Топ експерт със своя версия за проблемите с "АстраЗенека"

Епицентър

Топ експерт със своя версия за проблемите с "АстраЗенека"

22899
на 11.04.2021
Топ експерт със своя версия за проблемите с АстраЗенека
Автор:   ПИК

Абсолютно вярвам в препарата на „АстраЗенека”срещу корлонавирус. Убеден съм, че там се намесиха много немедицински фактори, заради които се получи това недоверие. Това коментира пред БТВ доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз.

препоръчано

Важно е да се знае, че ваксинираните трябва да продължат да спазват мерките, защото те може да не са болни, но да са преносители – коментира доктор Брънзалов. - Нужно е да има контрол.Ваксината пази индивида, на който е поставена. Но той диша въздух, среща се с други хора и има известна вероятност без да го разболее, вирусът да е в дихателните му пътища и човекът да го пренася. Хората, които са ваксинирани или са преболедували във всички случаи трябва да имат наистина по-облекчен режим, но това ще го покаже бъдещето. Заради това и искаме международен сертификат за такива хора, който да показва, че човекът не е болен”.

Доктор Николай Брънзалов коментира и ситуацията с доверието около ваксините срещу коронавируса.

„Пациенти, нежелаещи да си поставят втора доза не са ми звъняли – призна доктор Брънзалов. – Пациентите, които са в листите, записани определено държат на РНК ваксините. За радост досктавките отя тях се увеличават и ще получим допълнителни, освен заявените вече 1,2 млн. дози. Постепенно България на квотен принцип ще получи, но само от тях около 600 000 граждани ще бъдат ваксинирани и то в кратък срок.

Лично аз абсолютно вярвам във ваксината на „АстраЗенека” и съм убеден, че се намесиха много немедицински фактори около тази ваксина. Изнесените данни са на базата на 25 млн. пациенти, които са получили ваксината на „АстраЗенека”.  От тях само 62 случая са получили тромбоза - мозъчно-венозна, и 25 случая на тромбоза на други съдове. В България, до момента, са ваксинирани около 250 000 пациенти, което е със 100 пъти по-малко. Ако следваме цифрите, трябва да разделим статистическите данни. Излиза, че с 250 000 ваксинирани вероятността е един-единствен пациент да получи тази тромбоза.

При пациентите с коронавируса тежките случаи, опасността от тромбози се вдига хилядократно. След като тези пациенти заболеят, вероятността да развият тромбоза, инсулти, инфаркти е хилядократно по-голяма. Смисълът на ваксината е да предотвратим епидемията, да не се разболяват хората от коронавируса, да не се получават тромбози. Около 2024 година ще можем да кажем глобално какво се е случило, да правим оценки.

Жените под 60 години са по-рискови за ваксината на „АстраЗенека”, защото голяма част от тях взимат контрацептиви. Няма точно обяснение, дори към момента, защо се получава картина с тромбоза. Намесват се имунни механизми, които за момента, не са известни на медицинската наука. При случаите преобладава числото на дамите, заради което и се взима решение, че при дамите специалистите трябва да обръщат по-сериозно внимание за такъв страничен ефект. Това не означава, че останалите не са застрашени. Все пак всяка медицинска интервенция протича по индивидуален начин при всеки”.

Доктор Брънзалов говори и за очаквания в страната ни нов препарат срещу коронавируса, продукта на „Янсен”.

„Този месец трябва да се получат 40 000 дози на ваксината на „Янсен” – коментира той. -  Тя е еднократна. Към момента одобрена и в САЩ и от ЕС.  Има желаещи пациенти, които искат да си я поставят. Щом тя пристигне, ще пристъпим към ваксинирането. Да, проучват се случаи и там на тромбози и припадъци. Нормално е всеки такъв случай да се проучва, тъй като ние лекарите трябва да сме наясно с всичко. Дори само при един човек да има съмнения от странични реакции ,не бихме ги поставяли тези ваксини”.

Доктор Николай Брънзалов коментира и предстоящото разхлабване на мерките.

„Убеден съм, че по-рестриктивни мерки от тук нататък едва ли ще се налагат – категоричен бе той. - Като общество разбрахме как трябва да се държим, да имаме едно на ум в кина, театри. Вървим с добри крачки напред, защото към момента имаме 560 000 ваксинирани вече. Горе-долу са толкова и преболедувалите. Като прибавим и скритите заболели, които са крили или не са разбрали, че са го прекарали, тази цифра набъбва. 1 - 2 млн., никой не знае. Ако сме 7 млн., децата също са проблем, защото те, реално, не боледуват, но заразяват баби и дядовци. И те трябва да поддържат добри хигиенни навици. Учебната година протече за децата много тежко и всички се сблъскваме с тези трудности.

Гордея се с колегите ми, независимо дали лекари или специалисти по здравни грижи. Българската система е добра система. Вижте в Италия какво стана. Епидемичния взрив там, какво се случи и колко българи тогава се върнаха в България да се лекуват. Колко българи се ваксинират тук, защото и да не си здравно осигурен, тук можеш да получиш ваксина”.

 

Сподели:
Бомба x
СЛАДКО ОТМЪЩЕНИЕ! Няколко начина да го накараш да съжалява, че вече не сте заедно СЛАДКО ОТМЪЩЕНИЕ! Няколко начина да го накараш да съжалява, че вече не сте заедно
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Бареков скочи на Манолова: Защо излъгахте и ми скрихте сигналите за корупция, които бяха първи? Радев ви каза - остава ви една вечер (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Бареков скочи на Манолова: Защо излъгахте и ми скрихте сигналите за корупция, които бяха първи? Радев ви каза - остава ви една вечер (ВИДЕО)
ново
Днес: 55
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това