Вход
София
Времето в София 16 o C

ТОРНАДО В ПИК: Острото перо Жоро Атанасов отсече: Държавата си отвоюва футбола, Бойко Борисов...

ТОРНАДО В ПИК: Острото перо Жоро Атанасов отсече: Държавата си отвоюва футбола, Бойко Борисов...

на 16.10.2019
182477
14
ТОРНАДО В ПИК: Острото перо Жоро Атанасов отсече: Държавата си отвоюва футбола, Бойко Борисов...
16.10.2019
14
182477

Известният роден спортен журналист и публицист Георги Атанасов взе отношение по темите около България - Англия, които са и с не малък световен отзвук. Ето какво коментира ексклузивно пред ПИК Жоро Атанасов по горещи въпроси свързани с футбола ни.

- Г-н Атанасов, може ли да се каже, че това е краят на ерата Борислав Михайлов председател на БФС, окончателно?

- Най-напред бих искал да започна и с твърдението, което според мен е и най-подходящо за заглавие на нашия разговор, а именно, че държавата си отвоюва и си върна футбола от корпоративно-лобистките кръгове, които го бяха заграбили през последните близо 15 години. Оттук нататък според мен ще текат процеси на оздравяване, колкото и трудни и бавни да бъдат като се има предвид до каква степен средата е затлачена от корупция, шуробаджанащина и ужасяващи двойни стандарти. По-лошо не може да става във футбола ни. Така, че дори малките крачки напред ще бъдат едно положително развитие. И заслужава да се отправят комплименти към министър-председателят на държавата Бойко Борисов и спортният министър Красен Кралев, които категорично заеха единствено възможната позиция след всичко това, което се случи около и на мача с Англия и светкавично разсекоха примката, която от толкова години задушава най-важният спорт в България.

- Съществува ли сценарий, в който оставката на Борислав Михайлов да не бъде приета и той да прецени да остане начело на БФС, вашето мнение?

- Според мен, този корпоративно-лобистки кръг от приближени и облажени и зависими около фирма "Боби и Ко" може и да се опита да направи поредната си глупост като не приеме оставката на Борислав Михайлов, но ми се струва, че обществената нетърпимост катализирана до крайна степен от решителната намеса на премиерът и спортният министър, няма да остави периметър за шикалкавене, снишаване и оцеляване на кликата окупирала БФС.

Дори и процедурно да се опитат да бавят топката в центъра на терена едва ли вече ще могат да повторят домашния белот с белязани карти, който играят от близо 15 години насам като си възпроизвеждат властта с манипулирани конгреси, подчинени и зависими делегати и примитивни задкулисни схеми. Т.е, промяна ще има, може би не толкова бърза и светкавична колкото се иска на обществото, но при всички случаи следващият състав и на Изпълкома и най-вече следващият президент на централата няма как да влязат в обувките и да сложат ръкавиците на Боби Михайлов, тъй като едно толкова компрометирано управление изчерпва модела на приватизирания-феодализиран футбол.

- Как гледате на една теория, която аз в голяма степен считам за коректна, че действията на част от феновете на срещата България - Англия не бяха насочени срещу футболисти на гостите, а по мое мнение по скоро срещу управлението на БФС с председател Михайлов?

- Има го този момент при анализа на ситуацията. Подобна хипотеза не е лишена от смисъл. Макар, че тези ядра от нашенски лум*ени вдигащи нацистки символи и проявяващи расова нетърпимост са известни от много години. Още от убийството на Младен Младенов през октомври 2000 година. И оттогава рецидивите се повториха с няколко терористични ексцесии срещу органите на реда на Националния стадион, на други места в страната, бяха бити беззащитни хора, включително майка и деца преди няколко дни, за една бройка полицайка да загине по време на Вечното дерби преди 2 години, преди година и нещо изтипосаха 2 невръстни деца с татуирани пречупени кръстове на гърдите. От същия сектор откъдето се проявиха най-тежките зулуми по време на мача с Англия.

- Наскоро доколкото си спомням бомба избухна в непосредствена близост до полицай на среща в Балчик за Купата...

- Да. Да не говорим, че много от участниците при тези извращения са познати и от т.нар Луковмарш и разни метежи на жълтите павета, различни протести. Т.е. това токсично ядро от т.нар. олиго***** от премиера Борисов не е нещо ново или изненадващо за нашата действителност. И затова аз смятам, че освен известна организация по някаква тяхна мотивация, те просто следват линията си на поведение, с която тероризират футбола и спорта, и обществото вече 2 десетилетия. Да не забравяме, че преди година и нещо същите типове вдигнаха бесилка срещу тъмнокожите баскетболисти на Балкан Ботевград по време на важен мач. Веднага правя уточнението, че това малцинство по никакъв начин не се припокрива с целокупната "синя" общност.

- Да очакваме ли успокояване на обстановката именно в тази насока, все пак държавата изглежда взима много сериозни мерки?

- Надявам се. Защото заявката на премиерът и спортният министър беше много категорична. Очевидно чашата е преляла. Явно изпълнителната власт най-сетне реагира адекватно, след като тези токсични ядра от щурмуваци свързани с наркоразпространението, с най-различни подземни структури, бяха покровителствани непосредствено след политическата промяна на 10 ноември, по-скоро техните предшественици бяха покровителствани от силните на деня по онова време. Първите т.нар. "демократи"...

И постепенно в годините в тези запалянковски кръгове, които нямат нищо общо със спорта освен клубната атрибутика, се насади усещането за недосегаемост и безнаказаност и стигнахме до това положение българският народ да бъде отъждествяван с едно малцинство дегенерати. При положение, че ние сме дали толкова много поводи за етническа и човешка толерантност и спрямо арменците, и спрямо евреите. И слава Богу, че най-сетне се намери държавен мъж като Бойко Борисов, който осъзна, че повече не може и с всички рискове от една намеса на изпълнителната власт в една на теория автономна организация като Футболния съюз, реши да разрови бардака и по някакъв начин да помогне на играта да излезе от страхотното тресавище, в което е попаднала.

Нима предишните управници не можеха да направят нещо подобно? В случая бе стопирана, на един късен етап, но все пак бе стопирана агонията морална и спортна на българския футбол. Защото сега няма смисъл да говорим за игра, селекция, подготовка, методика. Положението е ясно. В момента ние сме абсолютно най-слабата държава на Балканския полуостров във футболно отношение, а в европейски мащаб не съм сигурен вече колко са страните, които може да надиграем, може би 3-4...

- Това е един много мрачен коментар за спортно-техническото състояние на представителния ни тим. От друга страна обаче предстоят баражи за квота за Евро 2020 на база на резултатите в Лигата на Нациите и родните национали почти сигурно ще участват във визираните плейофи. Наясно сме, че нашият отбор е над 1 година без победа. Но пък същевременно донякъде не мога да се съглася с вашето мнение, че сме категорично най-слабият отбор на Балканите и един от Топ 5/10 на футболните аутсайдери на Стария континент.

В крайна сметка в сегашната ни гарнитура има състезатели като Пламен Илиев от Лудогорец, който беше избран за вратар на кръга в групите на Лига Европа, Антон Недялков, който стори същото за поста си. Страхил Попов, играещ на много високо ниво в силния шампионат на Турция и правещ асистенция след асистенция подобно на Недялков на клубно ниво. Да кажем друг защитник - Божиков, с опит в ЛЕ.  В халфовата линия Георги Миланов, който се подвизава в солиден отбор в чужбина. Славчев, който стигна до Спортинг Лисабон, а в момента е в тим играещ също в групова фаза на евротурнирите. Георги Костадинов е в мощното руско първенство. Ивелин Попов футболист с опит и качества, Попето не бива да се подценява. Кирил Десподов, който играе изключително силно под ръководството на Нестор Ел Маестро вече за втори клуб. Натурализираният Вандерсон, който се вихри на супер ниво за Лудогорец. Костов, който беше наравно, че и пред Кешерю в голмайсторската надпревара в шампионата ни за дълъг период от време, Станислав предстои да се върне на терените след контузия.

Не може ли да стане чудото и да се класираме на ЕП 2020? Да не изреждаме и други наши играчи, които имат не лоши качества, но дори да не отидем на големия форум, поне в бъдеще да постигаме резултати, които да не изглеждат толкова стряскащо, сякаш не сме толкова слаби?

- Веднага отбелязвам, колега Илиев, първо отзад напред да започна по темата. Смятам, че потенциалът на нашия футбол в момента е много слаб. И независимо от безспорните качества на тези момчета, които изброихте. Но от гледна точка на присъствието в най-елитни първенства и на подготовката на млади футболисти и трансферния рейтинг на нашия шампионат, ние сме след Босна и Херцеговина, Словения, вероятно и след Черна гора, да не говорим за световната футболна сила Хърватска.

Румъния, Сърбия също са далеч преди нас, но да не изреждаме всички страни на Балканите. Тези футболисти, които изброихте определено са добри състезатели, но като цяло класата на българския футбол, родната футболна продукция отстъпва на по-близки и по-далечни конкуренти. Дано не съм лош пророк, но ми се струва, че нашият национален отбор по административни причини няма да бъде допуснат до участие в този абсурден плейоф на измисления според мен турнир Лигата на Нациите, който е някакъв невероятен математически мътен алгоритъм, който е неясен за хора, които не са завършили висша математика. Защото смятам, че в близките дни ще получим много тежък шамар от УЕФА като нашият национален тим ще бъде изхвърлен от квалификациите без да доиграва мача с Чехия. И просто няма да ни се позволи да участваме на хипотетичния плейоф.

Отново казвам, дано съм лош пророк. Но тонът, който е подет срещу България показва, че ние сме на топа на устата на т.нар. неолиберална политкоректност, каквото и да означава това. Дотам го докарахме, че заради 50, 100 или 200 човека, а може и да са 20 върху българската държава е лепнато страхотно петно, заради което ще си плащаме в следващите 10-15 години. Бъдете сигурни, че Англия е огромен геополитически фактор. Освен това да не забравяме силата на британските медии. А също така британците са родоначалници и началници на футбола... Но със санкции или без тях, аз съм сигурен, че в следващите 10-ина години българският футбол ще плаща много висока цена и като отношение на съдиите, и на УЕФА, и на ФИФА, и като отношение на чуждестранните медии, и като трансферен рейтинг. Защото как си представяте, че оттук-нататък дори нов Стоичков да се появи, той ще бъде поканен или по някакъв начин ангажиран от британски отбор.

- Същевременно и държавата ни може би ще е по-малко привлекателна за по-перспективни чуждестранни играчи, които евентуално да акостират в родните клубове?

- Също го има. Ето това са последствията, които ще тежат много повече от една евентуална санкция от УЕФА относно отстраняване от европресяването.

- Бавно и мъчително, но българският футбол с едно ново ръководство на БФС може да тръгне в по-желана от феновете насока?

- Може, разбира се. Винаги в живота има точка, от която няма накъде вече да се върви назад както е в случая в нашия футбол. И оттам нататък отново казвам дори най-малката крачка напред ще даде една огромна глътка въздух на всички в тази игра, която е не просто спорт, а част от социалното битие. Нужно е според мен да се смени генерално манталитетът в българския футбол, да се скъса с двойните стандарти, да се помисли за материална база, за школите, за клубовете...

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 20031
архив

Когато в семейството не върви, трябва не да се местят мебелите по фън-шуй, а да се спи по Кама Сутра.

няма нови новини
Днес: 25
hot
най-четени новини в момента
сега
1998
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Румен Радев с поредно изненадващо обръщение към нацията - пак налага вето (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
В СЕЗОНА НА ДЪЖДОВЕТЕ: Дерматолог шокира: Дъждобраните и гумените ботуши са опасни
x