Вход
София
Времето в София 0 o C

Тютюневият склад вдъхновил Димитър Димов за „Тютюн”

Тютюневият склад вдъхновил Димитър Димов за „Тютюн”

Знаменитата компания „Ориент табако” на братя Чапрашикови става „Никотиана” в романа шедьовър
на 27.03.2016
15561
4
Тютюневият склад вдъхновил Димитър Димов за „Тютюн”
Автор: ПИК
27.03.2016
4
15561

Не утихва скандалът, предизвикан от разрушаването на ценен паметник на културата в Пловдив – построения през 1922 г. склад на най-мощната в началото на миналия век българска тютюнева компания „Ориент табако“. По ирония на съдбата, това безумие се извършва в Града под тепетата, който през 2019 г. ще бъде Европейска столица на културата. Още през 2010 г. общината била подхлъзната от фирмата "Одрин 8" ЕООД с фалшив документ върху бланка от НИНКН, според който складът не е паметник на културата, въпреки че още преди години тя е определена за Артзона.

Докато общинските и държавните власти се задействат, за да спрат далаверата на собствениците, които искат на мястото на „Ориент табако“ да строят мол, сградата бе набързо частично разрушена и превърната в жалка гледка. По искане на Министерството на културата и под натиска на пловдивската общественост започна разследване за търсене на отговорност от мошениците. Засилват се призивите сградата да бъде възстановена в предишния й вид. Тя е част от архитектурния облик на Пловдив и паметник на културата.

Свързана е също и с метафоричния образ на „Никотиана“ от шедьовъра „Тютюн“ на Димитър Димов, изобразяващ личната драма на художествените герои Борис и Ирина по времето на социално-икономическите промени в България, на фона на развитието на капитализма и европеизирането на страната ни в периода от 20-те години на миналия век до 9 септември 1944 г.

Складът на улица "Одрин" някога е принадлежал на фирмата на известните индустриалци братя Чапрашикови. Знаменитата компания "Ориент табако", чийто склад се руши, е основана през 1864 г. Сградата е построена през 1922 г., когато Пловдив се утвърждава като столица на българския тютюнев бранш и в града има около 30 тютюневи къщи и складове. Тя е една от най-красивите сгради от миналото, когато Пловдив бил наречен Тютюневият град.

Родът Чапрашикови е стар и води началото си от Горна Джумая (днешния Благоевград). Почти всички негови потомци имат отношение към националноосвободителното движение в Македония и помагат финансово в революционната борба. Те са и търговците, които първи намират европейски пазари за българските тютюни, които преди това са се продавали главно в Турция. Основател на клана е Стоимен Чапрашиков, който има двама синове – Иван и Георги. Иван е роден в Горна Джумая през 1854 г. По-късно се премества в Дупница, където бързо натрупва огромно състояние от търговия с тютюн и други стоки. Той няма деца, а на Георги се раждат трима синове: Александър, Стефан и Крум. Иван решава да завещае бизнеса с тютюн на най-малкия син на брат си Георги – Крум. Историята показва, че големият бизнесмен не е сбъркал.

Стоимен Чапрашиков създава тютюневата фирма „Ориент табако” през 1864 г.

...

Целият материал четете в Retro.bg 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 12628
архив

Мъж пазарува на Женския пазар: 
- Искам 5 кг. картофи. 
- Желаете ли в плик да ги сложа? - попитал продавачът. 
- Не, метнете ми ги на флашката.

няма нови новини
Днес: 128
hot
най-четени новини в момента
сега
3090
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов от Брюксел: Въпреки умората, продължаваме да работим в пълна кондиция
x
РАЗКРИХА: Старостта е болест, която се лекува
x