълни неграмотници само смартфони и коли в главите им-чужбина ли-хахахаха-че там за всяко по горно ниво ще ги скъсат от изпити
21
Защо им е образование, като могат да са черноработници в чужбина и да пращат пари на ЕЛЕКТОРАТО от пенсионери, роми, псевдо инвалиди и каквито там са останали. А ако има някой още нормален хубаво е още от най-ранна възраст да откачи, да се обезвери и да е послушна пионка
22
отговор на коментар
Всъщност, все още има изпити в 4-ти и в 7-ми клас, и доколкото знам - не са на изчезване. От деветокласниците, които ще бъдат след това лято 10-ти клас съм, и е изключително несериозно от тяхна страна все още да не е известно какво ще има на изпитите, и дори подробностите да се мислят по време на учебната година (последното е според мои учители). А относно споменатите от Вас изпити в 4-ти и в 7-ми клас - първите не определят нищо, просто са НВО (не Home Box Office, а Национално Външно Оценяване) - нещо като статистика, определяща нивото на учениците след началната степен на основното им образование. Вторите - след 7-ми клас са може би най-важните в училищното образование. В днешни дни това е най-стресовия период на ученици и родители - започват да ходят на частни уроци от лятото преди 7-ми клас, като те продължават по време на учебната година също. Те определят по-голямата част от БАЛ-а, нужен за влизане в желана гимназия. До времето когато излезе следващата статия по темата - сигурно изпитите ще са наближили (макс. 2-3 месеца) :D
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 17358
архив

Само Чък Норис може да си соли и със захар!

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
1553
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Корнелия Нинова проговори след тежкия пленум на БСП - червената лидерка бяга от въпросите на Ива Николова (ОБНОВЕНА)
x
Учени разкриха каква диета защитава от грип
x