Тома Биков: Борисов е една от фигурите в българската политика, която е достатъчно устойчива и подкрепяна. Той може да е министър-председател в кризисна ситуация, а такава предстои

Час Пик ГЛАВНА

Тома Биков: Борисов е една от фигурите в българската политика, която е достатъчно устойчива и подкрепяна. Той може да е министър-председател в кризисна ситуация, а такава предстои

34871
на 13.10.2021
Тома Биков: Борисов е една от фигурите в българската политика, която е достатъчно устойчива и подкрепяна. Той може да е министър-председател в кризисна ситуация, а такава предстои
Автор:   ПИК

Ние сме в толкова сложна ситуация в момента - политическа и задълбочаваща се икономическа криза, социално напрежение, предстои ни една много тежка зима. И в този момент да поставяме червени линии спрямо когото и да било, е грешка. Това не означава, че ще влезе в  коалиция с ДПС, а че сме готови на разговор с всички политически сили, които имат съответната политическа отговорност. Това заяви пред Нова телевизия Тома Биков от ГЕРБ.

препоръчано

"Това "пакетиране" на ДПС с ГЕРБ го отдавам на пропаганди тези на наши опоненти. Свързвам го и с определена токсичност, тъй като ние имаме доста забележки към т.нар. партии на протеста. Колкото до ДПС - ние управлявахме 4 години с Обединените патриоти с ясно парламентарно мнозинство. Ние можем да предложим антикризисна програма в следващия парламент", заяви още Биков. 

Той заяви, че партийният лидер на ГЕРБ се избира с мнозинство и въпросът за лидерството не стои на дневен ред.

Биков опита да изясни ситуацията с Радомир Чолаков и обясни: "Думите му са били изведени от контекста. ГЕРБ е много повече от партия на Борисов - тя е на на нейните членове, симпатизанти. Това искаше да каже, не че Борисов едва ли не ще се оттегли. Защото Борисов е една от фигурите в българската политика, която е достатъчно устойчива и подкрепяна. Представям си го като министър-председател в определена ситуация. Кризисна ситуация. А такава предстои. Всичко това е продиктувано от отговорността, която сме готови да носим, не от нашата жажда за власт. Имаме огромен проблем - политическа, икономическа, енергийна криза и този проблем трябва да бъде решен с цената на щети, които ще понесат онези, заели са да го решават".

Той коментира и бюджетната криза и заяви: "Не беше нужно изчегъртването, това засили проблема. Те си повярваха".

"Не мога да им разбера проблема - Стефан Янев веднага след актуализацията на бюджета, предложена от Асен Василев, заяви, че са готови с нова актуализация. С тези свои думи Стефан Янев каза пред всички, че неговият финансов министър не може да прогнозира повече от две седмици", заяви Биков.

Коментирайки протестите срещу действията на втория служебен кабинет на Радев, той заяви: "Протестът вече лошо ли е? Нали цяла година обяснявахме какво е гражданско общество. Ние нямаме нито един наш човек на протестите. Пътното строителство всяка година се развива по един и същи начин. Как така не се случи при нас да спрат парите, а защо се случи при тях? Защото те ги спряха. Спряха парите на "Хемус" и казаха - те не им трябват". 

"Мерките на нашето правителство бяха провалени от сегашното. Никой не взима в момента 60/40. Забавиха Плана за възстановяване. Ние бяхме готови с него. Ако те го бяха внесли веднага, щеше да мине и да имаме пари от там. В момента Планът е 85% подготвен от нас и 15% - да сложим енергоспестяващи лампи по общините. Финансово-икономическият екип на служебното правителство е в основата на провала на Плана за възстановяване. Защото времето струва пари", отбеляза Биков. 

Той коментира и списъка "Магнитски": "Нищо не знам по списъка "Магнитски". Нямам идея дали ще се разширява. Друг е въпросът какво ще се прави с този списък "Магнитски". И как ще се оформя законодателно в България. Иначе нямам никаква информация за хора, свързани с ГЕРБ, да попадат в този списък".

Според Тома Биков спадът на процентите за ГЕРБ е резултат от изключително тежката атака срещу партията през последната година. 

Сподели:
Бомба x
Причини да се чувствате като в капан във връзката си Причини да се чувствате като в капан във връзката си
ПИК TV x
Проф. Герджиков за провала на Радев и хората му: Действията на правителството са плод на паника, страх и некомпетентност (ВИДЕО) Проф. Герджиков за провала на Радев и хората му: Действията на правителството са плод на паника, страх и некомпетентност (ВИДЕО)
ново
Днес: 88
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това