Тъжна вест: Почина преводачката на Амос Оз 

КУЛТУРА

Тъжна вест: Почина преводачката на Амос Оз 

14249
на 12.01.2021
Тъжна вест: Почина преводачката на Амос Оз 
Автор:   ПИК

На 9 януари от рак на белия дроб почина преводачката Маргарита Терзиева.

препоръчано

Тя е родена на 10 септември 1957 г. и е един от най-известните преводачи в страната. Терзиева е работила с редица издателства, едно от които е „Милениум“. Именно за тях тя преведе осем от романите на един от най-четените съвременни писатели-философи Амос Оз, както и други интригуващи заглавия като класическото криминале „Тайната на „Ред Хауз“ от А. А. Милн, модерните трилъри „Точно пред очите ти“ от Джак Джордан и „Малки сладки лъжи“ от Каз Фриър, нестандартния роман „Добър апетит, или как да сготвиш мъжа си“, изящният сборник „Царство на маслини и пепел“ от Майкъл Шейбон и Айлет Уолдман. Последният ѝ превод, който се появи с логото на „Милениум“, е антиутопията „Проверявай“ от майсторката в жанра Джоел Шарбоно.

Поклонението в памет на Маргарита Терзиева ще се състои на 16 януари, събота, от 13 часа в зала „Амбър“ на ул. „Кожарска“ №2.

Маргарита Терзиева /вдясно/ на среща с Амос Оз и съпругата му през 2009 г. в НДК. Големият писател бе у нас по покана на издателство „Милениум“.

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 307
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това