Вход
София
Времето в София 3 o C

Темида погна бивш шеф на ДКЕВР! Ангел Семерджиев спестил 240 бона от заплати, по същото време си купил вила и мезонет на морето

Темида погна бивш шеф на ДКЕВР! Ангел Семерджиев спестил 240 бона от заплати, по същото време си купил вила и мезонет на морето

на 28.09.2020
43789
0
Темида погна бивш шеф на ДКЕВР! Ангел Семерджиев спестил 240 бона от заплати, по същото време си купил вила и мезонет на морето
Автор: ПИК
28.09.2020
0
43789

На специализирания съд е даден бившият шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев! Темида го погва за длъжностно престъпление от 2011 г.

Валери Симеонов: ДКЕВР и КЕВР са правили статистика, а не контрол на ВЕИ-та

Валери Симеонов: ДКЕВР и КЕВР са правили статистика, а не контрол на ВЕИ-та

ДКЕВР и КЕВР са правили статистика на базата на фактури и...

на 16.09.2015

Според обвинението като председател на ДКЕВР Семерджиев не е спазил задълженията си, уредени в закона. Като конкретно нарушение в обвинителния акт е посочено, че Семерджиев не е изпълнил изрядно задълженията си като председател с резолюция да определи внасяне на преписки за разглеждане в комисията. Нередностите са ставали в периода 1 февруари 2011 г. - 2 април 2011 г., разкриват разследващите, пише столичен всекидневник.

Проблемите за ексшефа на ДКЕВР с правосъдието започват в началото на 2013 г. Тогава той е уволнен от премиера Бойко Борисов, като по това време се зараждат протестите срещу високите цени на тока и горивата.

Бойко Борисов обявява, че прокуратурата ще разследва Семерджиев. "От това, което излезе от проверките, и от това, което установихме, неслучайно го отстраних и той ще има среща с прокуратурата, убеден съм, защото много неща ще излязат за този човек. В края на краищата аз съм го назначил, аз съм го уволнил, разбира се. Но това си е моята вина", заявява Борисов.

Обвинението не закъснява. Софийската градска прокуратура съобщава, че е образувала досъдебно производство срещу Ангел Семерджиев, че като длъжностно лице, в периода 2009-2012 г., е използвал служебното си положение, за да набави противозаконна облага за "Проенерджи трейд" ООД - да получи лиценз за търговия с енергия за срок от 10 г. Твърди се, че шефът на ДКЕВР е въртял имотни сделки с кръстницата на детето си и е бил заинтересован да й осигури противозаконна облага.

Срещу Семерджиев се задейства и Националната агенция за приходите (НАП), която съобщава, че започва проверка на имущественото му състояние. Телевизионно разследване показва, че той е един от най-богатите чиновници. Успява да спести 240 бона от заплати. В същото време се сдобива с вила и мезонет на морския бряг и с луксозен "Лексус".

По същото време Семерджиев е подпукан и от Комисията за конфликт на интереси. Защитата му оспорва, че решението за издаване на лиценза е колективно решение на ДКЕВР, а не негов личен акт. С този мотив съдът окончателно отхвърля решението за наличие на конфликт на интереси.

През 2017 г. става ясно, че шефът на енергийния регулатор е погнат за непроизнасяне на комисията по жалба на "Овергаз Инк" срещу "Булгартрансгаз" за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до хранилището "Чирен", което е станало причина ЕК да образува дело за злоупотреба с господстващо положение срещу Българския енергиен холдинг, а това е застрашило финансово-икономическата сигурност на енергийната система на страната.

След неуспешните опити през годините наскоро Софийската градска прокуратура внася делото срещу ексшефа на ДКЕВР в спецсъда. Разпоредителното заседание по процеса е насрочено за утре. Сред свидетелите, посочени в обвинителния акт, са настоящият министър на енергетиката Теменужка Петкова и Еленко Божков, който е член на Стратегическия съвет при президента Румен Радев. Петкова вече има опит в даването на показания предвид участието й в делата срещу Румен Овчаров и Петър Москов. Божков наскоро беше задържан, че като на протест е участвал в акция за спиране на метрото.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 32368
архив

- Как се нарича блондинка в университет?
- Посетител.

няма нови новини
Днес: 28
hot
най-четени новини в момента
сега
2049
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Борисов проговори за скандала с Радев в Естония: Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези „доброжелатели“. Ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем (ВИДЕО)
x
Най-лошите неща, които не бива да казвате в леглото
x