Вход
София
Времето в София 0 o C

Тома Биков пред ПИК за социологическите проучвания: Служебно правителство на Румен Радев няма да има! Рухна лъжата, че ГЕРБ ще губи подкрепа до изборите

Тома Биков пред ПИК за социологическите проучвания: Служебно правителство на Румен Радев няма да има! Рухна лъжата, че ГЕРБ ще губи подкрепа до изборите

на 19.10.2020
94162
0
Тома Биков пред ПИК за социологическите проучвания: Служебно правителство на Румен Радев няма да има! Рухна лъжата, че ГЕРБ ще губи подкрепа до изборите
Автор: Симо Русев
19.10.2020
0
94162

Острието на ГЕРБ Тома Биков коментира пред ПИК последните социологически данни, според които в евентуална надпревара за президенткия пост Бойко Борисов би имал значителна преднина пред настоящия държавен глава Румен Радев, а ГЕРБ за пореден път отвява червените. Биков анализира още избърза ли Нинова със старта на предизборната кампания в БСП и отплата за лоялност към хранените и хора ли е реденето на кабинет в в сянка в края на редовния политически мандат на фона на силно ерозионни процеси в структурите, подчинени на "Позитано" 20.

- Г-н Биков, последни социологически данни сочат, че в евентуална надпревара за президенткия пост Бойко Борисов би имал значителна преднина пред настоящия държавен глава Румен Радев, а ГЕРБ за пореден път отвява червените. На какво се дължи това въпреки налаганите месеци наред тези колко слабо и неефиктивно е правителството?

- Не бих коментирал конкретно социологическо проучване. Това, което виждам от всички социологически проучвания, е, че има стабилизация на ГЕРБ, което не съвпада с внушението, породено от желанието на определени коментатори, че ГЕРБ с всеки ден в управлението ще губи подкрепа. Това се опровергава от абсолютно всички агенции. Смятам, че до изборите и към деня на изборите картината ще бъде много по-различна, отколкото картината през юли и август, когато имаше сериозна атака към ГЕРБ.

- Означава ли това, че опозицията, БСП на Нинова, започна преждевременна кампания с надеждата за реални предсрочни избори?

- Мисля, че опозицията започна прекалено рано предизборната си кампания, още през лятото, което е риск за нея, защото до изборите може да се окаже, че няма какво повече да кажат опозиционните лидери. Какво ще решат българите, и тук не става дума за социология, а за политически факти, ще видим в края на март или когато са редовните парламентарни избори.

- Презумпцията за предсрочни избори я изключвате очевидно, защото няма и такова технологично време, но от казаното от вас да разбираме ли, че има втвърдяване ядрото на ГЕРБ?

- Това със сигурност го има още от летните месеци. През лятото всички социологическит агенции практически измериха критичната точка на ГЕРБ. Докъде биха могли да паднат ГЕРБ, ако са подложени на тежък медиен, политически, финансов и всякакъв вид натиск. Това ядро се видя. То е твърдо. Оттук нататък предизвикателството за ГЕРБ по-скоро ще бъде да си върне периферията, която, разбира се, също е съществена. Но по принцип перифериите на всички партии спадат, когато има изострена ситуация. По принцип периферните избиратели са хора, които не обичат тежката конфронтация. И за мен, лично, беше логично през лятото тази периферия да се отдръпне. Разбира се, в никакъв случай не ни очакват някакви спокойни месеци. Но със сигурност с наближаването на изборите вече много по-реално и хората ще започнат да решават за кого да гласуват. Това е също нормален процес. Общо има нормализация на средата и от това ще загубят тези, които разчитаха на това да се хранят електорално с революционни послания и революционно поведение.

- Означава ли това спихване и затихване до пълна агония на уличните прояви?

- Протестът чисто политически имаше три цели. Първата беше оставката на правителството, втората - служебно правителство на г-н Радев и третата Велико народно събрание. Първите две цели очевидно са неуспешни. При третата има опит на ГЕРБ да реализира тази цел, но самите протестиращи се обявиха против. Така практически, дори да бъде постигната тази цел, тя няма да бъде позитив за протеста, а по-скоро трета негова загуба. Винаги в политиката, когато има загуба или непостигане на някаква цел, се консумира и негатив. Затова казвам, че през следващите 3, 4 месеца, 5 предстои да се консумире е негатив от тези, които не са постигнали целите си, и позитив за тези, които пък са постигнали своите цели по един или друг начин. Това не означава, че ще има някакви драматични сривове или драматични покачвания на проценти, но със сигурност това развитие на ситуацията ще бъде отчетено от различни групи хора.

- Не е ли абсурдно при тази ситуация, при тези данни, които мерят социолозите, Нинова да реди някакъв кабинет в сянка, още повече че патологията в собствената и партия доведе до излизане на десетки социалисти от знакови организации като тази на Румен Овчаров?

- БСП премина през доста драматична ситуация - и с вътрешния избор, предшестван от вътрешна конфронтация. Всяка партия сама трябва да решава как да подрежда вътрешните си механизми, но е странно да се прави кабинет в сянка 5 месеца преди изорите. Обикновено такъв съвет се прави в началото на мандата. По принцип тези съвети следят как се развина политиката на правителството. Настоящото правителство е в своята заключителна фаза и вероятно БСП ще имат наблюдение върху заключителната фаза на кабинета, а не на цялостната му работа. Но аз, лично, винаги съм скептичен, когато започне да се говори за бъдещи министри, преди да са минали изборите. Спомням си, че през 2017 година отново имаше подобни опити. Тогава нямаше съвети, но имаше слухове кой ще бъде евентуалният министър от БСП. След това се оказа, че това не се е случило. Според мен това е тактически ход на Нинова, за да раздаде симворични пагони на хора, които по една или друга причина не са попаднали в Изпълнителното бюро, не са в завидна политическа позиция. Прави го по-скоро, за да изпълни някакъв ангажимент към тях. Това според мен няма голямо заначение, но може би във вътрешно-партиен план е някакъв опит да се демонстрира, че се раздват някакви позиции. Това са фиктивни позиции и реално нямат никакво отношение и към реалната политика.

- Ако това е част от силно подранилата кампания на Нинова, кога да очакваме старта на ГЕРБ?

- ГЕРБ е въвлечен в предизборната кампания от няколко месеца. Когато тя започне, няма как първата политическа и управляваща сила да не участва по един или друг начин в нея. ГЕРБ през последните няколко месеца участваше в тази кампания в една отбранителна позиция. Това, разбира се, зависеше от обстоятелствата, пред които бяхме поставени. Но според мен в следващите месеци ще можем да разгърнем и една по-офанзивна кампания, за да отчетем най-малкото последните четири години. Към това, разбира се, ще трябва да прибавим и различните кризи, които се развиват в обществото. Вече може да се каже, че имаме здравна криза. Икономическата предстои. Така че всичко това ще влезе в кампанията - искаме или не искаме. И то ще влезе в кампанията на всички политически сили. Смятам, че ние имаме най-голям потенциал да осъществяваме реални действия. Най-малкото защото сме в управлението и имаме всички механизми да решаваме определени задачи. От това именно ще зависи и нашият изборен резултат. Ако ГЕРБ успее да омекоти ударите на здравната и на икономическата криза, смятам, че ще имаме по-добър изборен резултат, най-малкото защото нашата удобна среда е спокойната среда. Ако успеем да преодолеем тези кризи, мисля, че към момента на изборите ще има по-спокойна среда. И тогава ще получим по-висок резултат. Ако кризите се изострят и от тях произлезе конфронтация, защото през лятото нямаше условия за подобно конфронтационно поведение, по-скоро тези, които казват, че има политическа криза, те се опитаха да предизвикат политическа криза, а не политическата криза изведе хората на площада. Затова смятам, че към момента няма политическа криза. И през лятото нямаше, защото политическата криза има много ясни параметри. Това означава институциите да не са в състояние да работят, Народното събрание да не е в състояние да функционира, да не може да приема закони, правителството да не се ползва с мнозинство в парламента. Това е политическа криза. Нито един от тези фактори не съществуваше нито през лятото, нито в момента. А дали ще има политическа криза сред изборите е съвсем друг въпрос.

- Наблюдават ли се в ГЕРБ такива деструктивни процеси като в БСП с учредяването партията на Цветан Цветанов?

- Според мен проблемът в ГЕРБ е далеч по-малък. Аз, честно казано, бях учуден, когато БСП започнаха да злорадстват, че 40 души във Видин били напуснали, както и двама-трима неизбрани кметове напуснали ГЕРБ и едва ли не заговориха за разпад на ГЕРБ. В БСП, за разлика от ГЕРБ, има структурен проблем. И той се състои в това, че БСП по природа е партия, която на практика представлява коалиция между различни идеологически течения, различни икономически интереси и различни политически лобита. В момента Нинова трансформира БСП от такава коалиция в едино политическо тяло. А това води до разгонване.

- Не е ли тоталитарен подходът, колкото и да е голяма мимикрията за демокрация?    

- Да кажем, че Нинова прави монолитна структура. Цената за постигането на тази монолитна структура е да бъдат отстранени всички или поне по-голяма част от идеологическите течения, политическите и икономическите лобита, които не са в обхвата на председателя. Такъв процес в средата на 90-те години се случи в СДС, когато съюзът стана партия. Тактически това може и да успее, но остава въпросът дали БСП ще успее да остане голяма партия.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 20242
архив

Вечерна проверка. Старшината пита:

- Попов?

- Тук!

- Петров?

- Тук.

- Стоянов… абе кво ли ви проверявам, къде ще ходите… На подводница сме.

x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов: Не искам да чувам за проблеми със заплащането на медиците от първа линия (ВИДЕО)
x
Проучване установи - колко време е нужно, за да се влюбите
x