Уволняват Гешев за слово, за истина. Цял народ говори, че са боклуци

КОМЕНТАРИ

Уволняват Гешев за слово, за истина. Цял народ говори, че са боклуци

178656
на 09.06.2023
Уволняват Гешев за слово, за истина. Цял народ говори, че са боклуци

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Гротеската в тъй наречения ВСС добива изцяло литературно-художествени форми.

Ще уволняват Гешев не заради престъпление по служба, а заради...словото му. За думи. 

Бил казал на политическия боклук, че е "политически боклук". Тоест, истината е казал.

Това всъщност го говори целият народ. 

Чисто лексикално обаче “политически боклук” е метафора. Експресивна фигура на езика. Не е съотносима персонално, докато някой не се разпознае. 

А аз не съм чул политик да се е оплакал: "Леле-мале, разпознах се в приказките на Гешев, много наклеветен се почувствах".

Повтарям, като скромен филолог - това е експресивен, не обиден език. Артикулиран абстрактно. Откога се раздават присъди за абстрактно говорене?

Вероятно е чиста случайност, че на днешната дата - 8 юни, преди 74 години, излиза първото издание на антиутопията на Оруел "1984". В реалността на текста функционира изкуствен език - Новговор, чиято цел е да ограничи мисълта, налагайки опростена граматика и семли послания. 

Като репресивен орган на розовата диктатура ВСС (с отдавна изтекъл мандат) иска да ликвидира главния прокурор на държава от Европейския Съюз с нормите на Оруеловия Новговор. 

Щеше да е смешно и нелепо, ако не беше зловещо. И не се разиграваше пред очите ни през 2023 г.

ВСС се изживява като Министерство на истината, стиснато за гушата от "политическия боклук". Който сега си сглоби правителство, за да си пази имунитетите. 

Крив или прав, Гешев е последната бариера пред задаващите се репресии. По Оруел, по Сталин, по Хитлер, по Маккарти...семантичният ред е дълъг. Да ги  наречем за удобство - "по Спецов".

Вярно, две години Гешев си бъркаше в носа, но пък как да не си бърка с този "материал", с този ВСС, с тая пробита отвсякъде съдебна система.

Потресаващо е как бързат да го уволнят чрез Атанас Славов, комисаря на Христо Бойкикев; как сами себе си дискредитираха и самозакопаха, като се отказаха от първото искане за оставка, за да забързат процедурата по второто!

Гузни, уплашени, некомпетентни, подкупни. И кадровиците, и "лидерите" с образувани досъдебни производства, и кукловодите на цялата мафиотска омерта.

Ако сега му вземат главата, боклукът още дълго няма да бъде изметен.

Ей, хора, банално е, ама...бдете!

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят
ПИК TV x
ПИК TV! Гюнай Хюсмен с ГОРЕЩА ПРОГНОЗА: Българите разбраха по трудния начин, че трябва да гласуват - избирателната активност в неделя ще бъде по-висока (ВИДЕО) ПИК TV! Гюнай Хюсмен с ГОРЕЩА ПРОГНОЗА: Българите разбраха по трудния начин, че трябва да гласуват - избирателната активност в неделя ще бъде по-висока (ВИДЕО)
ново
Днес: 94
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК