УДАР ОТ ВИЕНА! Австрия ни поряза жестоко: България не е дорасла за Шенген

Акценти

УДАР ОТ ВИЕНА! Австрия ни поряза жестоко: България не е дорасла за Шенген

55645
на 24.11.2022
УДАР ОТ ВИЕНА! Австрия ни поряза жестоко: България не е дорасла за Шенген
Автор:   ПИК

„България и Румъния не са дорасли за Шенген“ – под това заглавие електронният сайт на австрийските радио и телевизия (ОРФ) публикува материал за посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер в Хърватия, където той е заявил, че подкрепя приемането на Хърватия в Шенгенското пространство, но отхвърля приемането на България и Румъния.

препоръчано

На пресконференция Карл Нехамер подчерта, че малко нелегални мигранти идват през Хърватия, докато 40 процента от мигрантите минават през Турция, България, Румъния и Унгария. „Изпитваме изключителен натиск от нелегалните мигранти, въпреки че сме вътрешна, а не гранична стана в ЕС“, отбеляза Нехамер.

Той припомни, че още през 2015 година Австрия е приела и осигурила закрила на много хора. В момента дава сигурност и закрила на десетки хиляди хора от Украйна. Освен това вече са постъпили 95 000 молби за получаване на бежански статут, като много от хората нямат право на този статут. Според Нехамер най-големият проблем е фактът, че голямата част от пристигащите са без регистрация. Съществуващата система трябва да се промени, заключава Нехамер. Необходима е директива за връщане, за да е възможно търсещите бежански статут, които идват от сигурни трети страни, да бъдат връщани по-бързо.

„Сега дискутираме за разширяване на Шенгенското пространство, като същевременно виждаме, че външните граници са недостатъчно или изобщо не са защитени, а от друга страна вътрешната гранична защита трябва да намалее. От наша гледна точка това няма да е възможно“, заяви канцлерът. „Така не може да се случи разширяването на Шенгенското пространство.“

В Загреб австрийският канцлер заяви, че за разлика от другите две страни Хърватия изпълнява своите задължения. „Ние ще подкрепим пътя на Хърватия към Шенгенското пространство“, цитира ОРФ и допълва, че вероятно още в навечерието на посещението той е смекчил заплахата на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер за налагане на вето. „Тъй като Хърватия е за пример в изпълнението на пограничната охрана, не виждам проблем за нея. За държавите ще се гласува поотделно.

“Австрийската осведомителна агенция АПА е узнала от добре информирани източници в Любляна, че изявленията на Нехамер са били посрещнати със задоволство и в Словения, тъй като от години Словения се бори за вдигане на граничните контроли с аргумента за минимален миграционен натиск.

Хърватският му колега Пленкович е уверил Нехамер, че неговата страна разбира загрижеността и проблемите в Австрия предвид големия брой търсещи статут на бежанци. Но заедно двамата държавници са установили, че тези хора не идват в Австрия през Хърватия. Съвместни ще бъдат и усилията им за засилване на контролите по външните граници на ЕС.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 декември - денят носи успех на Телците и Лъвовете, възможни финансови загуби за Водолеите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 декември - денят носи успех на Телците и Лъвовете, възможни финансови загуби за Водолеите
ПИК TV x
Цветанка Андреева с ТОП КОМЕНТАР пред ПИК TV: Зад Денков има мнозинство, зад Пеевски няма. Играта на Радев е да... (ВИДЕО) Цветанка Андреева с ТОП КОМЕНТАР пред ПИК TV: Зад Денков има мнозинство, зад Пеевски няма. Играта на Радев е да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 52
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК