ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Предишни проучвания са установили връзка между ежедневната консумация на плодове/зеленчуци и намаления риск от това заболяване. Въпреки това, изследване, проведено в Холандия, за първи път показва връзка с цвета на продукта.
Плодовете и зеленчуците са класифицирани в четири цветови групи:
Зелено - зелнолистни зеленчуци, зеле, маруля, броколи, аспержи, целина;
Оранжево/жълто - тази група включва предимно цитрусови плодове;
Червено/лилаво - домати, патладжани, чушки и др;
Бяло - ябълки, круши, карфиол;
Изследване, проведено в университета Вагенинген в Холандия, включва банани, карфиол, цикория и краставици ( всички те са от бялата група). Единствено картофите не са включени в списъка на учените.
Ябълките и крушите са с високо съдържание на диетични фибри и флавоноид, наречен кверцетин, за който се счита, че играе положителна роля при състояния като артрит, сърдечни проблеми, тревожност, депресия, умора и астма.
Не е открита връзка между инсулта и зелени, оранжеви и червени плодове/зеленчуци. Инсултът обаче е с 52% по-нисък при хора с висок прием на бели плодове и зеленчуци.
Водещият автор на изследването проф. Линда Ауде, постдокторант по човешко хранене, казва: „Докато белите плодове и зеленчуци играят роля в превенцията на инсулт, другите цветови групи предпазват от други хронични заболявания. Обобщавайки резултати от проучването, си заслужава да се отбележи, че е необходимо да включите в диетата си разнообразие от плодове и зеленчуци с различни цветове, но най-вече бели, за да се предпазите от инсулт".