Топ 5 на най-продаваните книги на издателство "Милениум" (5-11 ноември)

КУЛТУРА

Топ 5 на най-продаваните книги на издателство "Милениум" (5-11 ноември)

7233
на 11.11.2022
Топ 5 на най-продаваните книги на издателство Милениум (5-11 ноември)
Автор:   ПИК

„Личният живот на Елизабет I” от сензационната поредица за интимните тайни на световните владетели е най-продаваната книга на издателство „Милениум“ за изминалата седмица. Интригуващият том е посветен на един най-великите монарси в английската история, чието име и до ден днешен символизира могъществото на кралството.

препоръчано

Второто място в класацията е за световния трилър №1  „Ултиматум“ на Ти Джей Нюмън. В центъра на сюжета е пилот, изправен пред тежката дилема кого да пожертва – себе си и още близо 150 пътници, или хората, които най-много обича – съпругата и децата си.

На трета позиция е любопитният мемоарен труд на Димо Казасов „Улици, хора, събития", който ще ви даде възможност да опознаете автентичната атмосфера на Стара София в нейното многообразие.

В Топ 5 са още „Войните на за обединение на Италия“ и „Боян Мага: Мистерии български“.

1. „Личният живот на Елизабет I“, Ростислав Ботев. Кралица Елизабет I – може би най-великият владетел в историята на британската монархия, и до днес е вдъхновение и гордост за хората на острова. Наричат я Глориана, Кралицата дева и Добрата Бес, защото се възкачва на трона след редица премеждия и във време на изострени политически и религиозни борби. Реформацията, започната от баща й Хенри VIII, предизвиква дълбоко разделение в английското общество, а краткото управление на Едуард VI и последвалият терор на „кървавата“ Мери Тюдор само го задълбочават. Затова именно на крехката Елизабет се налага да преодолее всички различия и да възцари дългоочаквана стабилност в страната. Младата кралица демонстрира завидни качества и силен характер, ала плаща за това с цената на интимния си живот. Нуждата от балансирани управленски решения е предлог умело да лавира сред многобройните знатни предложения за брак, включително и от руския вседържец Иван Грозни. А с консолидираната нация зад себе си кралицата успява да провежда победоносна външна политика, венец на която е триумфът над испанската „Непобедима армада“. Наред с това през „Елизабетинската епоха“, както историците наричат 44-годишното й управление, страната преживява истински стопански и културен възход. Процъфтяват ренесансовият театър, литература и изкуство, започва колонизацията на Новия свят, а чрез учредената Източноиндийска компания към кралството потичат несметни богатства, с помощта на които Великобритания разгръща пълната си мощ.

2. „Ултиматумът“, Ти Джей Нюмън. Току-що сте се качили на самолет, изпълняващ редовен вътрешен полет от Лос Анджелис до Ню Йорк. На борда има още 143 души и всичко изглежда като поредното пътуване, което ще премине неусетно. Ала това, което не знаете, е, че само 30 минути преди да излетите, семейството на главния пилот е било отвлечено, а самият той е бил изправен пред страховит ултиматум – да убие всички пътници или да изгуби безвъзвратно съпругата и двете си деца. Единственият начин да спаси близките си, е да следва нарежданията на похитителя и да разбие самолета…

3. „Улици, хора, събития“, Димо Казасов. Димо Казасов (1886 – 1980) е виден български политик и журналист. Роден е в Трявна, учи в русенската гимназия, а през 1918 г. завършва право в Софийския университет. Членува в БРСДП от 1902 г., а след нейното разцепление става част от групата на широките социалисти и влиза в партийното ръководство. През 1927 г. е един от основателите на политическия кръг „Звено“, а от 1943 г. е деец на Отечествения фронт. През годините Димо Казасов е депутат, министър в няколко кабинета и дипломат. Участва в редактирането на редица периодични издания и е автор на пътеписи, есета и книги за обществено-политическите явления от дългия си житейски път. Мемоарите му „Улици, хора, събития“ са оригинален поглед върху миналото на София и усилената модернизация на столицата, в която кипи активен политически и светски живот. Градът се променя – не само като архитектура, но и като социо-културна среда, а с него се променят и хората – при това с целия драматизъм, който неизменно съпътства подобни исторически процеси. В книгата увлекателно и пълнокръвно е описано динамичното развитие на градските пространства – улици, паркове, магазини и заведения, сгради и цели квартали, изграждането на транспортните връзки, които оформят специфичния облик на стара София. Картината на столичния живот добива завършен вид чрез сладкодумните му разкази за всекидневието и страстите на неговите жители – домашната обстановка, облеклото, пазарите, кръчмите, културните салони и т.н. Настоящото издание е отлежавало в архивите на автора повече от 50 години след написването си и разполага със снимков материал, който ще допринесе за пълноценната ви разходка във времето.

4. „Войните за обединение на Италия“, Ростислав Ботев. Италия, тъй впечатляваща с красота и културни традиции, извървява дълъг път, осеян със сериозни изпитания, преди да оформи своята съвременна държавност. Политическото разделение на Апенинския полуостров има дълбоки корени – в хилядолетната му история многократно и с различна продължителност италианският народ е управляван от чужди владетели. Към началото на XIX век в регионасъществуват десетки отделни държави, различаващи се по своето устройство и по степента си на зависимост от външните фактори. Обединението на Италия е обща цел за всички тях, но формата за постигането на тази цел е обект на сериозни противоречия. Между 1848 и 1866 г. италианците водят три войни срещу Австрийската империя, в които разчитат на различни съюзници. И благодарение на своя героизъм и упоритост постигат така желаното политическо единство. В динамиката на събитията от този период обаче са заложени и предпоставките за появата и развитието на редица по-късни явления, които в известна степен бележат съдбата на цяла Европа.

5. "Боян Мага: Мистерии български". Боян Мага е най-голямата загадка в българската история. Сведенията за него са малко, но вероятно е син на цар Симеон Велики, брат на свети Иван Рилски и на киевската княгиня Олга, основател на богомилството и Велик посветен, закрилник на народа ни, лечител и шаман, господар на формата, владеещ скритите сили на природата и тайните на Космоса.

Книгата излага много доказателства, че зад описания от средновековните хронисти като „... силен в магия, вълшебство и тайно очарование“ царски син, който „приемал формата на различни животни – вълк и орел“ стои съвсем реален, високообразован, посветен в древни знания и тайнства човек, вещ лечител и господар на енергиите, владеещ трансмутацията, телекинезата и телепортацията.

Книгите на издателство „Милениум“ може да поръчате на тел.: 02/879 40 06 (в делничните дни, от 9 до 16 ч.), на e-mail: [email protected] или на сайта www.milleniumbg.eu. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената. Може да откриете заглавията в книжарската мрежа, както и на столичните адреси – бул. „Княгиня Мария Луиза“ №92 и във фирмената книжарница „Милениум“ на адрес ул. „Цар Шишман“ №18.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
Учени: Хомеопатията влияе на имунната система Учени: Хомеопатията влияе на имунната система
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Радев провежда последни консултации - с Български възход. Янев: Правителство трябва да има (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Радев провежда последни консултации - с "Български възход". Янев: Правителство трябва да има (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 83
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК