Топ имунологът проф. Чорбанов хвърли бомбата с неочакван коментар за масовата ваксинация и антителата при COVID-19

Здраве

Топ имунологът проф. Чорбанов хвърли бомбата с неочакван коментар за масовата ваксинация и антителата при COVID-19

84164
на 02.12.2020
Топ имунологът проф. Чорбанов хвърли бомбата с неочакван коментар за масовата ваксинация и антителата при COVID-19
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Аз като всички хора се страхувам от вируса. И би било неразумно да не се страхувам. Ако знаех начин, по който мога да се предпазя и ако имаше ваксина това да не се случи, щях да мисля по друг начин. Да, зная, че хората се объркват и предпочитат да чуят едно мнение и това, което е различно от тяхното, е ексцентрично. Въпрос на много неща. Това заяви пред Би Ти Ви имунологът проф. Андрей Чорбанов.

препоръчано

Запитан дали има връзка между силата на имунитета и психиката, паниката, объркаността, той отговори: "Категорично е доказано, че паниката, угнетеността, силните стресови състояние изключително тежко влияят на имунната система. Например - ние всички сме носители на херпес вируса. И това не е тайна. Херпес избива в състояние на стрес, когато има рязък спад на имунната система. При щастливи хора това се случва много рядко. Това, което трябва да правим, за да поддържаме имунната система в нормален статус, е да приемаме подходяща храна и да не натоварваме психиката си с негативни мисли".

На въпрос дали ще изчезне ковид след масовата ваксинация, той заяви: "Ковид ще спре, но няма да е заради масовата ваксинация. Това, че има много висок процент позитивни хора, не значи, че всички те ще влязат в болница. Това, което трябва да се знае, е че в голям процент при хората вирусът дори няма да бъде изявен. Това е поради изключително високото ниво на автоимунна защита. Умолявам ви - спрете да говорите за антитела! Антителата при този вирус имат огромно негативно влияние. Даже се смята, че антителата могат да бъдат проводник на вируса. Клетъчният имунитет е това, което ни защитава от коронавируса. Това го казвам с абсолютна убеденост.

Проф. Чорбанов коментира и ваксините, които вече са на пазара: "Истината е, че аз никога няма да кажа, че направените ваксини са лоши. Твърдо заставам зад ваксините и катеhорично казвам - всички те може да се добри. Лошото е, че не знаем. Безпрецедентно кратни са сроковете, в които са проведени тестовете. Освен това - научната общественост се притеснява навсякъде по света, че никой не съобщава научни данни за тези ваксини. Съобщават се резултати, протоколи. Какъв е проблемът? Никой от големите фирми "Модерна", "Астра Зенека", "Пфайзер" не е тествал бременни жени, възрастни, деца, т.е. рисковите групи. Тестваните са основно млади хора. И резултатите са добри. Няма как да бъде друго. Именно това поставя под съмнение обективността. Има стандартни протоколи за тестване. Просто се изисква по-дълго време. След като се тестват здравите донори, се подлагат на тест рисковите групи". 

Той даде пример за ваксината срещу ебола, която е с доказана ефективност едва това лято. - Били са необходими пет години, за да се утвърди нейното влияние. 

"Редът за приемане на ваксина е доста дълъг. За регистрацията на едно лекарство у нас се минават известни процедури. Има варианти и заобикалки на тези правила. Отново ще кажа - ваксината може да е много полезна, но и много вредна. Ние все още не знаем. 

Предварителните изследвания на здравите хора показват, че имат странични реакции, но тежките са много малки изключения. Въпросът е при рисковите групи какво ще се получи. В протоколите за тестване има достъпна информация, но са скрити научните резултати. А те са скрити, защото учените биха задали много въпроси", коментира още имунологът.

Проф. Чорбанов посочи: "Ние няма нито за произвеждаме, нито да продаваме ваксина. Няма българин, който да каже, кой е изобретател на ваксината, знаем фирмите, които ги продават. Ние работим с института "Пастьор", нашата ваксина е абсолютно иновативна. Но ще ви дам следния пример: всички ваксини до момента вкарват всички протеини на вируса. Но те се разпознават от отделни компоненти на имунната система. В нашата ваксина сме подбрали варианти за атака на клетъчно ниво". 

Запитан дали ще има ли щамове на ковид и дали за всеки щам ще е нужна нова ваксина, проф. Андрей Чарбанов заяви: "Това, което мога да кажа на нас - ние изгубихме няколко месеца да намерим такива компоненти на вируса, които са консервирани в първия SARS. Те ще останат през тази, следващата и по-следващата година".

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 6 октомври - успехът обръща гръб на Скорпионите, проблеми връхлитат Рибите САМО В ПИК! Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 6 октомври - успехът обръща гръб на Скорпионите, проблеми връхлитат Рибите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Истинска ли е гладната стачка на Биршен - къде отиде съпругата на Ибрямов след удобното интервю на БТВ (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Истинска ли е гладната стачка на Биршен - къде отиде съпругата на Ибрямов след удобното интервю на БТВ (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 60
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК