Турция очаква първата партида от руската ваксина "Спутник V"

Балкани

Турция очаква първата партида от руската ваксина "Спутник V"

2509
на 05.05.2021
Турция очаква първата партида от руската ваксина Спутник V
Автор:   ПИК

Първата партида руска ваксина "Спутник V" срещу КОВИД-19 се очаква да бъде доставена в Турция този месец. Това заяви турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа пред журналисти в граничния град Одрин, където той участва в съвещание с местните власти.

препоръчано

Одрин е сред най-рисковите окръзи по отношение на разпространението на коронавируса в Турция.

Министърът не уточни какво количество ваксини ще съдържа първата пратка, но допълни, че с Русия са договорени 50 млн. дози ваксини, които ще бъдат доставени в срок до 6 месеца.

По думите му Турция е договорила общо 240 млн. дози ваксини. 100 млн. дози са от китайската компания Синовак. Заради отлагане на доставките от китайска страна се появиха твърдения, че няма достатъчно ваксини.

 Междувременно бяха доставени 4.5 млн. дози от германската ваксина "Пфайзер/Бионтех", от която са били договорени 30 млн.дози.

"Получихме уверение,че този месец ще бъдат подновени доставките на ваксината "Синовак". Планираме до края на месец юни да ваксинираме гражданите над 40 години, а през лятото - лицата на възраст над 18 години. В резултат на локдауна постигнахме спад в броя на заразените. Ако този темп продължава, след Рамазан байрама, може да очакваме много рязък спад на заразените в национален мащаб", каза министърът.

Здравните власти очакват през месец септември да бъде готова турска ваксина.

"Приключиха изпитанията на 2-та фаза на наша, национална турска ваксина. През следващите няколко седмици се очаква да се премине към 3-та фаза на изпитанията. Ако всичко върви според плановете, смятам, че през месец септември т.г. ще бъде пусната в производство турска ваксина", заяви здравният министър.

От днес - 4 май, започва кампанията по ваксинирането на кметовете в страната, което става чрез записване в онлайн система на здравното министерство.

Ваксинирането е доброволно и безплатно и се извършва във всички здравни заведения на страната.

В края на миналия месец турското здравно министерство съобщи, че броят на ваксинираните в страната е над 22 млн. В Истанбул са били ваксинирани около 4 млн. души.

 

Сподели:
Бомба x
Любовен хороскоп за май Любовен хороскоп за май
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с... САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с...
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това