Туроператорите на нож с кабинета на Радев! Огън и жупел срещу новите мерки и липсата на помощи

Акценти

Туроператорите на нож с кабинета на Радев! Огън и жупел срещу новите мерки и липсата на помощи

47179
на 13.10.2021
Туроператорите на нож с кабинета на Радев! Огън и жупел срещу новите мерки и липсата на помощи
Автор:   ПИК

Туроператорите са възмутени от забраната за организиране на екскурзии от и до София във връзка с наложените допълнителни противоепидемични мерки от четвъртък, 14 октомври 2021 г., със заповед на директора на столичната РЗИ. "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ) настоява за спешни срещи с министъра на туризма Стела Балтова, министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, съобщава TravelNews.

препоръчано

ОБТ ще настояват да могат да работят с ваксинирани туристи, с документ за преболедуване или с негативен PCR тест. Според Павлина Илиена новите мерки отново ще доведат до връщането на пари на клиенти. Туроператорите все още дължат 22 млн. лв. на потребители от началото на пандемията през 2020 г. Министерството на туризма продължава да се бави с отпускането на наличните 11.2 млн. лв. за бранша, от които 5.2 млн. лв. останаха от старата програма за компенсиране на туроператорите, а другите 6 млн. лв. бяха гласувани в актуализацията на бюджета.

А от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) са категорични, че е належащо да се помисли за финансиране на мерки за квалификация и преквалификация на служителите. Как правим бизнес без тези хора ? Как оцеляват те след сезона и как ние оцеляваме следващият сезон без тях, след като тези искания се неглижират, а парите за сезонните работници, които са осигурени, се харчат не в интерес на бизнеса, питат от БХРА.

И припомнят, че в Германия сезонните работници плащат всеки месец данъци, но ако през годината не достигнат доходи, колкото е необлагаемият минимум в страната, им връщат обратно всички платени данъци, за да им осигурят минимални финансови доходи за нормално съществуване. В Германия бизнесът не плаща и социални осигуровки на сезонните работници заети до 110 дни, докато у нас такива се дължат, което прави и туристическият сектор неконкурентоспособен.

А предстои тежка зима. Персоналът на нощните заведения, които са затворени, също е оставен на произвола на съдбата, тъй като е ясно, че няма да получат средства по схемата 60/40, тъй като много малко хора могат да отговорят на приетите сега от служебното правителство критерии и да докажат спад. В същото време няма да получат и социални помощи. Така тези хора нямат причина и желание да останат в туристическия сектор, скочиха БХРА.

Сподели:
Бомба x
Домашни средства срещу косопад Домашни средства срещу косопад
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов остро: Защо Радев ваксинира хората с флакони с изтекъл срок, а продаде читавите? От 2 години е безхаберен, а сега си прави пиар с коронавируса, за да влиза безплатно в телевизиите - незабавно да уволни Кацаров (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов остро: Защо Радев ваксинира хората с флакони с изтекъл срок, а продаде читавите? От 2 години е безхаберен, а сега си прави пиар с коронавируса, за да влиза безплатно в телевизиите - незабавно да уволни Кацаров (ВИДЕО)
ново
Днес: 72
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това